Ο Π. Νίκας παραδέχθηκε, αλλά στήριξε ανάρμοστες συμπεριφορές δημοτικών αστυνόμων

Ο Π. Νίκας παραδέχθηκε, αλλά στήριξε ανάρμοστες συμπεριφορές δημοτικών αστυνόμων

Τις τελευταίες μέρες το «Θάρρος» έχει μεταφέρει παράπονα αναγνωστών σχετικά με τη συμπεριφορά κάποιων (ευτυχώς ελαχίστων) δημοτικών αστυνόμων στην Καλαμάτα, καθώς και το καθεστώς λειτουργίας αυτής της Υπηρεσίας.
Τις περισσότερες φορές η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας απαντά στα δημοσιεύματα, αλλά αυτή τη φορά επέλεξε να σωπάσει.
Χθες, λοιπόν, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Καλαμάτας δέχθηκε ερωτήσεις κι έτσι θέσαμε το ζήτημα που έχει προκύψει.
Ο κ. Νίκας υπερασπίστηκε τους δημοτικούς αστυνόμους, αλλά επέλεξε να μην απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που του θέσαμε, όπως, για παράδειγμα, αν τηρείται το ΦΕΚ που ορίζει τα προσόντα για να γίνει κάποιος δημοτικός αστυνόμος ή για τη δύναμη της Υπηρεσίας αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, δεν έκρυψε ότι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες ανάρμοστες συμπεριφορές, τις γνωρίζει και θα επιληφθεί  ο ίδιος του θέματος.
Τέλος, μας συνέστησε να μην πιστεύουμε ό,τι ακούμε για τους εργαζομένους σε αυτή την Υπηρεσία, αφού- όπως είπε- είναι απλοί εργαζόμενοι του Δήμου που δεν έχουν ειδικά επιστημονικά προσόντα, ώστε να απασχοληθούν σε άλλες υπηρεσίες.
 
Ευρυθμία και ευταξία
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι η πόλη πρέπει να ξέρει ότι η Δημοτική Αστυνομία, η οποία αποτελείται από πολίτες της Καλαμάτας, έχει αναλάβει το σύνολο σχεδόν του βάρους τήρησης της ευρυθμίας και της ευταξίας.
Στη συνέχεια μίλησε για τη λειτουργία της αγοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο κανά δύο δημοτικοί αστυνόμοι αγωνίζονται για την ευρυθμία και ευταξία του σημείου, ενώ έθεσε το ερώτημα αν είδαμε κάτι άλλο εκεί.
 
Θύματα επιθέσεων οι δημοτικοί αστυνόμοι
Κάνοντας μια σύγκριση με τους αστυνόμους, ο Π. Νίκας ανέφερε ότι δεν έχουν καμία δυνατότητα σε σχέση με αυτούς και συχνά οι δημοτικοί υπάλληλοι εξυβρίζονται, κάτι που τον λυπεί. Μάλιστα, συνέστησε στους δημοσιογράφους να μην υιοθετούν τις διαμαρτυρίες του οποιουδήποτε, όπως είπε, σταθμεύει πάνω σε πεζοδρόμια ή σε ράμπες ΑΜΕΑ ή σε διαβάσεις.
Τα παιδιά, όπως σημείωσε ο κ. Νίκας, έχουν οδηγίες που τηρούν. Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι δέχεται ότι κάποια στιγμή μπορεί να υπάρξει ένταση ή παρεκτροπή, αλλά θα πρέπει να στηρίξουμε ως κοινωνία αυτά τα παιδιά, που χωρίς μέσα αγωνίζονται για την ευταξία της πόλης.
Χωρίς αυτούς, σχολίασε, η πόλη δε θα μπορεί να λειτουργήσει, ενώ καταδίκασε όποιον «ανοίγει το στόμα του» και εξυβρίζει ένα «κοριτσάκι» που γράφει μια κλήση, επειδή κάποιος έχει κλείσει το δρόμο ή έχει καταλάβει ένα σημείο που απαγορεύεται.
 
Το έργο των δημοτικών αστυνόμων
Μιλώντας στη συνέχεια για το έργο των δημοτικών αστυνόμων, ο Π. Νίκας είπε ότι αυτοί τηρούν τον ΚΟΚ και εκτελούν τις κανονιστικές αποφάσεις, χωρίς να κάνουν διακρίσεις στο ποιον θα γράψουν. Έτσι, η δουλειά τους είναι προφανώς να γράφουν αυτόν που δεν έχει κάρτα, όπως είπε ο δήμαρχος.
 
Η εξύβριση και η συνέχεια στα δικαστήρια
Επιστρέφοντας στο ζήτημα της εξύβρισης, ο κ. Νίκας είπε ότι για όποιον το κάνει αυτό, θα πρέπει αμέσως οι δημοτικοί αστυνόμοι να πάνε στον εισαγγελέα και να έχουν τη νομική στήριξη του Δήμου Καλαμάτας.
Επίσης, ανέφερε ότι δε γίνεται η Δημοτική Αστυνομία να είναι ο σάκος του μποξ, γιατί ουσιαστικά αυτό έχει γίνει. «Πολλοί τους βρίζουν, το ζήτημα όμως είναι τι κάνουν αυτοί; Για ποιον νοιάζονται; Για ποιον ενδιαφέρονται;» αναρωτήθηκε ο κ. Νίκας.
 
Τα απίθανα δημοσιεύματα και οι σκύλοι που κοπρίζουν
Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο δήμαρχος Καλαμάτας συνέχιζε να απαντά για τη Δημοτική Αστυνομία, χωρίς όμως να έχει σχολιάσει αυτό που του ζητήσαμε. Έτσι είπε ότι διαβάζει τα πιο απίθανα πράγματα, από ανθρώπους που θα έπρεπε να συμπεριφέρονται εντελώς διαφορετικά, ενώ ζήτησε να φανταστούμε να λειτουργεί η αγορά αλλά και η πόλη χωρίς Δημοτική Αστυνομία. Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή η Υπηρεσία ασχολείται και με την καθαριότητα, θέτοντας τα ερωτήματα για το πόσοι πετούν τα σκουπίδια έξω από τους κάδους, όπως και τα κλαδιά στους δρόμους. Αναρωτήθηκε, δε, πόσοι περιφέρονται με τα σκυλιά, τα οποία, όπως είπε, κοπρίζουν στους δρόμους και υπάρχει αυτό το πρόβλημα.
Και για όλα αυτά, όπως σχολίασε, μας φταίει το «κοριτσάκι» της Δημοτικής Αστυνομίας, ένας απλός υπάλληλος των 800 ευρώ, που ο κάθε μεγαλοσχήμονας σηκώνεται και εξυβρίζει.
 
Η κοινωνία των αγγέλων
Κλείνοντας την απάντησή του (;) για το ερώτημα, υποστήριξε ότι αυτά που λέει τα εννοεί, «η ιστορία της επιθετικότητας σε κάποιους ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους πρέπει να σταματήσει».
Οι εντολές είναι ότι πρέπει να τηρούν το νόμο και τις κανονιστικές αποφάσεις, εάν η πόλη δε θέλει τη Δημοτική Αστυνομία και ο κόσμος νομίζει ότι το πρόβλημα είναι αυτή, υπάρχει τρόπος, αν και ο ίδιος, όπως είπε, βρήκε τη Δημοτική Αστυνομία στα υπόγεια του Δημαρχείου και αφού θεώρησε ότι χρειάζεται, την ενεργοποίησε.
«Όταν γίνουμε κοινωνία αγγέλων, τότε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με άλλον τρόπο» παρατήρησε.
 
Οι αναφορές που ο δήμαρχος έχει ζητήσει και τα μαθήματα συμπεριφοράς
Σχετικά με κάποιες συμπεριφορές δημοτικών αστυνόμων που ο ίδιος έχει εντοπίσει, ο δήμαρχος δήλωσε λυπημένος και ζήτησε έγγραφες αναφορές αν κάποιος δημοτικός αστυνόμος παρεκτρέπεται και, μάλιστα, δήλωσε ότι θα επιληφθεί  του ζητήματος προσωπικά.
Όμως, επανέλαβε ότι σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει επιθετικότητα εναντίον δημοτικού αστυνόμου, θα κινηθούν οι διαδικασίες που πρέπει.
 
Πόσοι είναι, τελικά, οι δημοτικοί αστυνόμοι και η τήρηση του ΦΕΚ
Στην ερώτησή μας, πόση είναι η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας, που βλέπουμε συνεχώς να αυξάνεται ενώ σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου υπάρχουν ελλείψεις, και αν τελικά τηρήθηκαν όσα αναφέρει το ΦΕΚ για την ανασύστασή της στην πόλη, ο Π. Νίκας μάς ρώτησε αν μας ενοχλεί να αυξάνεται συνεχώς η δύναμη. Πρόσθεσε δε ότι η Δημοτική Αστυνομία έχει κυρίως υπάλληλους που δεν έχουν ειδικά επιστημονικά προσόντα ώστε να απασχοληθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Κάπου εκεί τελείωσε η απάντηση του δημάρχου για το ζήτημα, με τις απαντήσεις προφανώς να δείχνουν ότι δε θέλησε να απαντήσει ειδικά.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Υ.Γ.: Θα πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε υπέρ του να τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες μέσα στην πόλη. Φυσικά και θα πρέπει να τιμωρούνται οι παραβάτες του ΚΟΚ, όπως και όσοι δε σέβονται αποφάσεις που έχουν λάβει ο Δήμος και το κράτος.
Το ζήτημα είναι, όμως, με ποιον τρόπο «πέφτει» το πρόστιμο και γιατί πέφτει, διότι ο ζήλος κάποιων υπάλληλων, όπως και η συνεχής αύξηση της δύναμης της Υπηρεσίας που ο κ. Νίκας δε θέλησε να σχολιάσει, μόνο τυχαία δεν πρέπει να είναι.
Καλό θα είναι, λοιπόν, να υπάρξει κατανόηση και από τις δύο πλευρές, όπως και κάποιοι να καταλάβουν ότι η στολή δε δίνει υπερφυσική δύναμη…