Έχεις απόβλητα; Δήλωσέ τα μέχρι 20 Ιουλίου
Αν και σε λιγότερο από ένα μήνα λήγει και η προθεσμία της παράτασης που έχει δοθεί, λίγοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι εγκαταστάσεις των οποίων παράγουν απόβλητα ή πραγματοποιούν εργασίες επεξεργασίας αποβλήτων, γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ).
Μέχρι τις 20 Ιουλίου 2017 ολοκληρώνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική εγγραφή και καταχώριση για υφιστάμενες εγκαταστάσεις / δραστηριότητες, στο ΗΜΑ. Σε αυτό υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι Εκθέσεις Αποβλήτων κάθε έτους μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους. Ειδικά για φέτος, το πρώτο έτος λειτουργίας του, είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της έκθεσης αποβλήτων για τα έτη 2015 και 2016 μέχρι την 20η Ιουλίου 2017.
Και επειδή, πλέον σε κάθε τι πρέπει να ψάχνουμε και τα ευτράπελα, στο συγκεκριμένο θέμα, ένα από τα πιο κραυγαλέα, είναι η περίπτωση των ελαιοτριβείων και ιδιαίτερα των τριφασικών. Αυτά βάση των παραπάνω, πρέπει να έχουν ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων, καθώς παράγουν απόβλητα (λιόζουμο), όμως βάση νομοθεσίας απαγορεύεται να… έχουν ως απόβλητο το λιόζουμο. Τουλάχιστον λοιπόν στη συγκεκριμένη περίπτωση η υποχρέωση του ΗΜΑ φαντάζει ανεφάρμοστη. Μάλιστα, λόγω του ζητήματος που έχει προκύψει με τα ελαιοτριβεία, στη επίσημη ιστοσελίδα του μητρώου δόθηκαν οι διευκρινίσεις ότι «αν και ο ελαιοπυρήνας χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε πυρηνελαιουργεία συνεχίζει να φέρει την ιδιότητα του αποβλήτου παραγόμενου σε εγκαταστάσεις ελαιοτριβείων. Γι’ αυτό τα ελαιοτριβεία οφείλουν να καταχωρίσουν στοιχεία για την παραγωγή ή/και αποθήκευση του ελαιοπυρήνα. Επισημαίνεται ότι στο εγγύς μέλλον και σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα εξετασθεί το θέμα του ελαιοπυρήνα, προκειμένου να υπάρξει κατεύθυνση και προς τις αδειοδοτούσες αρχές για την ενιαία αντιμετώπιση του, που συνίσταται κυρίως στο εάν είναι απόβλητο ή υποπροϊόν παραγωγικής διαδικασίας», αναφέρεται.
Υπόχρεοι
Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων έχει τεθεί σε λειτουργία στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος όπου έχει αναρτηθεί και σχετικό εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης. Πρόκειται για online ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου καταχωρούνται ηλεκτρονικά (με ευθύνη των υπόχρεων επιχειρήσεων, Δήμων και Οργανισμών) στοιχεία για το είδος και την ποσότητα των παραγόμενων αποβλήτων, καθώς και για τη μέθοδο διαχείρισης που εφαρμόζεται, με σκοπό να υπάρξει πλήρης αποτύπωση της παραγωγής και διακίνησης των αποβλήτων στη χώρα μας και φυσικά έλεγχός της από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές.
Το ΗΜΑ αποσκοπεί στην :
– τήρηση μητρώου όλων των εμπλεκόμενων στην παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων.
– ποιοτική και ποσοτική καταγραφή των αποβλήτων και ιχνηλασιμότητά τους.
– δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων και διευκόλυνση περιβαλλοντικών ελέγχων.
– δυνατότητα αποτελεσματικότερων επιθεωρήσεων για αντιμετώπιση περιβαλλοντικών παραβάσεων.
– βελτίωση της δυνατότητας παραγωγής αναφορών και εκθέσεων, καθώς και του επιστημονικού/ερευνητικού έργου.
– έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση μέσω διαδικτύου των εμπλεκόμενων, καθώς και του κοινού.
– διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με ηλεκτρονικά μητρώα άλλων δημοσίων αρχών.
– εξοικονόμηση πόρων, χρόνου και διοικητικού φόρτου.
Αδειοδοτημένες μονάδες
Στους υπόχρεους εντάσσονται και κάθε Οργανισμός ή επιχείρηση συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ που συλλέγει ή μεταφέρει απόβλητα και έχει την υποχρέωση να διαθέτει προς άδεια συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.
Σε κάθε οργανισμό, επιχείρηση ή ΟΤΑ Α΄ βαθμού, καθώς και σε κάθε εγκατάσταση ή δραστηριότητα που εγγράφεται και καταχωρείται ηλεκτρονικά στο ΗΜΑ, αποδίδεται ένας μοναδικός «Αριθμός Μητρώου ΗΜΑ».
Η διαχείριση του ΗΜΑ ασκείται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΝ, ενώ η εποπτεία λειτουργίας και εφαρμογής είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ.
Να σημειωθεί ότι η δημιουργία του ΗΜΑ υποστηρίχθηκε και από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης (ΣΕΠΑΝ)
Σε ό,τι αφορά στη Μεσσηνία, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, στο νομό λειτουργούν συμβεβλημένες μονάδες για όλα τα ρεύματα αποβλήτων που εντάσσονται στο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης. Μάλιστα, τελευταία ξεκίνησε τη λειτουργία της και μονάδα για απόβλητα από εκσκαφείς και κατεδαφίσεις που δεν υπήρχε.
Παράλληλα, υπάρχουν και αδειοδοτημένες μονάδες για συλλογή και μεταφορά αποβλήτων.
Της Βίκυς Βετουλάκη