Γιώργος Κατρούγκαλος: «Μεγαλουργούμε όταν έχουμε εθνική ομοψυχία»


Παρουσιάστηκε το δίτομο έργο με τίτλο «Ο ρόλος των νέων στο Μέτωπο, την Κατοχή και την Αντίσταση (1940-1944)» του Θανάση Χρήστου
 
 
Το δίτομο συγγραφικό έργο του αναπληρωτή καθηγητή Θανάση Χρήστου με τίτλο «Ο ρόλος των νέων στο Μέτωπο, την Κατοχή και την Αντίσταση (1940-1944)» παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών “Νικόλαος Πολίτης” στην Καλαμάτα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τους: Αθανάσιο Κατσή-πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αλέξιο Σαββίδη-κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών και Νικόλαο Ζαχαριά- πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, που μίλησε για το δίτομο έργο. Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι το συγγραφικό έργο του καθηγητή κ. Χρήστου, με την πολύτιμη συμβολή του καθηγητή κ. Κωνσταντινόπουλου, αναβαθμίζουν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς προσδίδουν εξωστρέφεια και αναδεικνύουν την πραγματική επιστημονική διάσταση της ακαδημαϊκής κοινότητας, που είναι η επικοινωνία με την κοινωνία και η προσφορά του έργου τους.
Χαρακτήρισε, δε, το δίτομο αυτό βιβλίο ως ένα «κτήμα» του ελληνικού λαού, καθώς ο συγγραφέας δίνει στους νέους ανθρώπους πρόσβαση σε πηγές για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαμε γνώση.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του τόνισε: «Σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά σε εγχειρήματα και σε προκλήσεις εθνικής διάστασης, είτε είναι επιτέλους η έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση πλήρως της λαϊκής μας κυριαρχίας με την έξοδο από τα μνημόνια, είτε είναι η προσπάθεια να απαλλαγούμε οριστικά, να λυτρωθούμε από την πίεση του αλυτρωτισμού βόρειων γειτόνων μας…, είναι σημαντικό να πετύχουμε την εθνική ομοψυχία που κάθε φορά που την πετυχαίνουμε μεγαλουργούμε. Αντίστροφα, όποτε παρασυρόμαστε από φωνές που δε μιλούν στον πατριωτισμό μας αλλά στο θυμικό μας, φωνές που μας διχάζουν, φωνές μισαλλοδοξίας, καταλήγουμε σε εθνικούς διχασμούς και εθνικές ήττες».
Αμέσως μετά τον αναπληρωτή υπουργό το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, σημειώνοντας ότι το συγγραφικό έργο του κ. Χρήστου και της ομάδας του χαράζει ουσιαστικά μια νέα πορεία στην ιστορική έρευνα των νεότερων χρόνων. Πρόσθεσε δε, ότι η ιστορική αλήθεια δεν είναι ο μύθος ή το αφήγημα που ο καθένας έδωσε με βάση το ιδεολογικό του στίγμα, ασκώντας παράλληλα κριτική στο εκπαιδευτικό σύστημα όλων των προηγούμενων χρόνων.
Τέλος, υπογράμμισε ότι το δίτομο αυτό έργο φέρνει το νεοέλληνα σε ρήξη με τον ίδιο του τον εαυτό. Η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε με τις ομιλίες των καθηγητών που συνεργάστηκαν για την έκδοση του έργου, μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, του κ. Κωνσταντινόπουλου και του κ. Χρήστου.
Το «παρών» στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, έδωσαν η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, η αντιπεριφειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς, καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών και άλλων παραγόντων.
 
Του Κώστα Γαζούλη