«Κόντρα» για Γαλάζια Σημαία και πολυσύχναστες παραλίες στο Δ.Σ. Τριφυλίας

«Κόντρα» για Γαλάζια Σημαία και πολυσύχναστες παραλίες στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Οι διαφορετικές αντιλήψεις Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης, ως προς την οργάνωση των παραλιών αλλά και την προβολή τους σχετικά με τη βράβευση με Γαλάζια Σημαία, έγινε πασιφανής στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας. Από την Αντιπολίτευση, που τέθηκε το θέμα και τα ερωτήματα, για το γεγονός ότι φέτος η δημοτική Αρχή Τριφυλίας από μόνη της επέλεξε και αποφάσισε να μην αιτηθεί καν τη βράβευση παραλιών της Τριφυλίας με Γαλάζια Σημαία, αφέθηκαν αιχμές σε βάρος της δημοτικής Αρχής, ενώ από τη Συμπολίτευση εξέφρασε διαφορετική άποψη για τη σημασία και την αξία της Γαλάζιας Σημαίας.
 Το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, λέγοντας πως,  «Πάλι τις προηγούμενες μέρες ήρθε στη δημοσιότητα το θέμα της Γαλάζιας Σημαίας. Το είχα πει και πιο παλιά ότι, στο Δήμο μας είχαμε δύο Γαλάζιες Σημαίες και ενώ θα έπρεπε να προσπαθούμε να αυξήσουμε τον αριθμό, απεναντίας φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε καμία. Είχαμε πάρει  απάντηση από το Δήμαρχο ότι, μπορούμε να προβάλουμε και διαφορετικά το Δήμο μας, αλλά απ’ ό,τι είδατε και απ’ ό,τι βλέπουμε όλοι, η Γαλάζια Σημαία μπορεί να προβάλει το Δήμο. Δε σημαίνει ότι εάν δεν έχουμε Γαλάζια Σημαία, βέβαια, δεν είναι καλές οι παραλίες μας, αλλά είναι ένα ενισχυτικό στοιχείο, γιατι ο ξένος δεν ξέρει τις παραλίες, αλλά βλέποντας Γαλάζια Σημαία φέρνει στο μυαλό του ότι αυτή η παραλία πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις».
Απαντώντας, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επεσήμανε ότι: «Η περσινή χρονιά ήταν μάρτυρας της μεγαλύτερης αλήθειας. Πέρυσι ο Άι-Λαγούδης πάτωσε από κόσμο και δεν είχε Μπλε Σημαία. Που σημαίνει ότι κάποια πράγματα που υπάρχουν βοηθάνε  πολύ περισσότερο ως προς την αξία της παραλίας. Η ακτή της Βοϊδοκοιλιάς έχει γίνει η πρώτη παγκόσμια παραλία χωρίς να έχει Μπλε Σημαία, ούτε κόκκινη, ούτε πορτοκαλί. Όμως, η αξία της παραλίας και η επισκεψιμότητα είναι αυτή που αναδεικνύει την περιοχή. Και θέλετε να σας πω κάτι; Τα νέα παιδιά που βγάζουν μία φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δείχνουν ο ένας στον  άλλον είναι ο μεγαλύτερος κράχτης. Πιστεύουμε ότι με όλες τις μεταβολές που γίνονται στην παραλία του Άι-Λαγούδη, φέτος θα είναι μια χρονιά η οποία δε θα ’χει προηγούμενο».
Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Τουριστικής Ανάπτυξης και Δ.Ε. Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, επεσήμανε πως:  «Πολύ κόσμος πιστεύει ότι τη Μπλε Σημαία την αποδίδει κάποιος δημόσιος φορέας ή ότι την αποδίδει κάποιος ευρωπαϊκός φορέας ή κάποιος περιβαλλοντικός φορέας ή κάποιος φορέας που έχει πιστοποίηση του ανεξάρτητου και ειδικού στα περιβαλλοντικά. Τίποτα απ’ όλα αυτά. Τη Μπλε Σημαία την αποδίδει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Είναι ένα ΝΠΙΔ, λειτουργεί υπό το μανδύα μιας ΜΚΟ και, όπως κάνουν κι άλλες εταιρείες, κατά τα κριτήριά της, πιστοποιεί ή δεν πιστοποιεί. Ο Δήμαρχος έφερε παράδειγμα τη Βοϊδοκοιλιά… […] Και γιατί σταματήσαμε τη συνεργασία με την ΕΕΠΦ; Πέρυσι αυτή η εταιρεία έλαβε μια επιστολή από κάποιους συνδημότες μας. Δε λέω, καλά έκαναν  και έγραψαν τη γνώμη τους. Χωρίς, όμως να ελέγξει τίποτα από αυτά που καταγγέλλονταν, μας απέρριψε τη Μπλε Σημαία…».
 Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούλης είπε ότι, «και πέρυσι αφέθηκε υπαινιγμός από τον κ. Τσίγγανο για μία επιστολή που έστειλαν πολίτες στην οποία εξέφραζαν τις αγωνίες τους για την παραλία του Άι-Λαγούδη. Την επιστολή δεν την ξέρω αλλά ούτε και με αφορά. Ποτέ, όμως, δε θα στερήσουμε το δικαίωμα από κάποιους να εκφράσουν κάποια άποψη. Προφανώς οι άνθρωποι κάτι θα είδαν, κάτι θα κατέθεσαν. Να υπενθυμίσουμε ότι, η Γαλάζια Σημαία δεν δίνεται απαραίτητα μόνο για την καθαρότητα των νερών! Μην παίρνετε σαν παράδειγμα την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς ή αυτή του ναυαγίου της Ζακύνθου. Αυτές οι παραλίες είναι προστατευόμενες και φυσικά δεν μπορούν να μπουν τα απαραίτητα εκείνα μέσα και να ικανοποιήσουν τα κριτήρια για τη Γαλάζια Σημαία. Εσείς ήσασταν υπερήφανοι για τη ράμπα που υπήρχε πέρυσι για τα ΑμεΑ; Υπήρχε καμία λογική σε αυτή τη ράμπα; Υπήρχε περίπτωση να σταθεί καρότσι σε αυτή τη ράμπα και να μην πέσει ο συνάνθρωπός μας ο οποίος είχε κινητικά προβλήματα; Έχετε δει την αντίστοιχη ράμπα η οποία μπαίνει στην περιοχή της Καλαμάτας; Να πούμε ότι, ναι, δεν προετοιμαστήκαμε  για χ, ψ λόγους, ότι  θεωρούμε πως η παραλία μας είναι έτοιμη και βούλιαξε πέρυσι από κόσμο. Να το πούμε. Αλλά όχι να βγάζουμε ξαφνικά όλους άχρηστους. Δηλαδή, οι άλλοι δήμοι, της Καλαμάτας, των νησιών, που έχουν πάρει Γαλάζιες Σημαίες και νοιάζονται γι’ αυτό, είναι ανόητοι;» Σημειώνεται πως, η Γαλάζια Σημαία, ως γνωστόν, αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο! Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη Γαλάζια Σημαία, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Του Ηλία Γιαννόπουλου