Με την ταινία «Παλίρροιες – Το παραμύθι της Θάλασσας»
Σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, το 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας.
H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα κλείνει τα 38 της χρόνια και συμπληρώνει 21 χρόνια από τη θέσπιση του διεθνούς της τμήματος, έχοντας φέτος έναν ισχυρό σύμμαχο και υποστηρικτή: τη Fipresci.
Το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί για πρώτη φορά τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου, ένα θεσμό με κύρος, που επιλέγει προσεκτικά (και φειδωλά) πού θα συμμετάσχει. Η Fipresci, που φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια της, θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.
Από τις 168 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 41 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους και η ταινία «Παλίρροιες – Το παραμύθι της Θάλασσας», που έχει σκηνοθετήσει η Μεσσήνια, με καταγωγή από το Μουζάκι Τριφυλίας, Σταυριάννα Λίτσα.
Εκτός του Φεστιβάλ Δράμας, η ταινία θα διαγωνιστεί και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – «Νύχτες Πρεμιέρας», το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 16 Σεπτεμβρίου.
Η Σταυριάννα Λίτσα σπούδασε Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Mimar Sinan της Κωνσταντινούπολης. Αυτό είναι το πρώτο της μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, ενώ έχει συμμετάσχει σε διάφορες κινηματογραφικές παραγωγές.
Περίληψη ταινίας
Η οικογένεια του μικρού Σαΐντ φτάνει στη Μυτιλήνη, έχοντας αφήσει πίσω της ένα μεγάλο κίνδυνο. Πριν όμως διασχίσουν το Αιγαίο, ο πατέρας χάνεται στο πλήθος. Η μητέρα και τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο πατέρας έχει φυλακιστεί στην Ελλάδα και γράφουν ένα βιβλίο για να τον σώσουν.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σταυριάννα Λίτσα
Created by: Andrea Bokorova, Barbora Kosinova, Σταυριάννα Λίτσα
Παραγωγή: Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, Shiny Side Up Productions
Μοντάζ: Παναγιώτης Γάκης
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ίσσαρης
Κάμερα: Σταυριάννα Λίτσα, Andrea Bokorova
Έρευνα / συνεντεύξεις: Σταυριάννα Λίτσα, Andrea Bokorova, Barbora Kosinova
Του Κώστα Γαζούλη