“Το καθεστώς, που ισχύει σε όλη τη χώρα, έχει, προφανώς, ανταπόκριση και στη ΔΟΥ Καλαμάτας”, ήταν η απάντηση της προϊσταμένης στη δημόσια οικονομική υπηρεσία, Ευγενίας Κούβελα, σε σχετική ερώτηση του “Θάρρους”, σχετικά με τα κατασχετήρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο. “Όποιος έχει χρέη, είτε αυτό είναι φυσικό πρόσωπο είτε επιχείρηση υπόκεινται στις διατάξεις του σχετικού Νόμου. Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διαφορετικό”, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τη γενικότερη εικόνα που υπάρχει στην αγορά, η κυρία Κούβελα, σχολίασε όσα ήδη ξέρουμε και ζούμε όλοι μας. “Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που χρωστάει. Καθ’ υπερβολή θα έλεγα ότι δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος πολίτη που είναι… καθαρός με την Εφορία.
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όλους, αφού πάνω στα παλαιά χρέη, προστίθενται και τα καινούργια, αφού η πλειοψηφία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και στη νέα φορολόγηση.
Γι’ αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα οι μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να πληρώσουν κάποιο ή το σύνολο των χρεών τους”.
Σχετικά με την πληροφόρηση για ρύθμιση των οφειλών από τον Αύγουστο, η προϊσταμένη της ΔΟΥ, μας ξεκαθάρισε ότι “πολλά ακούγονται, αλλά, αν δεν υπάρξει επίσημη εγκύκλιος, η Υπηρεσία δεν μπορεί να μεταβάλλει την πολιτική της”.
Τέλος, προέτρεψε, για όσους δεν το έχουν κάνει ήδη, τους πολίτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση του ακατάσχετου του λογαριασμού τους (μισθωτοί) που είναι 1.250 ευρώ.
Η εικόνα που επικρατεί στη ΔΟΥ Καλαμάτας “κολλάει” και με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Έτσι, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και ποινικές διώξεις απαντά η φορολογική διοίκηση στο κύμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί στο πρώτο πεντάμηνο του έτους και τα οποία προσεγγίζουν τα 4,75 δισ. ευρώ.
Σε καθημερινή βάση τα αρμόδια τμήματα των εφοριών διενεργούν 730 κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και γενικότερα τραπεζικών λογαριασμών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από τις αρχές τους έτους έχουν πραγματοποιηθεί 91.104 κατασχέσεις, εκ των οποίων οι 24.059 τον Μάιο. Μάλιστα, στόχος της ΑΑΔΕ είναι η αύξηση του ρυθμού των κατασχέσεων παρά το γεγονός ότι έχει ήδη επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος.
Πάντως, οι κατασχέσεις που διενεργούνται είναι αποτέλεσμα της υπερφολόγησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα διογκωθούν, καθώς στο ήδη βεβαρημένο οικονομικά περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι καλοκαιρινές υποχρεώσεις, δηλαδή, ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τα ληξιπρόθεσμα υπολογίζεται να εκτιναχθούν από τα 4,75 δισ. ευρώ που είναι στο 5μηνο του έτους στα 12-13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017. Ωστόσο, σημειώνουν ότι και ο ρυθμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να εκτιναχθεί και συγκεκριμένα υπολογίζουν να εισπράξουν περισσότερα από 4-5 δισ. ευρώ.
Ανθρώπινα, πολύ ανθρώπινα όλα αυτά. Τι κι αν άλλαξαν τέσσερις πρωθυπουργοί, εκλεγμένοι και μη, τι κι αν ακούσαμε τα λόγια τα ρηχά που έμοιαζαν μεγάλα, και έκαναν να μοιάζει αμετάκλητη η ελεύθερη στο κενό πτώση μας, τι κι αν επενδύσαμε με τα οράματά μας, άλλος πιο μικρά άλλος πιο μεγάλα ο καθείς και ό,τι είχε, ένα «όχι» που ήταν «ναι σε όλα», με πλέον επαχθείς, που βαίνουν επαχθέστεροι, όρους;
Του Αντώνη Πετρόγιαννη