Ξεκινά Αυτόνομη Μονάδα Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μετά από δωρεά του Αχ. Κωνσταντακόπουλου

Ξεκινά Αυτόνομη Μονάδα Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μετά από δωρεά του Αχ.  Κωνσταντακόπουλου

Μια είδηση που θα ανακουφίσει πολλούς καρκινοπαθείς ανακοίνωσε χθες ο Διοικητής του Νοσοκομείου  Γιώργος Μπέζος  κάνοντας  γνωστό ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας νέας Μονάδας που θα εξυπηρετεί της Χημειοθεραπείες.
Όπως  είπε  αυτή η Μονάδα θα γίνει πραγματικότητα, χάρη στον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, αφού αυτός είναι που χρηματοδοτεί την αγορά όλου του απαραίτητου σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού  .  Ο εξοπλισμός ειδικότερα περιλαμβάνει έξι κρεβάτια, πέντε πολυθρόνες και ένα θάλαμο κάθετης νηματικής ροής. Στόχος της Διοίκησης είναι  στις αρχές Σεπτέμβριοι η νέα αυτή Μονάδα να είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της.  Να σημειωθεί   ότι η υπάρχουσα δομή αυτή τη στιγμή, συστεγάζεται στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, χώρος που όπως ο κ. Μπέζος η συνύπαρξη που υπάρχει μέχρι σήμερα δεν είναι η ιδανική.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε αυτό τον χώρο φθάνουν και παιδιά με μεσογειακή αναιμία, με όλη αυτή τη συνύπαρξη να κάνει δύσκολη την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας.
Αυτή η δύσκολη συνύπαρξη ήταν ο λόγος που η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε τη δημιουργία της Αυτόνομης Μονάδας Χημειοθεραπείας. Μιλώντας με νούμερα ο Διοικητής του Νοσοκομείου ανέφερε ότι  σε μηνιαία βάση υλοποιούνται αυτή τη στιγμή 300 χημειοθεραπείες. Χημικοθεραπείες που υποβάλλονται όχι μόνο ασθενείς από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία αλλά και γειτονικούς νομούς, ενώ όπως είπε ο κ. Μπέζος υπάρχουν και ασθενείς που έρχονται από την Αθήνα για να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, αφού οι χρόνοι αναμονής ,ειδικά στα νοσοκομεία της Αθήνας, είναι μεγάλοι. 
Ακόμα ο κ Μπέζος, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, και των υπολοίπων συνεργατών του, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και είπε ότι τέτοιες πράξεις αντανακλούν το μεγαλείο της ανθρωπιάς που τον χαρακτηρίζουν και η αγάπη του για τον συνάνθρωπο.
Κλείνοντας,  ο κ. Μπέζος ανέφερε ότι το θέμα των χημειοθεραπειών στην Καλαμάτα είναι μια ολόκληρη ιστορία, αφού φέτος στο νοσοκομείο της πόλης συμπληρώνονται 20 χρόνια από την έναρξη αυτών, έναρξη και συνέχεια που έγινε από τον κ. Αδαμόπουλο, ενώ με αφορμή τη νέα αυτή Μονάδα ο κ. Μπέζος επισήμανε ξανά τη μεγάλη ανάγκη που έχει η Πελοπόννησος για τη δημιουργία Μονάδας Ακτινοθεραπείας,  που,  όπως υποστήριξε,  είναι απολύτως αναγκαία.
Μονάδα , που το Νοσοκομείο Καλαμάτας διεκδικεί , αφού όπως  τόνισε,  η Καλαμάτα πληροί όλες τις προϋποθέσεις . Αν γίνει και αυτή η Μονάδα η Πελοπόννησος θα έχει αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία του καρκίνου.Η τελευταία διεκδίκηση αποτελεί κοινωνικό αίτημα   και έχει τεθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
           
 
Γιάννης Αδαμόπουλος
Επιτακτική ανάγκη η λειτουργίας μίας αυτοτελούς μονάδας Χημειοθεραπείας
Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας Ιωάννης Αδαμόπουλος δήλωσε ότι μετά από 17 χρόνια λειτουργίας  στους χώρους του νέου Νοσοκομείου ήταν επιτακτική ανάγκη η λειτουργίας μίας αυτοτελούς μονάδας Χημειοθεραπείας.
Όπως υποστήριξε από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρχε ένας ξεχωριστός χώρος για τους καρκινοπαθεί και αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής, ήταν να στεγαστούν στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας. Όσο όμως περνούσαν τα χρόνια όλο και μεγάλωνε η αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός κατάλληλου χώρου, με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Επίσης συμπλήρωσε ότι οφείλουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς όχι μόνο την καλύτερη δυνατή θεραπεία αλλά να τους εξασφαλίσουμε και τις καλύτερες συνθήκες νοσηλείας.
Ενώ με τη σειρά του ευχαρίστησε και αυτός τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο ,που , όπως είπε,  είναι  άξιος συγχαρητηρίων και άξιος συνεχιστής της παρακαταθήκης του αείμνηστου πατρός του, Καπετάν Βασίλη. Ακόμα ευχαρίστησε όλους όσους έχουν βοηθήσει με δωρεές το Νοσοκομείο καλύπτοντας έτσι το κενό που υπάρχει κάποιες φορές από την κρατική πρόνοια και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν αντίστοιχες χορηγίες , ώστε να αναβαθμίζεται συνέχεια το Νοσοκομείο.
Σχετικά με τους 300 ασθενείς που  εξυπηρετούνται πλέον στην Καλαμάτα  υπογράμμισε  ότι πολλοί από αυτούς αναγκάζονταν να πηγαίνουν στην Αθήνα για παρακολούθηση ή άλλες πιο εξιδανικευμένες εξετάσεις. Ωστόσο, με την έλευση ειδικού ογκολόγου στο νοσοκομείο   αυτοί οι ασθενείς παραμένουν στην Καλαμάτα  και έτσι γλιτώνουν τις μετακινήσεις τους στην Αθήνα.
Κλείνοντας , θέλησε να κάνει γνωστό ότι η αύξηση που αφορά τον καρκίνο στη Μεσσηνία είναι φαινομενική, αφού οι άρρωστοι που φτάνουν στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας δεν μετακινούνται, ενώ στο παρελθόν   αναγκάζονταν να πηγαίνουν στην Αθήνα και έτσι  δεν καταγράφονταν σαν περιστατικά που αφορούσαν την Καλαμάτα.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση