Ένα μη αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο σημειώθηκε χθες στην Κυπαρισσία, η οποία το μεσημέρι κεραυνοβολήθηκε και «πλύθηκε» με 36 τόνους νερού ανά στρέμμα!
Οι κεραυνοί ξεπέρασαν τους 400 (σ.σ. τόσες αστραπές καταγράφηκαν μέσα σε δύο ώρες), ενώ μέσα σε μόλις 50 λεπτά έπεσαν 36 χιλιοστά νερού στην πόλη, στην οποία – τοπικά – σημειώθηκε και χαλαζόπτωση! Οι δρόμοι θύμιζαν ορμητικά ποτάμια και «καπάκια» του δικτύου αποχέτευσης στην αποβάθρα (οδός 25ης Μαρτίου) και στο λιμάνι «σηκώθηκαν», βγάζοντας λύματα.
Για το φαινόμενο αυτό μίλησε στο «Θ» ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, Δημήτρης Κουτσούλης, ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με τη Μετεωρολογία από το 1998 και έχει εγκατεστημένο δικό του σταθμό στο Μεμί, ενώ συμμετέχει σε δίκτυο 350 ερασιτεχνών ανά την Ελλάδα που έχουν ηλεκτρονικές σελίδες, το metar.gr και το hellasweather.gr.
Όπως είπε ο κ. Κουτσούλης: «Από τη νύχτα φυσούσαν νότιοι -νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως έως και 5 μποφόρ τοπικά. Αυτοί το πρωί εκτίναξαν τη θερμοκρασία, τοπικά στην Κυπαρισσία έως 33 βαθμούς. Ωστόσο, ενώ το πρώτο για φέτος βαρομετρικό χαμηλό επηρέαζε ήδη από τη νύχτα την Κέρκυρα και την Ήπειρο με ποσότητες νερού που έφτασαν και τα 110 χιλιοστά, όπως στην Πάργα, ένας πυρήνας καταιγίδων σχηματίστηκε ανοικτά του Ιονίου και νότια της Ζακύνθου. Αυτός τροφοδοτήθηκε πολύ γρήγορα με υδρατμούς και με κατεύθυνση ανατολική – βορειοανατολική επηρέασε τη στεριά. Έδωσε ισχυρή καταιγίδα για περίπου 50 λεπτά, από ώρα 14.40 έως 15.30. Στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας και σε ακτίνα 20 χλμ. προς όλες τις κατευθύνσεις καταγράφηκαν άνω των 400 αστραπών μέσα σε δύο ώρες. Δηλαδή, σχεδόν 4 αστραπές και βροντές το λεπτό! Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα κατά 13 βαθμούς και καταγράφηκε ελάχιστη 19.3 στο Μεμί. Σε 50 λεπτά έπεσαν 36 χλστ. νερού στην Κυπαρισσία και 30 χλστ. στο Κοπανάκι. Αυτό σημαίνει, 36 και 30 τόνοι νερού αντίστοιχα ανά στρέμμα.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος, θα πω ότι αυτή είναι η ποσότητα νερού η οποία έπεσε πέρυσι σε 20 μέρες του Νοεμβρίου. Ας αναλογιστούμε ότι με 52 χλστ. είχε πλημμυρικά φαινόμενα η Κυπαρισσία το Νοέμβρη του 2013. Τέλος, σταθήκαμε τυχεροί, διότι η στροφή των ανέμων σε βόρειους και η ασθενής βροχή που προηγήθηκε της καταιγίδας προκάλεσαν σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και δε σημειώθηκε χαλαζόπτωση, που θα κατέστρεφε αμπέλια και ελιές».