Η Καλαμάτα ήταν ο τελευταίος προορισμός της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη. Πρώτη στάση υπήρξε το Δημαρχείο, όπου και συναντήθηκε, χθες το μεσημέρι, με το δήμαρχο. Μεταξύ άλλων, έγινε συζήτηση για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, για τις οποίες προωθείται νέο θεσμικό πλαίσιο. Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ δήμου Καλαμάτας και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για λειτουργία στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας τμήματος πώλησης βιολογικών προϊόντων σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι υπάρχει ένα δύσκολο θέμα, γιατί υφίσταται σύγχυση με την ποικιλία Καλαμών και τις σχετικές εγγραφές. Στο Υπουργείο το γνωρίζουν ως θέμα.
Ο Π. Νίκας του ανέπτυξε τις απόψεις του γύρω από αυτό το ζήτημα, τονίζοντας ότι η ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα πρέπει να έχει αναφορά στη συγκεκριμένη εγκεκριμένη εδαφική περιοχή. Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στο πολύ μεγάλο πρόβλημα, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο υπάρχει με την παραγωγή βρώσιμης ελιάς, που είναι μικρή στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή.
Από το δήμαρχο έγινε αναφορά στο θέμα της ελλιπούς δακοκτονίας, που πέρυσι προκάλεσε μεγάλα προβλήματα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι το θέμα χειρίζεται άλλος Υφυπουργός και θα το συζητήσει μαζί του, δεδομένου ότι σχεδόν όπου κι αν πήγε, του έθεσαν το ζήτημα της ικανοποιητικής καταπολέμησης του δάκου.
Αντικείμενο συζήτησης υπήρξαν και οι σχολάζουσες γαίες, για το οποίο θα υπάρξει θεσμική ρύθμιση είτε οι γαίες αυτές είναι κρατικές, είτε είναι της Εκκλησίας, είτε οποιασδήποτε ιδιοκτησίας, ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν.
Για το ΓΟΕΒ αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει τακτοποίηση όσον αφορά στις γαίες που είναι ενταγμένες στην περιοχή του αναδασμού, αλλά δεν καλλιεργούνται και γι’ αυτές δεν καταβάλλονται τέλη υδρεύσεως.
Συνέντευξη τύπου
Στη συνέχεια ο κ. Τσιρώνης παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, όπου μεταξύ άλλων τόνισε τη μεγάλη αξία του διατροφικού τομέα, ο οποίος μαζί με τον τουρισμό είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της χώρας, αλλά και της παραγωγικής της ανασυγκρότησης.
Χαρακτηριστικά σχολίασε ότι “ο διατροφικός τομέας δεν είναι απλά και μόνο μαζί με τον τουρισμό οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της παραγωγικής Ανασυγκρότησης αλλά είναι ο πυλώνας που είναι και προϋπόθεση για τον τουρισμό.
Ο τουρισμός ακουμπάει, πατάει πάνω στον πρωτογενή τομέα και δίνει μία πολλαπλασιαστική αξία, αρκεί βέβαια να έχουμε αειφορική αντίληψη και για τον τουρισμό και για την διατροφή μας.
Η μεσογειακή διατροφή θέμα που συζητήσαμε με τους παραγωγούς της Μεσσηνίας είναι για μας το διαβατήριο για να μπούμε στις μεγάλες αγορές. Βέβαια υστερούμε σε οργάνωση, κι αυτό θα πρέπει να διορθωθεί”.
Πρόσθεσε, δε, “όλες και όλοι που αγαπάμε τη μεσογειακή διατροφή ξέρουμε ότι τα προϊόντα της Ελλάδας δεν έχουν την καλύτερη τιμή στη διεθνή αγορά, κι αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα.
Για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να μειώσουμε το κόστος των εισροών, δουλεύουμε συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση, να κατοχυρώσουμε ποσότητες για να παίρνουμε καλές τιμές στις εκροές. Και το σπουδαιότερο, να χτυπήσουμε το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.
Το τελευταίο είναι ένα καρκίνωμα για την ελληνική παραγωγή, με την έννοια ότι προϊόντα που δεν αξίζουν ποιοτικά κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές ως ελληνικά, μειώνοντας τη δυνατότητα να διεισδύσουν σ’ αυτές τα γνήσια προϊόντα.
Φέτος αναμένουμε 30 εκατομμύρια τουρίστες. Έχω δώσει εντολή στον ΕΦΕΤ μεγαλύτερη αυστηρότητα και συχνότητα στους ελέγχους, να μπαίνουμε στους χώρους εστίασης, ώστε να ξέρουμε ότι αυτό που γράφει ο κατάλογος είναι ελληνικό προϊόν.
Τα προβλήματα με τους αγρότες
Δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις μου με τους αγρότες της Μεσσηνίας. Οι δασικοί χάρτες το οποίο προχωράει καλά. Υπάρχουν προφανώς πολλά προβλήματα γιατί μιλάμε για μία πληγή δεκαετιών, που κανείς δεν τόλμησε να αγγίξει. Αυτό που διαβεβαιώνω είναι η βούληση της κυβέρνησης να μη χαθεί ούτε ένα στρέμμα από τη γεωργική γη
Για το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα επιμένουμε και λέμε, ως κυβέρνηση, ότι η πλειοψηφία των αγροτών μας έχει μείωση στη φορολογία. Επίσης, ήταν οι επαγγελματικές σχολές και η πολύ μεγάλη ανάγκη να λειτουργήσουν και να αναβαθμιστούν η επαγγελματική εκπαίδευση των αγροτών και σε επίπεδο λυκείων- ΕΠΑΛ, αλλά και σε επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης τρίμηνης ή εξάμηνης.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη