Με στόχο τη φυγή προς τα εμπρός και μακριά από την εσωστρέφεια, θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), που θα είναι ανοιχτό σε όλα τα κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου. Τον οδικό χάρτη του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενέκρινε η οργανωτική επιτροπή.
Σύμφωνα με τους οργανωτές, το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει ένα βήμα προς τη συγκρότηση νέου ενιαίου φορέα, αλλά προς το παρόν η Συμπαράταξη προχωρά ως ένας πολυκομματικός φορέας, θέτοντας ως προτεραιότητα το πολιτικό περιεχόμενο και αφήνοντας τα οργανωτικά προς… ξεκαθάρισμα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο.
Ήδη οι προσυνεδριακές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες του “Θάρρους” η τελευταία από αυτές, στις 25 ή 26 Ιουνίου, θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα, με την παρουσία της επικεφαλής του σχήματος Φώφης Γεννηματά. Πάντως, ο δρόμος προς το συνέδριο δεν είναι στρωμένος με…ροδοπέταλα. Τέσσερα είναι τα αγκάθια που «πληγώνουν» τις συνιστώσες της ΔΗΣΥ.
Το πρώτο και βασικότερο αφορά το είδος του νέου φορέα. Το δίλημμα που τίθεται είναι αν το υπό διαμόρφωση κόμμα θα είναι ενιαίο ή πολυκομματικό σχήμα. Υπέρ του ενιαίου φορέα τάσσονται αναφανδόν η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που πιστεύουν ότι μόνο με νέο φορέα θα καταστεί εφικτή η συμπόρευση με άλλες δυνάμεις εκτός Συμπαράταξης (π.χ. Ποτάμι, Ώρα Αποφάσεων, ΜΕΤΑρρυθμιστές κτλ).
Το ΠΑΣΟΚ αφήνει την τελική απόφαση στη βάση του, μέσω εσωτερικού δημοψηφίσματος που πιθανότατα θα διεξαχθεί στο έκτακτο συνέδριο (προγραμματίζεται για το φθινόπωρο).
Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αφήνει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε τον πολυκομματικό φορέα, διαφωνώντας με τη διάλυση των υφιστάμενων κομμάτων.
Στην ίδια κατεύθυνση φέρεται να κινείται το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, που πραγματοποιεί πανελλαδική συνδιάσκεψη από προχθές και αναμένεται εκεί να αποκρυσταλλώσει τη στάση του.
Το επόμενο πρόβλημα σχετίζεται με τον χρόνο των διαδικασιών. Η Φώφη Γεννηματά έχει εισηγηθεί η εκλογή αρχηγού και το ιδρυτικό συνέδριο για τον νέο φορέα να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2018. «Προχωράμε μπροστά με σταθερά βήματα. Δεν κάνουμε άλματα στο κενό», δηλώνει σε συνεντεύξεις και ομιλίες.
Επιτάχυνση της διαδικασίας και ολοκλήρωσή της εντός του 2017, θεωρώντας ότι οι καθυστερήσεις είναι ζημιογόνες και αδικαιολόγητες, είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών.
Διάσταση απόψεων παρατηρείται και στη σειρά των βημάτων, αφού από το ΠΑΣΟΚ προκρίνουν να προηγηθεί η εκλογή αρχηγού και να ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο, ενώ στις μικρότερες συνιστώσες διαφωνούν, επισημαίνοντας ότι η ορθή αλληλουχία είναι η αντίστροφη (πρώτα το συνέδριο ίδρυσης του φορέα και κατόπιν η ανάδειξη επικεφαλής).
Του Αντώνη Πετρόγιαννη