Με κεράσματα, χορούς και λιομάζωμα στην «Ελλάδος Γεύση» ο Δήμος Τριφυλίας

Με κεράσματα, χορούς και λιομάζωμα στην «Ελλάδος Γεύση» ο Δήμος Τριφυλίας

Με κεράσματα, μουσικές, τραγούδια, προβολή των τοπικών προϊόντων, της ιστορίας, του πολιτισμού και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής, καθώς και μουσικοθεατρική παράσταση για το λιομάζωμα, παρουσιάστηκε ο Δήμος Τριφυλίας προχθές, μέρα έναρξης και εγκαινίων, στην έκθεση «Ελλάδος Γεύση» στο Περιστέρι Αττικής!
Στην έκθεση Πολιτισμού, Τουρισμού και Γαστρονομίας, που θα διαρκέσει μέχρι αύριο Κυριακή, συμμετέχουν παραγωγοί τοπικών προϊόντων, επαγγελματίες κι επιχειρήσεις της Τριφυλίας. Ο Δήμος Τριφυλίας συμμετέχει με δικό του περίπτερο, προβάλλοντας τις φυσικές του ομορφιές, την παραγωγική του φυσιογνωμία με τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και την πολιτιστική του δράση, με στόχευση να καταφέρει να μπει στη λίστα επιλογής ταξιδιωτικών προορισμών για επισκέπτες και τουρίστες. Τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ), του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και του Συλλόγου Γυναικών Κοπανακίου «Καλλιπάτειρα» ένωσαν τις δυνάμεις, το κέφι και την αγάπη τους για τον τόπο και μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, με την ορχήστρα των Άρη Θεοδωρόπουλου, Ελένης Παπαπροκοπίου και Σταμάτη Γυφτάκη και τα τραγούδια του Κώστα Τζανέτου, παρουσίασαν μεσσηνιακούς χορούς, σε συνδυασμό με θεατρικό δρώμενο με θέμα το ευλογημένο προϊόν του τόπου, την ελιά και το λιομάζωμα!
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της έκθεσης, χθες το μεσημέρι επρόκειτο να μαγειρέψουν και να προσφερθούν κεράσματα από το Δήμο Τριφυλίας. Σήμερα, από τις 7.00 έως τις 8.00 μ.μ., έχει προγραμματισθεί να μαγειρέψουν διακεκριμένοι σεφ με πρώτες ύλες από την Τριφυλία και να κεράσουν τους επισκέπτες παραδοσιακές γεύσεις και αποστάγματα!
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, σε δηλώσεις του επισήμανε πως «αυτό το οποίο έχουμε βάλει πρόκριμα στο Δήμο Τριφυλίας είναι να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο απ’ τη φθορά μας. Κατά συνέπεια, πρέπει να πάρουμε δράσεις, πρωτοβουλίες, να διαλέξουμε δρόμους, κατευθύνσεις, για να πετύχουμε αυτό το όνειρο που έχουμε. Ο τόπος μας είναι προικισμένος από τα φυσικά του στοιχεία. Είναι προικισμένος απ’ τους ανθρώπους. Είναι προικισμένος απ’ τον τρόπο των ανθρώπων, που αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις δράσεις ο Δήμος μας διακρίνεται και είναι πάρα πολύ σεβαστός. Αυτή την προσπάθεια την κάνουμε μέσα από την έκθεση “Ελλήνων Γεύσεις”, να μεταφέρουμε παραγωγή, ποιότητα, γεύσεις, νοοτροπία, προοπτική, αίσθηση, πρόκληση, μύθο. Αυτή ήταν και η αιτία που είμαστε σήμερα στην έκθεση…».
Ερωτηθείς για το γαστρονομικό τουρισμό, επισήμανε πως «η γαστρονομία είναι ένας ιδιαίτερος πολιτισμός. Ο πολιτισμός της δημιουργίας και των γεύσεων, όπου η Ελλάδα διακρίνεται, γιατί έχει όλο αυτό το ιδιαίτερο της μιας κουζίνας, μιας γεύσης η οποία είναι φιλική σε όλες τις συνήθειες του κόσμου».
Για το εάν η Τριφυλία μπορεί να διακριθεί στο γαστρονομικό τουρισμό, απάντησε πως «το βέβαιον είναι ότι ο Δήμος Τριφυλίας παράγει το καλύτερο λάδι όλης της Ελλάδος μέσα στην επωνυμία του ΠΟΠ Καλαμάτας. Δεύτερον, είναι το μεγαλύτερο ελαιοπαραγωγικό κέντρο όλης της Ελλάδος, κατά συνέπεια μαζί με τα κηπευτικά, μαζί με όλες τις άλλες τις πρωτοποριακές καλλιέργειες, από πρωτογενή πηγή παίρνουμε τα στοιχεία και τα συνθέτουμε σε δημιουργίες, ώστε να βγάζουμε ένα θαυμάσιο και εξαιρετικό πιάτο για οποιονδήποτε επισκέπτη. Αλλά, κυρίως, έχουμε το καλύτερο ψάρι της Μεσογείου και νομίζω ότι κι εκεί διακρινόμαστε».

Του Ηλία Γιαννόπουλου