Το Σύνταγμα από το 1975, άρθρο 51 παρ. 4, αναφέρει: Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο.
Επίσης, το Σύνταγμα από το 1975, στο άρθρο 108 παρ. 1, αναφέρει: Το κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με την μητέρα Πατρίδα.
Έχοντας υπόψη το Σύνταγμα, το ερώτημα είναι: Ποιους και γιατί ενοχλεί να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες χωρίς καμιά προϋπόθεση; Γιατί χρειάζονται προϋποθέσεις, δηλαδή περιορισμοί, για να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες;
Την απάντηση την έχει δώσει εδώ και 2.500 χρόνια ο Αριστοτέλης. Και η απάντηση βρίσκεται στο «ποιος ωφελείται από τους αποκλεισμούς»; Ωφελούνται τα αριστερά κόμματα, τα οποία έχουν λίγους ψηφοφόρους στους απόδημους Έλληνες. Έτσι λένε οι μετρήσεις τους. Γι’ αυτό και εφευρίσκουν διάφορα τερτίπια για να αποκλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους.
Το ΚΚΕ είχε τη φαεινή ιδέα να θέσει δύο βασικούς περιορισμούς ως προϋποθέσεις για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων: α) Να είναι στην αλλοδαπή μέχρι τριάντα χρόνια και β) να έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Γιατί το ΚΚΕ είναι τόσο μικρόψυχο; Απλούστατα, για τα ψηφαλάκια!
Στην ίδια γραμμή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζοντας ότι δεν έχει αρκετές ψήφους στους απόδημους Έλληνες, εφεύρισκε διάφορα τερτίπια για να περιορίσει τον αριθμό αυτών που μπορούν να ψηφίζουν.
Οι κομματικοί υπολογισμοί λένε πως δε συμφέρει τα κόμματα της αριστεράς να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού. Και αφού δε συμφέρει τα κόμματα της αριστεράς, δε συμφέρει και τον λαό, αφού ο μόνος εκφραστής του λαού είναι τα κόμματα της αριστεράς.
Η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής αποδείχτηκαν πιο υπεύθυνα και προοδευτικά κόμματα. Πρότειναν να ψηφίζουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και μάλιστα με «επιστολική ψήφο», όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Τελικά, για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι απόδημοι, έστω περιορισμένα, δέχτηκαν την πρόταση του ΚΚΕ. Έτσι, τα κόμματα της Αριστεράς αποδείχτηκαν όχι απλώς συντηρητικά, αλλά οπισθοδρομικά, αφού δεν μπορούν βάλουν τους απόδημους Έλληνες πάνω από το κόμμα. Κρίμα. Χίλιες φορές κρίμα.
Αν στερηθούν το δικαίωμα ψήφου όσοι ζουν στα ξένα πάνω από τριάντα χρόνια ή δεν έχουν ΑΦΜ, όπως θέλει το ΚΚΕ, είναι σαν να τους στερείς την Ελληνική Ιθαγένεια. Και ένας τέτοιος νόμος είναι καταφανώς αντισυνταγματικός. Ντροπή και αίσχος σε αυτούς που θέλουν να αποκλείσουν χιλιάδες Ελλήνων που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να ψηφίσουν.
Επιπλέον, χωρίς «επιστολική ψήφο» θα μπορούν να ψηφίζουν μόνο όσοι ζουν στις πρωτεύουσες των ξένων Χωρών, όπου υπάρχει ελληνική πρεσβεία, και όσοι ζουν σε κάποιες μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχουν ελληνικά προξενεία. Δηλαδή, αποκλείονται οι περισσότεροι απόδημοι Έλληνες.
Η κοινή λογική λέει ότι χρειάζεται να καθιερωθεί ένας ή περισσότεροι τρόποι που διευκολύνουν τους απόδημους να ψηφίζουν. Κεντρικός στόχος θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση των απόδημων να ψηφίζουν όλοι. Όχι μόνο με επιστολική ψήφο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά και με ηλεκτρονική ψήφο.
Η Ελλάδα έχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα. Το δικαίωμα ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα μέσο για να κρατείται ο δεσμός τους με την Ελλάδα. Και επειδή Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ημετέρας παιδείας, όποιος είναι ή νοιώθει Έλληνας μπορεί να ψηφίζει. Ακόμα και ο Ινδιάνος και ο κάτοικος του Αμαζονίου, άπαξ και νιώθει Έλληνας και ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, μπορεί να ψηφίζει.
Συμπερασματικά, το θέμα της ψήφου των απόδημων απέδειξε τη μικρότητα, την ιδιοτέλεια και το συντηρητισμό των αριστερών, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής αποδείχτηκαν υπεύθυνα, συναινετικά και προοδευτικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάλεξε τη συναίνεση και το συμβιβασμό για να λυθεί, έστω περιορισμένα, το θέμα. Ίσως, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής θα έπρεπε να αναδείξουν και να καταγγείλουν την ιδιοτέλεια των αριστερών και να επιμείνουν να ψηφίζουν, χωρίς κανέναν περιορισμό, όλοι οι Έλληνες απανταχού της γης.
*Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης.
marantosp@gmail.com