Περνώντας κανείς από τη μαρίνα Καλαμάτας, ανάμεσα στα εκατοντάδες ιστιοπλοϊκά σκάφη που βρίσκονται αγκυροβολημένα συναντά σε αρκετά «μπουγάδες» πάνω στα κατάρτια, δορυφορικά πιάτα, ποδήλατα… ακόμα και κατοικίδια ζώα… Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο «ξεχειμωνιάζουν» στην Καλαμάτα, με «σπίτι» τους ένα σκάφος… Άλλοι βρέθηκαν εδώ επειδή χρειάστηκε να επισκευάσουν το σκάφος τους, άλλοι γιατί θέλουν να γνωρίσουν όλο τον κόσμο, ενώ υπάρχουν και αυτοί που βρέθηκαν τυχαία στην πόλη, τη λάτρεψαν και αποφάσισαν να επιστρέφουν κάθε χρόνο.
Το «Θάρρος» συνάντησε μερικούς από τους «μόνιμους κάτοικους» της μαρίνας και μας περιέγραψαν την εμπειρία τους.
Andria and Pop από την Αγγλία
Η επισκευή του σκάφους τους έφερε στην Καλαμάτα
Συνταξιούχος μουσικός ο Pop από τη Μεγάλη Βρετανία, αποφάσισε μαζί με τη σύζυγό του Andria να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους έξω από το Liverpool και να κάνουν «σπίτι» τους το ιστιοφόρο «Dorado», το οποίο αγόρασαν πριν από δύο χρόνια. Όπως δηλώνουν, είναι αυτό που τους αρέσει, καθώς το σκάφος τους έχει ό,τι ακριβώς χρειάζονται. Στην Καλαμάτα βρέθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι που μας πέρασε, «γνωρίζοντας» τις θάλασσες του Μεσσηνιακού… Μια βλάβη στο κατάρτι του ιστιοφόρου τούς οδήγησε να «επιστρέψουν» τον Οκτώβριο στη μαρίνα Καλαμάτας. Ευρισκόμενοι ήδη στην πόλη εδώ και 4 μήνες, βρήκαν την Καλαμάτα πανέμορφη…
Στα σχέδιά τους είναι να αποχωρήσουν από τη μαρίνα τον προσεχή Απρίλιο, ώστε να γνωρίσουν κι άλλες θάλασσες σ’ όλο τον κόσμο.
Όπως σημειώνει ο Pop, το ταξίδι και η μόνιμη «σχέση» με τη θάλασσα δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά κρύβει, όπως είναι φυσικό, και αρκετές περιπέτειες και κινδύνους. Σίγουρα, προσθέτει, δεν μπορείς να το κάνεις αν πραγματικά δεν το «αγαπάς»…
Renate από τη Γερμανία
Από τη Βόρεια Θάλασσα στην Καλαμάτα…
H Renate από τη Γερμανία μαζί με το σύζυγό της βρίσκονται από τον Οκτώβριο στην Καλαμάτα, για πρώτη φορά. Ξεκινώντας το μακρύ τους ταξίδι με το Catamaran «Meerkat of Cowes» που αγόρασαν το καλοκαίρι, άρχισαν τον Ιούλιο το ταξίδι τους από τη Βόρεια Θάλασσα φθάνοντας στο «στόχο» τους που ήταν η Ελλάδα με τα υπέροχα νησιά… H Renate βρίσκει την πόλη μας υπέροχη, καθώς, όπως σημειώνει, η αγορά της έχει ό,τι χρειάζονται, ενώ μαζί με το σύζυγό της είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και αρκετές συναυλίες, όπως και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που τους εντυπωσίασαν, στο Πνευματικό Κέντρο. Παράλληλα, δηλώνουν ευχαριστημένοι και με τις συνθήκες διαμονής.
Ανεπιφύλακτα θα πρότειναν την πόλη μας και στους φίλους τους στη Γερμανία.
Όσον αφορά στο ταξίδι, όπως τονίζει η Renate, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς θυμάται πως το Σεπτέμβριο από τη Σικελία και μέχρι να φθάσουν στην Ελλάδα είχαν περιπέτειες με τη «φουρτουνιασμένη» θάλασσα.
Roberto από την Ιταλία
Ο οδοντίατρος από τη Φλωρεντία για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα…
Ο Roberto, συνταξιούχος οδοντίατρος από την Ιταλία, έχει μετατρέψει το σκάφος του σε μόνιμη κατοικία τα τελευταία 5 χρόνια, αφού πούλησε το μικρό του διαμέρισμα στη Φλωρεντία, τόπο καταγωγής του.
Στην Καλαμάτα βρέθηκε πολλά χρόνια πριν, όντας νεότερος, για διακοπές, όχι όμως με το ιστιοφόρο του. Πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να περάσει το χειμώνα του στη μαρίνα της Καλαμάτας. Έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος από τη φιλοξενία τόσο της πόλης όσο και των ανθρώπων της μαρίνας, και έτσι φέτος τον Οκτώβριο επέστρεψε ξανά. Σχεδιάζει να «αποπλεύσει» την άνοιξη για το γύρο της Πελοποννήσου και θεωρεί πιθανό να επιστρέψει στην Καλαμάτα και για τον επόμενο χειμώνα. Αναφορικά με τη ζωή σ’ ένα σκάφος, δηλώνει ότι είναι αυτό που του αρέσει, αν και στα ταξίδια έχει «κινδυνέψει». Είναι, όμως, και αυτή η περιπέτεια που προσδίδει ξεχωριστή «γοητεία» σ’ αυτό που έχει αποφασίσει να αποκαλεί «σπίτι» του, το “Gran Finish”, για το υπόλοιπο της ζωής του.
Claudio από την Ιταλία
Από το Τορίνο… «μόνιμος» κάτοικος Καλαμάτας τα 5 τελευταία χρόνια
Ο Claudio και η σύζυγός του είναι από τους νεότερους σε ηλικία «μόνιμους κατοίκους» της μαρίνας Καλαμάτας. Μηχανικός ο ίδιος στο επάγγελμα με οικογενειακή επιχείρηση με «παγωτά» στο Τορίνο, αποφάσισαν από κοινού με τη σύζυγό του να πουλήσουν το διαμέρισμά τους στην Ιταλία και να μετατρέψουν το σκάφος με το ινδικό όνομα «Sasikala» σε σπίτι τους τα τελευταία 6 χρόνια. Στην Καλαμάτα βρίσκονται από το χειμώνα του 2013. Εδώ βρήκαν μια πόλη ιδανική για τα «γούστα» τους, μετατρέποντάς τη σε «λιμάνι» τους κυριολεκτικά.
Όπως τονίζει, η Καλαμάτα έχει υπέροχους ανθρώπους, όμορφη αγορά και είναι όσο μεγάλη πρέπει για να έχει κάποιος μια ανθρώπινη ζωή… Είναι ιδιαίτερα, δε, χαρούμενοι που η πόλη μας τους προσφέρει τη δυνατότητα να κινούνται εύκολα και παντού με τα ποδήλατά τους.
Ρωτώντας τον Claudio για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ζωής στη θάλασσα, μας απαντά πως ως πλεονέκτημα θεωρεί την αίσθηση ελευθερίας, καθώς μπορείς να πηγαίνεις και να σταματάς όπου εσύ επιλέγεις… Επίσης, ζώντας σ’ ένα σκάφος εκπληρώνει το «όνειρο» κάθε ανθρώπου που επιθυμεί ένα σπίτι κοντά σε θάλασσα… Αυτοί το έχουν ακόμα πιο κοντά, μέσα στη θάλασσα, υπογραμμίζει.
Τέλος, προσθέτει κάτι πολύ σημαντικό, ότι η ζωή στη θάλασσα τους «έμαθε» να σέβονται το περιβάλλον. Ακόμα και ένα σκουπίδι που πετάμε σ’ ένα πεζοδρόμιο, θα καταλήξει στη θάλασσα, τονίζει.
Ως μειονέκτημα της ζωής σ’ ένα σκάφος, που στο τέλος μπορεί να είναι και πλεονέκτημα, αναφέρει ότι είσαι υποχρεωμένος να ακολουθείς τη «φύση»… Έτσι, αρκετές φορές χρειάζεται υπομονή για να φθάσεις σ’ ένα μέρος που επιθυμείς, όταν ο καιρός δεν είναι καλός, με αποτέλεσμα, όποιος ζει στη θάλασσα, να μην μπορεί να μπει ουσιαστικά σε «πρόγραμμα». Αυτό, βέβαια, ίσως είναι και καλό, υπογραμμίζει ο Claudio…
Κλείνοντας τη μικρή συνέντευξη μαζί του, ο ίδιος και η σύζυγός του δηλώνουν «πρεσβευτές» της Καλαμάτας, καθώς δε χάνουν στιγμή να τη διαφημίζουν στους φίλους τους στην Ιταλία και σ’ όλο τον κόσμο.
Η μαρίνα Καλαμάτας
Σύμφωνα με τη διεύθυνση της μαρίνας αυτή τη στιγμή υπάρχουν 134 ετήσια συμβόλαια φιλοξενίας, με τα 91 από αυτά ανήκουν σε ξένους, ενώ φιλοξενεί συνολικά 250 σκάφη.
Μέσα στα 91 σκάφη που ανήκουν στους ξένους, πάνω από 20 άτομα έχουν αποφασίσει να μένουν σε αυτά.
Πέρα, όμως, από όσους μένουν σε αυτά, υπάρχουν και κάποιοι ταξιδιώτες που έφτασαν στη μαρίνα, εντυπωσιάστηκαν από την περιοχή και αγόρασαν σπίτι στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
Ακόμα, υπήρξαν περιπτώσεις ταξιδιωτών που, αφού έμειναν καιρό στην πόλη μας, αποφάσισαν να πουλήσουν το σκάφος τους και να αγοράσουν σπίτι στη Μάνη.
Επίσης, αυτό που αρέσει πολύ σε όσους φθάνουν στη μαρίνα Καλαμάτας είναι το κλίμα που επικρατεί σε αυτήν, αφού τη χαρακτηρίζουν οικογενειακή, ενώ άλλες τις θεωρούν απρόσωπες, κι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που μένουν στην Καλαμάτα.
Οι παροχές στους «μόνιμους» κάτοικους
Όπως είναι λογικό, αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποιες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν, τουλάχιστον, για πολύ διάστημα αυτόνομα, έτσι η μαρίνα της Καλαμάτας τούς παρέχει κτηριακές εγκαταστάσεις που μπορούν να κάνουν μπάνιο, καθώς και πλυντήρια- στεγνωτήρια.
Ακόμα, στις παροχές είναι το ίντερνετ, φυσικά το ρεύμα και το νερό, ενώ από τα γραφεία της εταιρείας που διαχειρίζεται το χώρο καθημερινά παραλαμβάνουν την αλληλογραφία τους.
Τα οφέλη για την πόλη
Σχετικά με το τι μένει στην πόλη, ο κ. Παναγιώτης Μπούνας, γενικός διευθυντής της μαρίνας, μας είπε ότι είναι πολύ σημαντική για την Καλαμάτα η ύπαρξη της μαρίνας, αφού στα σκάφη που ελλιμενίζονται σε αυτή έχουν μέσο όρο τα 3 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι στην Καλαμάτα αφήνουν χρήματα, είτε με την τροφοδοσία τους είτε με τη συντήρηση του σκάφους τους, αλλά και γενικότερα όσο καιρό μένουν στην πόλη κυκλοφορούν και έτσι συμμετέχουν ενεργά στην τοπική οικονομία.
Η πρόταση του Δήμου να βάλει γιοτ και άλλα σκάφη στο λιμάνι
Σε ερώτηση που θέσαμε στον κ. Μπούνα για την πρόθεση του Δήμου να προσελκύσει μεγάλα γιοτ εντός του προλιμένα, ο διευθυντής της μαρίνας μάς είπε ότι αν το κρίνει ανταγωνιστικά είναι αδιάφορο. Αντίθετα, μάλιστα, το θεωρεί καλό, αφού η μαρίνα δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλα γιοτ που επιθυμεί ο Δήμος να προσελκύσει.
Πάντως, όπως μας είπε, θεωρεί ότι είναι κάτι δύσκολο να γίνει, αφού είναι μια σοβαρή επένδυση με μεγάλο ρίσκο.
Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση & Κώστα Γαζούλη