Καθώς πλησιάζει η έναρξη της σοδειάς των ελιών τον Οκτώβριο, όπως γράφαμε χθες στο “Θ”, ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν μία σπάνια ευκαιρία να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από την Ισπανία και την Ιταλία, που είναι η πρώτη και δεύτερη παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως. Αυτό ανέφερε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Οι Ιταλοί παραγωγοί ελαιολάδου αναμένουν μία ακόμη κακή περίοδο -μετά την πτώση 34% που είχε η παραγωγή τους στην περίοδο 2014-15 στους 302.000 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) στη Μαδρίτη.
Η παραγωγή στην Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από 50%, στους 825.700 τόνους στην τελευταία περίοδο και θα παραμείνει πιθανόν συμπιεσμένη λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.
Το πλεονέκτημα τιμής βοηθά τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, που αποτελούν κατά το πλείστον την ελληνική βιομηχανία ελαιολάδου, να βρουν νέες αγορές.
Η έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου (IOC) αναφέρει ότι οι ελληνικές εξαγωγές της τελευταίας σοδειάς προς τις ΗΠΑ -που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου- αυξήθηκαν 28% από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι εξαγωγές από την Ισπανία και την Ιταλία μειώθηκαν πάνω από 50% για κάθε χώρα.
Η συγκεκριμένη ευνοϊκή συγκυρία αφενός πρέπει να αποτελέσει στοιχείο αφύπνισης- επιτέλους- του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και αφετέρου αποτελεί μια πρόκληση και για τους παραγωγούς. Προσοχή στην ποιότητα. Είναι το μοναδικό δυνατό μας όπλο. Μακριά από τη λογική της…αρπαχτής.
Α.Π.