Ρεκόρ αιτήσεων στους παιδικούς σταθμούς, κινδυνεύουν να μείνουν ανεκπλήρωτες χιλιάδες αιτήσεις

Ρεκόρ αιτήσεων στους παιδικούς σταθμούς, κινδυνεύουν να μείνουν ανεκπλήρωτες χιλιάδες αιτήσεις

Για μία ακόμα χρονιά χιλιάδες παιδιά, που πληρούν τις προϋποθέσεις, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των θέσεων δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που επιχορηγούνται από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
Καθώς η συλλογή των αιτήσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί (αναμένεται εντός των αρχών της επόμενης εβδομάδας), αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 120.000, αριθμός-ρεκόρ, καθώς πέρυσι οι αιτήσεις αφορούσαν 112.282 παιδιά. Πέρυσι, αρχικά τοποθετήθηκαν στους σταθμούς 75.000 παιδιά και ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας μπήκαν στο πρόγραμμα ακόμα 14.700 παιδιά που πληρούσαν όλα τα κριτήρια.
«Φέτος οι πραγματικές θέσεις που υπάρχουν για το πρόγραμμα είναι περίπου 70.000. Οι αιτήσεις θα αφορούν πάνω από 120.000 παιδιά, δηλαδή περισσότερες από κάθε άλλη φορά, καθώς τα οικονομικά προβλήματα συνεχίζονται έντονα. Άρα, εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός του προγράμματος, και στην πραγματικότητα εκτός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς οι γονείς τους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή τιμήματος», είπε στην «Καθημερινή» ο κ. Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Συκεών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ.
 
Η ρήτρα του 70% 
Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν το πρόγραμμα, το πρώτο υπήρχε και την περσινή χρονιά, το δεύτερο είναι διαρκές, αλλά οξύνθηκε φέτος. Καταρχήν υπάρχει περικοπή των προσφερόμενων θέσεων στο πρόγραμμα, καθώς πέρυσι καθιερώθηκε η ρήτρα του 70%, δηλαδή επιβλήθηκε η οριζόντια περικοπή των προσφερόμενων θέσεων στο πρόγραμμα ανά σταθμό κατά 30%. Δηλαδή εάν ένας σταθμός έχει 30 θέσεις, μόνον οι 21 μπορούν να καλυφθούν από το πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας.
 Αυτό οδήγησε πέρσι στον παραλογισμό να θεωρηθούν, τελικά, έγκυρες οι αιτήσεις που αφορούσαν 97.629 παιδιά, αλλά οι προσφερόμενες θέσεις συνολικά σε σταθμούς και κέντρα ήταν 89.642. Τα παιδιά που τοποθετήθηκαν αρχικά ήταν μόλις 74.912. Δηλαδή 22.700 παιδιά με έγκυρες αιτήσεις έμειναν εκτός και 14.700 θέσεις έμειναν κενές, καθώς οι αιτήσεις αφορούσαν άλλες περιοχές ή ορισμένοι γονείς έκαναν αίτηση μόνο σε έναν παιδικό σταθμό. Όταν συμπληρώνονταν οι διαθέσιμες θέσεις, τα παιδιά έμεναν εκτός. Χρειάστηκε, όπως είπαμε, η παρέμβαση της ΚΕΔΕ για να διορθωθεί η κατάσταση και να εισαχθούν στο πρόγραμμα και τα 14.700 παιδιά.
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ φέτος είχαν θέσει έγκαιρα στην κυβέρνηση την ανάγκη να καταργηθεί το 70%, μετά την περσινή του αποτυχία, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε.
 
Μειωμένα κονδύλια 
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που οξύνθηκε είναι τα μειωμένα κονδύλια. Από 200 εκατ. που διατέθηκαν πέρυσι, φέτος προβλέπονται μόνο 185 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί πως από την ΚΕΔΕ υπολογίζεται πως το αναγκαίο ποσό δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ, αν όχι να ανέβει στα 250 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να υπογραμμιστεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» καλύπτει διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας και έχει αποκτήσει κρίσιμη σημασία για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Αποκαλυπτικά είναι τα αριθμητικά στοιχεία: το 2011 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας 48.000 παιδιά, 57.000 το 2012, 68.500 το 2013 και 89.000, τελικά, το 2014. Κι αυτό παρότι αυστηροποιήθηκαν πέρυσι τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα, με το ελάχιστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μειώνεται σε 27.000 από 30.000 ευρώ. Ανοιχτό παραμένει το πόσα παιδιά θα καλυφθούν φέτος.