Πέντε, σχεδόν, ώρες εντελώς ανούσιας συζήτησης, για προεκλογική σπέκουλα, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση, διεξήχθη προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για το μείζον θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, της προστασίας και της ανάπτυξής του.
Η συζήτηση στο Σώμα, πέρα από τις γνωστές, τετριμμένες έως και γραφικές επαναλήψεις απόψεων του τελευταίου διαστήματος, με βολές από το δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, με ωμό τρόπο και μειωτικούς έως και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», αλλά και κατά της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού αναπληρωτή ΠΑΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, δεν προσέφερε απολύτως τίποτα καινούργιο και, κυρίως, στην ενημέρωση του Σώματος και των πολιτών για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Προεδρικό Διάταγμα που πρέπει να εκδοθεί για την προστασία της περιοχής!
Παρόλο που το θέμα της συνεδρίασης ήταν «Ενημέρωση επί του Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τις εξελίξεις για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο», καμία απολύτως ενημέρωση δεν έγινε! Πώς, άλλωστε, θα μπορούσε να γίνει, αφού όλα είναι ήδη γνωστά από τις αρχές του καλοκαιριού που επισκέφθηκε την περιοχή ο ίδιος ο υπουργός αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ και ξεκαθάρισε μια και καλή ερωτήματα, απορίες, ανησυχίες, ενώ απάντησε δημόσια και ευθέως, χαρακτηρίζοντας «κινδυνολογία» όσα έλεγαν παράγοντες της Δημοτικής Αρχής και ο ίδιος ο δήμαρχος Τριφυλίας, ότι στο εθνικό πάρκο θα απαγορεύεται, σε όλη την έκτασή του, η δόμηση!
Από την άλλη, επίσης, ποια εξέλιξη θα μπορούσε να υπάρξει στο θέμα, τις τελευταίες μέρες, από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με υπηρεσιακή κυβέρνηση;
Η ενημέρωση, απλώς, περιορίστηκε στις κατ’ επανάληψη εκφρασθείσες απόψεις και θέσεις του κ. Κατσίβελα και της Δημοτικής Αρχής, κατά της θέσπισης εθνικού πάρκου. Το μοναδικό που τονίστηκε από τον κ. Κατσίβελα είναι ότι ο ίδιος και η Δημοτική Αρχή είναι αντίθετοι σε κάθε απαγόρευση δόμησης, ουσιαστικά «δείχνοντας» πού ήθελαν να πάνε την κουβέντα, έστω και απέξω απέξω, ζητώντας να δομηθεί και τμήμα γης στον πυρήνα του οικοτόπου, από Ελαία μέχρι Αγιαννάκη, όπου προωθείται επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών προς πώληση (real estate) και η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Επίσης, επί της συγκεκριμένης επένδυσης το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, οι ίδιοι σχεδόν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι είναι και σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι, απεφάνθησαν πολιτικά στις 2 Μαΐου 2013, σχεδόν ομόφωνα (20 ναι και μόνο 2 λευκά), ότι, όπως φέρεται προς υλοποίηση από το φάκελο που έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σύμφωνα με όσα άκουσαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας ΝΕΟΣ ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ – που συμμετείχαν στη συνεδρίαση –, δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής! Απόφαση η οποία, ακόμη και σήμερα, μετά και την προχθεσινή συνεδρίαση και συζήτηση, δεν έχει ούτε ανακληθεί ούτε τροποποιηθεί και είναι, αυτονοήτως, σε ισχύ και δεσμευτική, καθώς ο Δήμος έχει συνέχεια και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον δεν ανακαλούνται ή τροποποιούνται, δεν αλλάζουν ή ερμηνεύονται κατά περίπτωση και κατά το δοκούν!
Κανένας, δε, στην προχθεσινή συνεδρίαση δεν έθεσε ζήτημα ανάκλησης ή τροποποίησης αυτής της απόφασης που αποτελεί «κόλαφο» και έβαλε “stop” για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα!
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, τον Αύγουστο του 2014, στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, και στη συζήτηση που έγινε στο Σώμα, όταν βγήκε η απορριπτική απόφαση του ΣτΕ για το σχέδιο Π.Δ. που πρότεινε τη δημιουργία περιφερειακού πάρκου και έδινε εντολή στο ΥΠΑΠΕΝ για σύνταξη σχεδίου Π.Δ. με το οποίο θα θεσπίζεται εθνικό πάρκο, επαναλαμβάνοντας πως υποστήριζε, υποστηρίζει και θα υποστηρίζει ότι «όταν μιλάμε για εθνικό πάρκο, θα απαγορεύεται κάθε δόμηση στην περιοχή». Μίλησε ακόμη για «παιχνιδάκια» και καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς ενάντια στον «ΑΡΧΕΛΩΝ», την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, τον υπουργό αναπληρωτή ΠΑΠΕΝ, καθώς και το Συμβούλιο της Επικρατείας!
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, αφού τόνισε πως δεν έγινε καμία ενημέρωση και δεν υπήρχε καμία εισήγηση στο φάκελο, αναφέρθηκε στο ιστορικό των αποφάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας το Μάιο του 2013, που είναι σε ισχύ, και τόνισε ότι ούτε ενημέρωση έγινε, ούτε απόφαση μπορούν να πάρουν, ούτε ψήφισμα να βγάλουν. Πρότεινε, δε, να γίνει από το Δήμο μια ημερίδα με ειδικούς επιστήμονες, φορείς, συλλόγους και καυτηρίασε το γεγονός ότι στη συνεδρίαση δεν κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και σύλλογοι.
«Υπάρχει κάποιο Π.Δ.; Γνωρίζει η Δημοτική Αρχή να έχει συνταχθεί Π.Δ.;», ρώτησε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Νώντας Βουδούρης. Κι αφού αναφέρθηκε στην παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το πρόστιμο που έρχεται, καθώς και στην απορριπτική απόφαση του ΣτΕ στο σχέδιο Π.Δ. που πρότεινε περιφερειακό πάρκο, τόνισε ότι «η συζήτηση για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να είναι σοβαρή».
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο δήμαρχος κάνει με όσα λέει πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, καταφεύγει σε διαρκή κινδυνολογία και «για να είμαστε σοβαροί, στα εθνικά πάρκα δεν απαγορεύεται η δόμηση», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά δύο ΦΕΚ χαρακτηρισμού εθνικών πάρκων που προβλέπουν τη δόμηση σε ζώνες. Επίσης, συμφώνησε με την πρόταση του κ. Ανδρινόπουλου για ημερίδα με ειδικούς και όλους τους φορείς.
Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, ανέφερε πως η συζήτηση έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους μικροϊδιοκτήτες της περιοχής εν όψει των εκλογών, ενώ πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή θέλει την καταστροφή του δάσους για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Την κάθετη άρνησή του στην τσιμεντοποίηση της περιοχής εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελαίας, Άρης Σκλάβος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας, Παύλος Γκραίκης, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να χτιστεί το τμήμα εκείνο μεταξύ των αμμοθινών και του δάσους, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλονεριτών, Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος, σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή. Να γίνει δημοψήφισμα πρότεινε ο Σωτήρης Μπακούρος, ενώ ότι είναι υπέρ της «επένδυσης» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος.
Τελικά, το Σώμα επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας το 2013 και το 2014 και τάχθηκε κατά του εθνικού πάρκου, το οποίο (σ.σ. εθνικό πάρκο), ωστόσο, ήδη επιβάλλεται να θεσπιστεί μετά την απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε το σχέδιο Π.Δ. για περιφερειακό πάρκο, μειοψηφούντων των επικεφαλής των ελασσόνων μειοψηφιών!