Σοβαρές διαστάσεις καταστροφής φαίνεται να λαμβάνει τα τελευταία χρόνια η ανεξέλεγκτη συλλογή αρωματικών φυτών από τον Ταΰγετο, παρά τις αυστηρές απαγορεύσεις, καθώς η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει βάναυσα τις υπηρεσίες, οι οποίες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ελέγχους και περιπολίες, όπως θα ήθελαν.
Καταγγελίες αναφέρουν πως ντόπιοι και μη, λυμαίνονται τον Ταΰγετο, όχι απλώς συλλέγοντας μεγάλες ποσότητες αρωματικών φυτών και ιδιαίτερα τσαγιού, αλλά καταστρέφοντας τα φυτά, είτε συλλέγοντας πριν την ανθοφορία, είτε ξεριζώνοντας ολόκληρο το φυτό.
Από τις περιοχές, που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο, είναι στη θέση «Ξεροβούνα» Ταϋγέτου, απ’ όπου μάλιστα προέρχονταν και οι 2,5 τόνοι τσάι που κατασχέθηκαν πρόπερσι από τις δασικές υπηρεσίες και το οποίο είχε βρεθεί μέσα σε αποθήκη στην πλευρά της Λακωνίας.
Απαγορεύσεις
Η ολική απαγόρευση που έχει επιβληθεί στη συλλογή του τσαγιού, προφανώς έχει «εξιτάρει» τους ενδιαφερόμενους «συλλέκτες». Σύμφωνα με την απόφαση των Δασαρχείων απαγορεύεται η συλλογή, τόσο για ατομική όσο και για εμπορική χρήση, φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως:
-Tσάι του Ταϋγέτου [Sideritis clandestina (Bory) Hayek].
-Δίκταμο (Origanum dictamnus L.).
-Λαγορίγανη – ενδημικό είδος ρίγανης του Ταϋγέτου (Origanum Lirium Heldr. ex Halacsy).
Αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη ατομικών αναγκών, επιτρέπεται η συλλογή μετά την εποχή της ανθοφορίας ειδών, όπως: ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα, βαλσαμόχορτο, θρούμπι, θυμάρι κ.ά., κατά το κατάλληλο ανά είδος στάδιο συλλογής, χωρίς άδεια, μέσα από τα δημόσια δάση και τις δασικές εν γένει εκτάσεις της διοικητικής Περιφέρειας του Δασαρχείου Καλαμάτας, από οποιονδήποτε.
Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής για ατομική χρήση ανέρχεται μέχρι δύο κιλά για τη ρίγανη και ένα κιλό για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη ανά άτομο, συνολικά για την περίοδο συλλογής.
Για εμπορική χρήση, με έγγραφη άδεια του Δασαρχείου, επιτρέπεται η συλλογή ποσότητας έως και 20 κιλών για τη ρίγανη και έως και δέκα κιλά για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη.
Με τα χέρια δεμένα
Στη βόρεια «Ξεροβούνα» του Ταϋγέτου, έχει παρατηρηθεί συχνά το φαινόμενο να συλλέγεται παράνομα τσάι, καθώς φαίνεται ότι η ολοκληρωτική απαγόρευση μάλλον έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η αστυνόμευση είναι από τη φύση της δύσκολη, καθώς το τσάι φύεται πάνω από τα 1.200 μέτρα υψόμετρο και σε άγονα βραχώδη σημεία του βουνού. Γίνεται δε αδύνατη, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν μείνει με ασυντήρητα οχήματα και χωρίς χρήματα για καύσιμα.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι δασικές υπηρεσίες της Καλαμάτας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τόσο με την κατάσταση που βρίσκονται τα οχήματά της, όσο και με τα καύσιμα, τα οποία τους τελευταίους μήνες είναι δυσεύρετο είδος. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η έλλειψη πιστώσεων για οδοιπορικά.
Έτσι, ότι πόροι υπάρχουν, διατηρούνται προκειμένου να μπορούν οι υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.
Ωστόσο, εκτός από τους επιτήδειους που αποσκοπούν κυρίως στην κερδοσκοπία, καταστροφή σε αρωματικά και άλλα φυτά του βουνού, έχουν παρατηρηθεί και από πολλά αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στον Ταΰγετο.
Της Βίκυς Βετουλάκη