«Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί θα πνιγούμε και πάλι» – Κραυγή κατοίκων ρέματος Αγίων Αναργύρων και Βαγγέλη Δράκου

«Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί θα πνιγούμε και πάλι» – Κραυγή κατοίκων ρέματος Αγίων Αναργύρων και Βαγγέλη Δράκου

Με αφορμή τη σύσκεψη που θα γίνει την άλλη εβδομάδα (25 Μαΐου) μεταξύ Δήμου Καλαμάτας, υπουργείου Υποδομών και εκπροσώπων του «Μορέα» για τα προβλήματα που παραμένουν μετά την ολοκλήρωση και του περιμετρικού της πόλης, εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής της οδού και του ρέματος Αγίων Αναργύρων και οδού Βαγγέλη Δράκου, δια του αντιπροσώπου τους Δημήτρη Ζαφειρόπουλου, ενημερώνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν. Αν, δε, δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως λένε, στο μέλλον θα υπάρξουν και πάλι καταστροφικά φαινόμενα.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Αρχίζω με την περιγραφή ροής ομβρίων υδάτων που καλύπτει τη Βορειοδυτική Γειτονιά, όπως διαμορφώθηκε μετά την κατασκευή και λειτουργία του εθνικού δρόμου από την περιοχή οικισμού Κουταλά εις αγωγό τελικό αποδέκτη και ακολούθως τον ποταμό Νέδοντα.
Η ανωτέρω ροή γίνεται μέσω:
•Του ρέματος Αγίων Αναργύρων: Το ρέμα αυτό εφάπτεται μεγάλου μέρους της δυτικής πλευράς της οδού Αγίων Αναργύρων και των οικισμών της συνοικίας Πετάλου, ως και αγροτικών ιδιοκτησιών, μικρού πλάτους μεταξύ ρέματος και οδού Αγίων Αναργύρων. Το σημείο απορροής του ρέματος είναι λεκάνη, η οποία βρίσκεται ανατολικά της οδού Δράκου και αποχετεύεται αρχικά με δίδυμους αγωγούς διαμέτρου ενός μέτρου έκαστος, υπό της οδού Δράκου μέχρι το μη διαπλατυνθέν τμήμα της οδού και συνέχειά της μέχρι την οδό Λεΐκων με μόνο αγωγό διαμέτρου 1,5 έως 2 μ., καταλήγοντας στο μεγάλο αγωγό και τελικό αποδέκτη του ρέματος Αγίων Αναργύρων επί της Λεΐκων, ακολούθως δε μέσω αυτού οδεύει στον ποταμό Νέδοντα.  
•Της αρχικής λεκάνης απορροής ρέματος Αγίων Αναργύρων: η αρχική λεκάνη απορροής είναι το κεντρικό και δυτικό μέρος του όρου του οικισμού Κουταλά, με διάφορα ρέματα και χαντάκια καταλήγουσα νοτιότερα σε μεγαλύτερα, συνεχώς αυξανόμενα, νοτιότερα δημιουργείται το ενιαίου πλάτους ρέμα Αγίων Αναργύρων, τέμνον το δρόμο προς τους Αγίους Αναργύρους, στο σημείο της γεωτρήσεως του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας, Μεσσήνης και Περιχώρων, νοτιότερα τέμνει και πάλι την οδό Αγίων Αναργύρων κάτω του πρώην αστεροσκοπείου Τσιμπίδη, για να ακολουθήσει την τελική μορφή του ρέματος Αγίων Αναργύρων, αριστερά της ομωνύμου οδού. Μεταξύ των δύο προαναφερομένων τομών της οδού Αγίων Αναργύρων το ρέμα έχει καταπατηθεί μαζί με τον παλαιό δρόμο, που οδηγεί σε στενό πεζόδρομο (καλντερίμι) στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.
•Το ρέμα των Αγίων Αναργύρων και την ομώνυμη οδό τέμνει ο νέος εθνικός δρόμος, η συνένωση της τομής των γίνεται με υπερυψωμένη γέφυρα για το δρόμο και επίσης γέφυρα κάτωθι του Εθνικού Δρόμου, το βόρειο με το νότιο τμήμα του τμηθέντος ρέματος, κατέστη έντονα ετεροβαθή (εκβάθυνση νοτίου τμήματος) μετά τις έντονες βροχοπτώσεις της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016, εξαιτίας της μεγάλης συσσώρευσης ομβρίων υδάτων νοτίως του εθνικού δρόμου, εμπλουτισμένων με χώμα (λυματολάσπη).
Αιτίες συσσώρευσης περισσοτέρων ομβρίων υδάτων στο ρέμα Αγίων Αναργύρων, πριν αυτό τμηθεί από τον εθνικό δρόμο στο νότιο τμήμα του, είναι:
Από ελάχιστο τμήμα των πρανών της δυτικής πλευράς του ρέματος Αγίων Αναργύρων, πλάτους μεγίστου 30 μ., οδηγούσαν τα όμβρια στο ρέμα των Αγίων Αναργύρων προ της διάνοιξης του εθνικού δρόμου και των παραδρόμων. Η υπόλοιπη χερσαία καλλιεργήσιμη γη όλης της δυτικής όχθης του ρέματος (Κατσέικα, εγκαταστάσεις και ιδρύματα Σ. Παπαδοπούλου, Βρυωναίικα κ.λπ.) οδηγούνταν σε μικρά και μεγάλα ρέματα δυτικώς του ρέματος Αγίων Αναργύρων. Με τη διάνοιξη, όμως, του εθνικού δρόμου και των παραδρόμων του, η υπόλοιπη προαναφερόμενη ζώνη, μηδέ εξαιρουμένου και του κοινοτικού δρόμου προέκτασης από οικισμό Αβραμιού προς εγκαταστάσεις Σ. Παπαδοπούλου, καταλήγουν πλέον στο ρέμα Αγίων Αναργύρων και στους αγωγούς της οδού Λεΐκων.
Το τμήμα του εθνικού δρόμου δυτικώς του ρέματος Αγίων Αναργύρων και περίπου για 1 χιλιόμετρο έχει κλίση προς το ρέμα Αγίων Αναργύρων, κάτι που δεν υπήρχε προ της διαμόρφωσης του δρόμου, αλλά αντιθέτως, η ροή της μεγαλύτερης δυτικής λεκάνης του ρέματος Αγίων Αναργύρων απέρρεε προς τα δυτικά μικρά και μεγάλα ρέματα, με αποτέλεσμα μια διευρυμένη κατά πολύ λεκάνη απορροής να αλλάζει ροή προς το ρέμα Αγίων Αναργύρων, μέσω μάλιστα τσιμενταυλάκων αριστερά και δυτικά του εθνικού δρόμου.
Τα πρανή του εθνικού δρόμου και των παραδρόμων του στο σημείο γύρω από την οδό και το ρέμα Αγίων Αναργύρων έχουν πολύ μεγάλη κλίση 40ο και πλέον παρουσιάζουν αστάθεια και μαζί με τα όμβρια παρασύρουν χώματα, που καταλήγουν σε λάσπη, δυσκολεύοντας την εκροή της και αποχέτευσή της.
Η στέρηση της απορροφητικότητας της καλλιεργούμενης γης κατά τη διαμόρφωση της εθνικής οδού και των παραδρόμων της πέριξ του ρέματος Αγίων Αναργύρων (δυτικής πλευράς), λόγω της διαμόρφωσής της σε εθνικό δρόμο, παραδρόμους και πρανούς του με ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και της δημιουργίας ρείθρων και αυλάκων τσιμεντένιων, όπως και των επικλινών πρανών, αύξησε κατά πολύ τον όγκο των ομβρίων που καταλήγουν στη λεκάνη απορροής του ρέματος και στην είσοδο αυτών στους δίδυμους αγωγούς υπό της οδού Β. Δράκου.
Εμείς, οι κάτοικοι της Βορειοδυτικής Γειτονιάς και περισσότερο αυτοί που έχουν άμεση γειτνίαση προς οδούς Β. Δράκου, Λεΐκων, Αγίων Αναργύρων και το ρέμα των Αγίων Αναργύρων, με υπομνήματά μας προς κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, έχουμε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για τις δυνατές αυξανόμενες πλημμύρες από το 2013, όσο ο εθνικός δρόμος πλησίαζε προς την ολοκλήρωσή του, με τις διαρκείς, ως προαναφέραμε, αναλυτικά διαφοροποιήσεις της περιοχής μας σε βόρεια και νότια του εθνικού δρόμου, με προεξάρχουσες τις πλημμύρες 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2016, μετά τις έντονες και μεγάλες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τις μεγάλες ζημιές και παρά λίγο απώλειες ανθρωπίνων ζωών, επί πλέον θεωρούμε ότι το πλέον επιβαρυμένο ρέμα σήμερα της οικιστικής περιοχής της πόλεως Καλαμάτας είναι αυτό της Αγίων Αναργύρων, ως φαίνεται από τις παρουσιάσεις του τοπικού Τύπου για το θέμα, όπως συχνά προσκομίζαμε: «Ελευθερία» 20 Αυγούστου 2013, 25 Σεπτεμβρίου 2016, «Θάρρος» 7 Νοεμβρίου 2016, 24 Φεβρουαρίου 2017. Επίσης, στις ανωτέρω εφημερίδες καταγράφεται ο τρόπος αντιμετώπισης των ζημιών στις πλημμυρισμένες από το 2013 περιοχές μας, τον οποίο οι κάτοικοι θεωρούμε όχι μόνο ανύπαρκτο από τις κρατικές προαναφερόμενες Αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευάστριας εταιρείας «Μορέας» του εθνικού δρόμου, οι οποίοι όλοι μαζί δείχνουν άγνοια σχετικά με τους κινδύνους των πλημμυρών του ρέματος Αγίων Αναργύρων κάτωθεν του Εθνικού Δρόμου. Συγκρινόμενη, μάλιστα, η αντιμετώπιση με αυτή άλλων περιοχών είναι τουλάχιστον ελλιπής, ιδιαίτερα δε μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο εθνικός δρόμος, καθώς δε λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ότι:
Απέναντι του ρέματος Αγίων Αναργύρων και των υπερβολικά μειονεκτικών πλέον διδύμων αγωγών της Β. Δράκου νότια του εθνικού δρόμου, τα τεχνικά έργα απορροής του οποίου και της διευρυμένης περιοχής του, διαμορφώθηκαν από το “Μορέα” μετά την 6η και 7η Σεπτεμβρίου 2016, ως φαίνεται και στο φωτογραφικό συνημμένο υλικό, ευρίσκονται κατοικημένοι συνοικισμοί Πετάλου, νεόδμητος οικισμός Β. Δράκου και οικισμός Λαγωνικάκου βορείως της οδού Λεΐκων, με κίνδυνο να υπάρξει πνιγμός συμπολιτών μας, να καταστραφούν ολοσχερώς ή μερικώς κατοικίες τους και περιουσίες τους και τέλος να υποβαθμιστεί μία νεοεντασσόμενη με βάση την επέκταση του σχεδίου πόλεως 1993 περιοχή, οι κάτοικοι της οποίας έχουν εκχωρήσει και πληρώσει προς τη Δημοτική Αρχή εισφορά γης και τη συμμετοχή τους σε χρήμα για τα έργα υποδομής που επιβάλλει η ένταξη. Είναι, φυσικά, βέβαιες οι συνέπειες, ηθικές και υλικές, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι προαναφερόμενοι φορείς και η κατασκευάστρια εταιρεία, εφόσον ζητηθούν ευθύνες από τους συμπολίτες μας.
Θεωρούμε -και είναι αυταπόδεικτο -για εμάς και όλους τους συντοπίτες ότι το πιο επικίνδυνο ρέμα και αγωγός ομβρίων της πόλεώς μας νοτίως του εθνικού δρόμου είναι το ρέμα Αγίων Αναργύρων και οι αγωγοί κάτωθεν της οδού Β. Δράκου, αφού μετά τις μεγάλες βροχοπτώσεις 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016 και εν συνεχεία καθαρισμού και εκβάθυνσης της λεκάνης απορροής σε μεγάλο βάθος επί της Β. Δράκου, με μικρότερες βροχοπτώσεις τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο 2016, η ανωτέρω προαναφερόμενη λεκάνη επληρώθη μερικώς με φερτά υλικά και χρειάστηκε καινούρια απομάκρυνση αυτών από τη ΔΕΥΑΚ.
Να σημειωθεί ότι στο Δήμο αλλά και στη ΔΕΥΑΚ γνωρίζουν ότι μόνο στην περιοχή αυτή χρειάστηκε να λειτουργήσουν τοιουτοτρόπως το 2016 και μετέπειτα.
Όλοι οι συντοπίτες μας θεωρούν προς αποφυγή παρομοίων γεγονότων να εξασφαλιστούν άμεσα μελέτες και χρηματοδοτήσεις για τα ακόλουθα έργα:
•Δημιουργία λεκάνης καθίζησης μήκους 100 μ. αμέσως νότια του εθνικού δρόμου με τσιμεντόστρωση και τσιμεντένια πρανή, με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης καθαρισμού των φερτών υλικών βασικά από τις νέες κλίσεις του εθνικού δρόμου
•Ίδια με την ανωτέρω λεκάνη καθίζησης πρέπει να γίνει στο σημείο εισόδου των ομβρίων από το ρέμα προς τους διδύμους αγωγούς της Β. Δράκου
•Δημιουργία τρίτου αγωγού στη Β. Δράκου ικανού για την απορρόφηση των ομβρίων υδάτων, ικανού για την απορροή των ομβρίων υδάτων, με τα νέα δεδομένα του ρέματος Αγίων Αναργύρων σε πρόβλεψη πεντηκονταετίας και όχι βέβαια δεκαετίας, όπως ανεγράφη και ακούστηκε.
•Καθαρισμός του ρέματος βορείως του εθνικού δρόμου με δυνατότητα διαμόρφωσης χώρων εισόδου στο ρέμα (καθαριστικά μηχανήματα κ.λπ.), αφού πρώτα οριοθετηθεί το ρέμα Αγίων Αναργύρων, τουλάχιστον νότια του εθνικού δρόμου, όπου και αγγίζει η καλύπτεται από το σχέδιο πόλης.
Είμαστε βέβαιοι, όλοι οι συντοπίτες, ότι το ελληνικό κράτος (υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών) γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι υπόχρεοι να μελετήσουν ορθώς τα νέα δεδομένα που τους υπέδειξαν οι πλημμύρες 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016, που, όπως απεδείχθη, δεν είχαν μελετηθεί ορθά. Ομοίως γνωρίζουν ποιοι είναι υπεύθυνοι να οδηγήσουν τα όμβρια μετά τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την κατασκευή και λειτουργία του εθνικού δρόμου νοτίως αυτού, μέχρι τον τελικό αποδέκτη, που θεωρούμε ότι είναι ο μεγάλος αποχετευτικός αγωγός της οδού Λεΐκων. Γνωρίζουν, επίσης, ποιοι είναι υπεύθυνοι καθορισμού των θεμάτων και να τους το επιβάλουν. Τέλος, θεωρούμε ότι οι χρηματοδοτήσεις των αντιπλημμυρικών έργων πρέπει να ιεραρχηθούν με βάση την επικινδυνότητα και ευαισθησία των περιοχών και όχι επιλεκτικά, ως επίσης οι χρηματοδοτήσεις αυτές να προταχθούν όλων των υπολοίπων έργων της περιοχής από τα διάφορα υπουργεία, για να μη θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη