Ο ρόλος της Κοινότητας είναι σημαντικός, γιατί αποτελεί τον πυρήνα της αυτοδιοίκησης


-Η ρύθμιση για «μετατροπή των αρμοδιοτήτων των Κοινοτήτων από αποφασιστικές σε εισηγητικές» δε λύνει το πρόβλημα της διακυβέρνησης των Δήμων
 
Επιθυμούμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με τις «επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για θέματα των βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και συγκεκριμένα όσα αναφέρονται στο Άρθρο 5 στο νομοσχέδιο που τέθηκε στη δημόσια διαβούλευση. (http://www.opengov.gr/ypes/?p=6854)
Υπάρχει η γενικότερη εκτίμηση ότι το θεσμικό πλαίσιο «Κλεισθένης», εκτός από την απλή αναλογική με τις αδυναμίες της, επέφερε δύο σημαντικές και τολμηρές αλλαγές, ενεργοποιώντας πολίτες που δεν είχαν ασχοληθεί με τα κοινά ή και ενώνοντας άλλους με διαφορετικές διαδρομές και πολιτικές αναφορές, όπως στην περίπτωση του δικού μας πολυσυλλεκτικού συνδυασμού. Ο διαχωρισμός κοινοτικού και δημοτικού ψηφοδελτίου και οι αυξημένες αρμοδιότητες που παραχωρεί ο «Κλεισθένης» στις Κοινότητες είναι βήματα για την ενδυνάμωση της τοπικής Δημοκρατίας και ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι συμπολίτες μας ενημερώθηκαν για αυτές τις καινοτομίες και συνολικά για το θεσμό της Κοινότητας κυρίως μέσα από τη δική μας επικοινωνία (των υποψήφιων κοινοτικών συνδυασμών των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών) μαζί τους και πίστεψαν πως θα λειτουργήσει η Κοινότητα κάνοντας την καθημερινότητα όλων ακόμα καλύτερη. Αυτό βεβαιώνεται και με το εκλογικό αποτέλεσμα και η όποια αναπροσαρμογή θα είναι δυσάρεστη, αν δε μας επιτρέπει να κινηθούμε στη βάση της δέσμευσής μας με αυτούς που μας εξέλεξαν!
Ο συνδυασμός μας είναι ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό 73,30% και έλαβε 15.610 ψηφοδέλτια στην Κοινότητα της ιστορικής και γνωστής για τους αγώνες της πόλης μας.
Η Κοινότητα, λέξη βαρυσήμαντη για τους Έλληνες και θεσμός αγαπητός, ενώνει τους δημότες και αποτελεί τον κρίκο που ενώνει τη διοίκηση του Δήμου με τις ανάγκες και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Οι όποιες συνέπειες του «Κλεισθένη» και της απλής αναλογικής στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Δήμων είναι ανεξάρτητες από το ρόλο και τη δράση των Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, καταργούνται οι ελάχιστες αποφασιστικές αρμοδιότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων και μετατρέπονται σε εισηγητικές!
Είναι απορίας άξιο γιατί το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί μια τροποποίηση που δεν έχει καμία σχέση με τη διακυβέρνηση των Δήμων, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ο ρόλος της Κοινότητας είναι σημαντικός, γιατί αποτελεί τον πυρήνα της αυτοδιοίκησης και το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Επικεντρώνεται στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών και όχι στην κυβερνησιμότητα της πλειοψηφίας του κάθε Δήμου. Και αυτό είναι πέρα από την όποια άποψη έχει ο κάθε φορέας, θεσμός ή πρόσωπο για τον «Κλεισθένη». Πολύ περισσότερο αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι η προτεινόμενη ρύθμιση είναι σε αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού οι πολίτες ψήφισαν σε άλλη κάλπη για κοινοτικό συμβούλιο με βάση ένα θεσμικό πλαίσιο συγκεκριμένο.
Ενίσχυση και θεσμική ενδυνάμωση του ρόλου των Κοινοτήτων απαιτείται και όχι νομοθετική απαξίωση, όπως αναιτιολόγητα και το βασικότερο βιαστικά – πριν καν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη. Η ρύθμιση για «μετατροπή των αρμοδιοτήτων των Κοινοτήτων από αποφασιστικές σε εισηγητικές» δε λύνει το πρόβλημα της διακυβέρνησης των Δήμων και κατά την άποψή μας θα δυσχεράνει το έργο των εκλεγμένων δημάρχων, αφού τους προσθέτει δεσμεύσεις και επιπλέον φορτίο στις δημοτικές υπηρεσίες.
«Των Ελλήνων οι Κοινότητες φτιάχνουν άλλον γαλαξία» είναι η διαχρονική αλήθεια και είμαστε σίγουροι ότι είναι και η ωφέλεια των πολλών να το εφαρμόζουμε στην πράξη, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και προοπτικής για το κοινό μέλλον, για τη συνύπαρξη για το κοινό καλό, όπως είναι και ο ορισμός της Κοινότητας.
Για τον Αυτοδιοικητικό Συνδυασμό
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΛΥΡΑΣ
Εκλεγμένος Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας