Κινούμενη άμμος το εκλογικό σώμα, τα πρώτα στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Κινούμενη άμμος το εκλογικό σώμα, τα πρώτα στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Ρευστό πολιτικό σκηνικό, αμήχανο εκλογικό σώμα, κύμα αναποφάσιστων, υψηλή αδιευκρίνιστη ψήφο και πολυκομματική Βουλή δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που τρέχουν για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Σχεδόν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν ξεκινήσει μετρήσεις, οι πρώτες από τις οποίες αναμένεται να βγουν στον αέρα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή συνισταμένη των περισσοτέρων είναι ότι καταγράφουν προβάδισμα μεν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία – μια διαφορά, μάλιστα, που σε ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις κινείται ακόμη και στο όριο του στατιστικού λάθους.
Ισχυρό χαρακτηριστικό αυτών των πρώτων δημοσκοπήσεων, στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου, είναι η πολύ χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στις έρευνες κάποιων εταιρειών φθάνει μόλις στο 50%. Αναλυτές και δημοσκόποι αποδίδουν τη χαμηλή αυτή συσπείρωση τόσο στη διάσπαση του κόμματος όσο και στο «μούδιασμα» των ψηφοφόρων μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, ταυτόχρονα ωστόσο επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς και ακόμη δεν έχει λειτουργήσει η προσωπική – ισχυρή πάντοτε – επιρροή και δυναμική του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μέχρι στιγμής μόνον μία προεκλογική εμφάνιση, με τη συνέντευξη της Τετάρτης στον Alpha, ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου όμως προβλέπει ότι από τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει σχεδόν ολοκληρωτικά πάνω του το βάρος της εκλογικής εκστρατείας.
Την ίδια ώρα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει μεν να συσπειρώνει την κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας και να προσελκύει κάποιους κεντρογενείς ψηφοφόρους που απωθούσαν οι ακροδεξιές απολήξεις, δε δείχνει όμως – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – να διαμορφώνει δυναμική ανατροπής του πολιτικού τοπίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χωρίς ιδιαίτερα υψηλή δυναμική εμφανίζεται και ο νέος παίκτης αυτής της εκλογικής μάχης, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι τα τελικά ποσοστά του νεοσύστατου κόμματος της Αριστεράς, «τέκνου» του διαζυγίου στον ΣΥΡΙΖΑ, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από την τελική στελέχωση και τις συμπράξεις με συγγενείς δυνάμεις – συμπράξεις, ωστόσο, που μέχρι τώρα εμφανίζουν δυστοκία.
Προχθές η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προανήγγειλε την αυτόνομη κάθοδό της στις εκλογές, καθώς ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δε δέχθηκε να υπάρξει κοινό ψηφοδέλτιο υπό τον τίτλο «ΛΑ.Ε. – ΑΝΤΑΡΣΥΑ», ενώ ανάλογη εμπλοκή είναι πιθανό να υπάρξει και με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Βουλής φέρεται έτοιμη να ανακοινώσει, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, τη σύσταση δικού της πολιτικού φορέα και να προτείνει την εκλογική του συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα. Και εδώ, όμως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίζεται να μην επιθυμεί την επανάληψη του μοντέλου των «συνιστωσών» στο κόμμα του, δε συζητά κοινή, ισότιμη κάθοδο και αντιπροτείνει συμμετοχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των στελεχών του φορέα της στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας.
Κοινό στοιχείο, επίσης, των περισσότερων μετρήσεων είναι τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δείχνουν να μην πιάνουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή, ενώ τα τελικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα καθοριστούν από τη συνεργασία του ή μη με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου – μια συνεργασία που, αυτή τη στιγμή, είναι απολύτως μετέωρη.
Τα πάντα, ωστόσο, είναι ακόμη ρευστά, καθώς κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων δημοσκοπήσεων είναι τα υψηλά ποσοστά των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου, γεγονός που καταδεικνύει την αμηχανία του εκλογικού σώματος και ωθεί τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι πολλά θα κριθούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο της προεκλογικής περιόδου.
 
Οι πρώτες ενδείξεις
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας ProRata, πρώτο «κόμμα» είναι οι αναποφάσιστοι, ενώ με σχετικά μικρή διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, στην έρευνα που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 23%, ενώ ακολουθεί η ΝΔ με 19,5%.
Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων οι ΑΝΕΛ δεν μπαίνουν στη Βουλή, καθώς συγκεντρώνουν 2%. Στο 3,5% εμφανίζεται η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ περνά το όριο του 3% η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.
Επιπλέον, στο 4,5% εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, στο 4% Το Ποτάμι, στο 5% το ΚΚΕ και 6,5% η Χρυσή Αυγή. Στο 25,5% καταγράφεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αβέβαιη είναι η συμπεριφορά σχεδόν του 1/3 των ψηφοφόρων που επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Όπως αποτυπώνεται, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.
Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στην πρώτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, με το κόμμα της Αριστεράς να χάνει δυνάμεις. Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της εταιρείας έχουμε τα εξής αποτελέσματα: ΣΥΡΙΖΑ 29,0%, Ν.Δ. 27,8%,  ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 8,3%, ΠΟΤΑΜΙΑ 6,7%, ΚΚΕ 5,9%, ΑΝΕΛ 2,3%, ΠΑΣΟΚ 5,4%, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 4,9, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4%, ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4,1%, ΑΛΛΟ 4,2%.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης