Το επιβεβαίωσαν μετρήσεις ειδικού ιδιωτικού εργαστηρίου και του «Δημόκριτου»
Όπου υπάρχει καπνός… υπάρχει και φωτιά
Ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Καλαμάτας- Μεσσήνης και Οιχαλίας είναι αυτό της λειτουργίας πυρηνελαιουργείων και συγκεκριμένα οι ρύποι που εκπέμπουν.
Μέχρι σήμερα πειστήρια του προβλήματος αποτελούσαν η οσμή, αλλά και η εικόνα από αυτά.
Πλέον, όμως, περνάμε σε άλλη φάση, αφού, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, υπάρχουν αποτελέσματα μετρήσεων που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Να σημειωθεί εδώ ότι η νομοθεσία είναι πολύ περιορισμένη στο συγκεκριμένο ζήτημα και έτσι οι μετρήσεις αφορούσαν μόνο μέρος των ρύπων, κάτι που πρέπει άμεσα να αλλάξει.
Με τα αποτελέσματα στο χέρι, λοιπόν, η Περιφέρεια προχωρά στο επόμενο στάδιο, για μείωση αρχικά αυτού του φαινόμενου και τελικά λύση του, ενώ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων ότι πρέπει άμεσα να προτείνουν λύσεις, διαφορετικά θα τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.
Ειδικότερα, μιλώντας η κα Αλειφέρη για το ζήτημα ανέφερε ότι η Περιφέρεια, αλλά και προσωπικά ο Πέτρος Τατούλης, αναζητά λύσεις για την αντιμετώπιση των οχλήσεων – ρύπανσης που δημιουργείται από τον Κύκλο Εργασιών Ελαιοτριβείων & Πυρηνελαιουργείων.
Έτσι μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος», για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έγιναν οι εξής διαδικασίες: Αρχικά τέθηκαν σε διαδικασία διαβούλευσης τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ενώ, όπως σημείωσε, τα αποτελέσματα είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε θέλει μέσω του ιστότοπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μετά τις μετρήσεις του «Δημοκρίτου» και θέλοντας να γίνει σύγκριση, έγινε ανάθεση σε ιδιωτικό διαπιστευμένο κατά ΕΣΥΔ εργαστήριο (σημειώνεται ότι για τις μετρήσεις που διεξήχθησαν δεν υπάρχει αντίστοιχος δημόσιος φορέας) η διενέργεια μετρήσεων στα καμιναέρια του συνόλου των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας.
Στόχος αυτής της διαδικασίας ήταν να ελεγχθούν, παρουσία και των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι εκπομπές των συγκεκριμένων μονάδων βάσει των θεσμοθετημένων ορίων.
Το πρόβλημα, όμως, που αναφέραμε και πιο πάνω και τόνισε η αντιπεριφερειάρχης, έγκειται στο ότι για τα πυρηνελαιουργεία υπάρχει υποχρέωση τήρησης μόνο συγκεκριμένου ρύπου που αφορά στις σωματιδιακές εκπομπές στα καμιναέρια (όριο 100mg/m3), έτσι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν επίσημα κάποιοι άλλοι ρύποι, κάτι που η Περιφέρεια επιθυμεί να αλλάξει και απευθυνόμενη στα αρμόδια υπουργεία θα το επιχειρήσει.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του εργαστηρίου επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που είχε υποδείξει η ερευνητική εργασία του «Δημοκρίτου» όσον αφορά στις σωματιδιακές εκπομπές των πυρηνελαιουργείων, αφού διαπιστώθηκαν εκπομπές οι οποίες υπερβαίνουν σε σημαντικό βαθμό το θεσμοθετημένο όριο.
Για πρώτη φορά, λοιπόν, όπως είπε η κα Αλειφέρη, υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν τη φύση του προβλήματος, όταν αυτά τα εργοστάσια λειτουργούν.
Μετά τη διάγνωση ακολουθεί η λύση ή, για αρχή, ο περιορισμός του προβλήματος
Η λύση, προφανώς, δεν είναι εύκολη και δύναται να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων, αλλά και των ιδιωτών επενδυτών, ανέφερε η κα Αλειφέρη.
Σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για το σοβαρό αυτό ζήτημα, θα ξεκινήσουν άμεσα μια σειρά από δράσεις, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά η βέλτιστη δυνατή λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Οι δράσεις οι οποίες λαμβάνονται είναι οι εξής:Ήδη έχουν ενημερωθεί όλοι οι πυρηνελαιουργοί για τα αποτελέσματα και θα κληθούν στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, να προβούν βάσει συγκεκριμένου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος στην υποβολή σχεδίου τεχνικής ανασυγκρότησης των συστημάτων αντιρρύπανσης που διαθέτουν, προκειμένου να συμμορφωθούν στο προβλεπόμενο όριο εκπομπής όσον αφορά στις σωματιδιακές εκπομπές τους.
Επίσης, ακολουθείται από την αρμόδια υπηρεσία η διαδικασία για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στο πλαίσιο της διαπιστωθείσας μη συμμόρφωσης.
Έχει ήδη δεσμευθεί χρηματικό ποσό για τη διενέργεια μετρήσεων από διαπιστευμένο εργαστήριο και για τη νέα ελαιοκομική περίοδο.
Σε συνεργασία με το «Δημόκριτο» το διαπιστευμένο εργαστήριο, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, θα συνταχθεί αναλυτικό ενημερωτικό υπόμνημα, το οποίο και θα σταλεί προς τις κεντρικές αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του υπουργείου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη και νέα στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές των συγκεκριμένων βιομηχανικών μονάδων και να διερευνηθεί άμεσα η επιβολή υποχρέωσης, μέσω συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων (αλλαγή νομοθεσίας – περιβαλλοντικών όρων), για την επικαιροποίηση – ανανέωση των συστημάτων αντιρρύπανσής τους.
Αναζητείται η δυνατότητα χρηματοδότησης εγκατάστασης σταθμού παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενταγμένου στο δίκτυο ΕΔΠΑΡ για την περιοχή του Δ. Οιχαλίας.
Μείωση της περιόδου λειτουργίας και της περιοχής που εξυπηρετούν
Μεταξύ των δράσεων που η Περιφέρεια έχει αποφασίσει, είναι και η μείωση της περιόδου λειτουργίας αυτών των εργοστασίων. Θα πρέπει, δε, να ζητηθεί από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου να χαρακτηρισθούν ως μονάδες τοπικής εμβέλειας, σε σχέση με τη δυνατότητα διαχείρισης του ελαιοπυρήνα των ελαιουργείων, προκειμένου να περιορισθεί ο χρόνος λειτουργίας των μονάδων ξήρανσης στο χρόνο που απαιτείται για να διαχειριστούν ελαιοπυρήνα που προέρχεται μόνο από ελαιουργεία που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας.
Στο παρόν αίτημα θα συμπεριληφθεί και σχετική αναφορά για τον καθορισμό ορίων μετρήσιμων φυσικοχημικών χαρακτηριστικών ποιότητας του προς διαχείριση διφασικού ελαιοπυρήνα.
Δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει σε ένα καθαρό περιβάλλον
Κλείνοντας την ενημέρωση για αυτό το θέμα, η κα Αλειφέρη τόνισε ότι και η ίδια αναγνωρίζει από την μία το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών όσον αφορά στη διαβίωσή τους σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από κάθε είδους οχλήσεις. Από την άλλη, όπως είπε, αναγνωρίζει και τη σημαντική συνεισφορά της ελαιοπαραγωγής και των συναφών δραστηριοτήτων στην τοπική και εθνική οικονομία.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση