Στοπ στη διαφήμιση διαδικτυακού τζόγου


Απαγορεύει τη διαφήμιση των τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου η κυβέρνηση. Παράλληλα στο μοντέλο Play του ΟΠΑΠ ευθυγραμμίζονται τα τυχερά παίγνια βασισμένα σε γεννήτριες τυχαίων αριθμών (RNG) στο Διαδίκτυο. Οι πάροχοι που θα λάβουν τις σχετικές άδειες, με βάση τον κανονισμό που ανήρτησε η κυβέρνηση, θα προσφέρουν τα διαδικτυακά «φρουτάκια» με περίπου ίδιους όρους με τους οποίους ο ΟΠΑΠ προσφέρει τα VLTs.
Ειδικότερα, με βάση το νέο κανονισμό που ανήρτησε το υπουργείο Οικονομικών, απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική επικοινωνία (διαφήμιση) των τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου. Ο πάροχος θα μπορεί να ασκεί προωθητικές ενέργειες μόνο μέσω του ιστοτόπου του ή των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργεί ο ίδιος. Ωστόσο οι διαδικτυακοί αυτοί λογαριασμοί και ιστότοποι θα γίνονται ορατοί μόνο σε άτομα άνω των 21 ετών.
Επίσης, με το νέο κανονισμό η μέγιστη απόδοση (κέρδος) που μπορεί να αποκομίσει ένας παίκτης από διαδικτυακό τυχερό παίγνιο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ. Αυτό ισχύει τόσο για τις άδειες τύπου Α (στοιχηματισμός) όσο και τις άδειες τύπου Β (λοιπά παίγνια). Έτσι, η απόδοση ενός διαδικτυακού στοιχήματος δε θα ξεπερνά τα 500.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σε αυτήν του jack-pot.
Αναφορικά με τα παίγνια που απαιτούν άδεια τύπου Β, τίθεται όριο ανά ποντάρισμα τα 2 ευρώ. Επίσης, μεταξύ δύο πονταρισμάτων θα πρέπει, για λόγους μετρίασης του εθισμού, να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα τριών δευτερολέπτων. Κάθε (jack-pot) στα διαδικτυακά «φρουτάκια» δεν μπορεί να ξεπερνά την εθνική επικράτεια και τα όρια του κάθε παρόχου ξεχωριστά.
Έτσι μια πολυεθνική εταιρεία δε θα διενεργεί ένα διεθνές jack-pot ή δε θα μπορούν π.χ. δύο εγχώριοι πάροχοι, κάτοχοι αδειών τύπου Β, να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε ένα κοινό jack-pot.
 O κανονισμός ακόμη απαγορεύει τη λειτουργία των ανταλλακτηρίων στοιχηματισμού και τα πονταρίσματα μέσω παρένθετων προσώπων (proxy gaming). Επίσης τα χαρακτηριστικά των αδειών παραμένουν όπως προσδιορίστηκαν με την ψήφιση του νόμου.
Έτσι κάθε στοιχηματική άδεια (τύπου Α) θα κοστίζει 3 εκατ. ευρώ και κάθε άδεια διεξαγωγής λοιπών παιγνίων (τύπου Β) 2 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια των αδειών θα είναι 7ετής και οι πάροχοι θα έχουν δικαίωμα ανανέωσής τους ένα έτος πριν από τη λήξη.
Ο νέος κανονισμός διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου που αναρτήθηκε στο σύστημα TRIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς), σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι αντιγραφή του αντίστοιχου κανονισμού της Πορτογαλίας. Με την ανάρτησή του στο TRIS, η κυβέρνηση ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για την εκχώρηση αδειών στους ενδιαφερόμενους παρόχους.
Ο κανονισμός θα παραμείνει επί τρίμηνο σε καθεστώς δημόσιας διαβούλευσης (stand still period) και συνιστά το τελευταίο θεσμικό μέτρο πριν από την έγκρισή του. ​​​​​​Η εκχώρηση των αδειών τυχερών παιγνίων σίγουρα δεν προϋποθέτει την έγκριση του κανονισμού, αλλά βοηθάει τους ενδιαφερόμενους παρόχους να σταθμίσουν τη βιωσιμότητα μιας άδειας ή όχι. Υπό αυτή την έννοια αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκχώρηση των αδειών.
Πάντως, η κυβέρνηση πιέζεται να προλάβει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος 4635/2019 («Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»), ο σχετικός με τις άδειες τυχερών παιγνίων στο Διαδίκτυο. Ο νόμος παρέχει μεταβατικό περιθώριο λειτουργίας των υφιστάμενων παρόχων μέχρι 31 Μαρτίου 2020.