Δύσκολη, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι και η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς στην αντιμετώπιση του δάκου. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου, όχι όμως τόσο όσο η γραφειοκρατία στη λήψη των αποφάσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς, που διαχειρίζονται το πρόγραμμα της δακοκτονίας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι ΔΑΟΚ των περιφερειών δεν έχουν προμηθευτεί τα σκευάσματα δακοκτονίας και δείχνουν απροετοίμαστες στο ενδεχόμενο ψεκασμών με την εμφάνιση του δάκου. Ο διαγωνισμός του ΥΠΑΑΤ για την προμήθεια των υλικών καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό, και σε διάφορες περιοχές δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί με τα αντίστοιχα συνεργεία εφαρμογής του προγράμματος της δακοκτονίας.
Η «Ύπαιθρος Χώρα» κατέγραψε την προετοιμασία και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε ανθρώπινο δυναμικό και φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, για την καλύτερη αντιμετώπιση του εντόμου.
Πελοπόννησος
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα δακοκτονίας σε όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου όπου είναι πιθανόν να παρουσιαστεί πρόβλημα. Στη Λακωνία, μετά τον διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας έως την 15/06/2017 έχουν υποβληθεί αποδεκτές προσφορές για 33 εργολαβίες από τις 40 που υποδιαιρείται το έργο για το 2017. Σε επτά εργολαβίες δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και δεν υπέβαλε προσφορά κανένας εργολάβος, με αποτέλεσμα το έργο στις κάτωθι περιοχές να κηρυχθεί άγονο.
Εκτίμηση της ΔΑΟΚ Λακωνίας για την αδυναμία σύστασης συνεργιών στις προαναφερόμενες περιοχές, είναι κυρίως η έλλειψη ενδιαφέροντος από οδηγούς γεωργικών ελκυστήρων να εργαστούν στο πρόγραμμα.
Τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία, η πιθανή εκτέλεση πρώτου ψεκασμού στις εν λόγω περιοχές από τον προσωρινό μειοδότη θα είναι το διάστημα 1 έως 14 Αυγούστου 2017. Στη Μεσσηνία, όπου βρίσκεται και ο κύριος όγκος ελαιοκαλλιεργειών στο τέλος Μαΐου, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος με 300.000 ευρώ και έτσι, από το συνολικό ποσό των 3.775.000 ευρώ που διατέθηκαν για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα 1.600.000 ευρώ διατέθηκαν στην ΠΕ Μεσσηνίας.
Ελένη Αλειφέρη: Έχει αργήσει απελπιστικά ο διαγωνισμός
Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών φιλοδοξούν να γίνουν οι ιδανικοί καταστροφείς της ελαιοπαραγωγικής αντί να την υποστηρίξουν με κάθε τρόπο. Οι καθυστερήσεις τους όσον αφορά το πρόγραμμα της δακοκτονίας προκαλούν απελπισία και οργή. Έχει αργήσει τόσο πολύ το διαγωνισμό για τα φάρμακα των ψεκασμών κατά του δάκου ώστε αυτά μπορεί να διατεθούν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της χώρας ακόμη και στα τέλη Αυγούστου!
Αυτό τονίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη με αγρότες των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού.
Πάντως στη Μεσσηνία με μεγάλη προσπάθεια βρέθηκαν φάρμακα από πέρσι ώστε να γίνουν οι πρώτοι ψεκασμοί. Ειδικότερα είναι φάρμακα από το περσινό απόθεμα της Διεύθυνσης και φάρμακα επίσης από πέρσι που θα μας δανείσει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Ηλείας!
Οι αγρότες τόνισαν ότι είναι αδικαιολόγητο να υπάρχουν καθυστερήσεις στα θέματα που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των χειμαζόμενων παραγωγών, ωστόσο η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη επέμεινε ότι για τις καθυστερήσεις αυτές δεν έχουν ευθύνες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, που υπογράμμισε ότι κάνουν αγώνα δρόμου για να γίνουν όλα έγκαιρα, αλλά το ασφυκτικό και παράλογο γραφειοκρατικό πλαίσιο.
Ν. Γόντικας
Παρατέθηκε, προχθές, προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του Περιφερειακού Συμβούλου του ΚΚΕ στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου Νίκου Γόντικα. Η συνέντευξη που έγινε στην Καλαμάτα αφορούσε τις ανησυχητικές εξελίξεις σε σχέση με τη δακοκτονία αλλά και ζητήματα που απασχόλησαν την προχθεσινή χθεσινή συνεδρίαση του ΠΕΣΥ.
Για τη δακοκτονία σημείωσε μεταξύ άλλων: “Για μια ακόμα χρονιά οι ελαιοκαλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της καταστροφής της σοδιάς τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υλοποίηση του Καλλικράτη, πέρασε από φέτος όλη την ευθύνη του προγράμματος δακοκτονίας μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, στις περιφέρειες με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση στα περσινά επίπεδα.
Ανακοίνωσε μάλιστα την τελευταία στιγμή πως δεν θα έκανε φέτος την προμήθεια φαρμάκων για την δακοκτονία με πανελλαδικό διαγωνισμό όπως τα προηγούμενα χρόνια, που η προμήθεια είχε ολοκληρωθεί το Γενάρη. Κάλεσε έτσι τις Περιφέρειες να προμηθευτούν τα φάρμακα για τα οποία δεν έδινε χρηματοδότηση, ούτε έφτανε ο χρόνος για τους αναγκαίους διαγωνισμούς”.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης