ΥΠΟΙΚ: Άρση απαλλοτρίωσης μετά την άπρακτη παρέλευση των 18 μηνών
Έγγραφο του Γ. Στουρνάρα διαβιβάστηκε στη Βουλή
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Την «καυτή πατάτα» των δεσμευμένων οικοπέδων, που απειλεί να ανατρέψει τον υπάρχοντα ρυμοτομικό σχεδιασμό της πόλης, θα πρέπει εφεξής, θέλοντας και μη, να διαχειριστεί η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας. Έχουμε αφιερώσει αρκετές γραμμές και σελίδες για τους δεκάδες χώρους που, ενώ έχουν δεσμευτεί εδώ και χρόνια για να δημιουργηθούν κοινωφελείς χώροι, παραμένουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους αναξιοποίητοι, κυρίως λόγω της αδυναμίας του Δήμου να καταβάλει τις απαιτούμενες αποζημιώσεις, οι οποίες και ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Σύμμαχο η Δημοτική Αρχή έχει και τους δεκάδες ιδιοκτήτες που υποστηρίζουν ότι «με την πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά στο Δήμο Καλαμάτας έχουμε καταστεί όμηροι, αφού η λύση του προβλήματος εξαρτάται από την οικονομική του κατάσταση, η οποία για δεκαετίες τώρα είναι κακή».
Με έγγραφό του, όμως, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας φαίνεται να λύνει το… γόρδιο δεσμό. Έτσι, συνταγματική επιταγή συνιστά για τη Διοίκηση η άρση κάθε κηρυχθείσας απαλλοτρίωσης μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας των 18 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης.
Τα παραπάνω αποσαφηνίζονται μετά την ερώτηση για τις πολλές αποφάσεις δέσμευσης χώρων και οικοπέδων από Δημοτικές ή Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις ή άλλους φορείς του Δημοσίου, χωρίς όμως να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις σε εύλογο χρόνο στους ιδιοκτήτες.
Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Βλάχος, επισημαίνοντας ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες Δημοτικές και Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις ή άλλοι φορείς του Δημοσίου προχωρούν στη δέσμευση χώρων και οικοπέδων για μελλοντική αξιοποίησή τους και κατασκευή υποδομών.
Ωστόσο, παρότι οι αποφάσεις για τη δέσμευση των ανωτέρω χώρων και οικοπέδων είναι σχεδόν άμεσες, δεν ισχύει το ίδιο για τις αποφάσεις οι οποίες αφορούν στις αποζημιώσεις, αλλά και στις τελικές απαλλοτριώσεις, οι οποίες εκκρεμούν για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα οικόπεδα να παραμένουν ανενεργά, δίχως να μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά και χωρίς να αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες τους, που θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο για οικόπεδα που ουσιαστικά δεν κατέχουν.
Στην έγγραφη απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών συμπράττει στην κήρυξη της απαλλοτρίωσης, κατόπιν σχετικής πρότασης που του απευθύνουν άλλοι φορείς του Δημοσίου και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι, αφενός, ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και, αφετέρου, εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως για όσες περιπτώσεις μετά την κήρυξη της απαλλοτρίωσης δεν ολοκληρωθεί αυτή με την παρακατάθεση της επιδικασθείσης αποζημίωσης, η διαδικασία οδηγείται αυτοδίκαια σε άρση.
«Η άρση της κηρυχθείσας απαλλοτρίωσης, μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας των 18 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης, συνιστά συνταγματική επιταγή για τη Διοίκηση, καθώς ρητά προβλέπεται από την παράγραφο 4 του άρθρου 17 του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και σημειώνει ότι «η συνταγματική αυτή πρόβλεψη έχει θεσπιστεί πρωτίστως για την προστασία του καθού η απαλλοτρίωση ιδιοκτήτη, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευε να στερηθεί επ’ αόριστον την ιδιοκτησία του, χωρίς να του έχει καταβληθεί η αποζημίωση που του επιδίκασαν τα αρμόδια δικαστήρια».