Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ολοκληρώθηκε ήδη η διαβούλευση για το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που αφορά στις εφαρμογές για την ελεγχόμενη στάθμευση. Το σύστημα που θα διαμορφωθεί θα βασίζεται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και συγκεκριμένα σε λύσεις που θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) στις έξυπνες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα.
Στόχος του προγράμματος είναι η επίλυση της αναζήτησης θέσης στάθμευσης, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, το 30% της κυκλοφοριακής συμφόρησης δημιουργείται από Ι.Χ. που αναζητούν χώρο στάθμευσης, με αποτέλεσμα τον εκνευρισμό των οδηγών, τη σπατάλη καυσίμων, την απώλεια χρόνου και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Το νέο σύστημα, το οποίο θα αφορά σε πρώτη φάση 20.000 θέσεις στάθμευσης σε Δήμους, σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, έχει προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τον Φ.Π.Α. και διάστημα υλοποίησης 30 μηνών. Η ειδική εφαρμογή θα ενημερώνει τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τις κενές θέσεις στάθμευσης και θα τους κατευθύνει σε αυτές, ενώ παράλληλα θα προστατεύει τις θέσεις ΑμεΑ από το παράνομο παρκάρισμα.
Ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει έγκαιρα να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε μέσω προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να συμπεριληφθεί στην Πιλοτική Πρώτη Εφαρμογή του έργου, αποδεικνύοντας ότι είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει τις Νέες Τεχνολογίες και να καλυτερεύσει την καθημερινότητα των δημοτών του.
Του Βασίλη Κοσμόπουλου
Πολιτικού μηχανικού, υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας