Της Βίκυς Βετουλάκη
Το 1/7 των δικηγόρων της Καλαμάτας δεν έκανε για έναν ολόκληρο χρόνο ούτε μία παράσταση σε αίθουσα δικαστηρίου, ενώ άλλοι τόσοι έχουν κάνει ολόκληρο το έτος έως πέντε το πολύ.
Αυτά προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και αποδεικνύουν περίτρανα ότι η κρίση έχει πλήξει και τον κλάδο των δικηγόρων, με αρκετούς, κυρίως νέους, να μην μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Ορισμένοι έχουν ήδη επιλέξει να κλείσουν τα γραφεία τους και να μεταφέρουν την έδρα τους στο σπίτι, για να γλυτώσουν τα ενοίκια, ενώ πλέον πάρα πολλοί κατηγορούμενοι, ακόμα και στα ποινικά δικαστήρια, εμφανίζονται χωρίς δικηγόρο και ζητούν διορισμό συνηγόρου.
Μεγάλη αύξηση εξόδων
Καταλυτικός παράγοντας σε όλα αυτά είναι και το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιασθεί τα έξοδα για τους πολίτες. Για παράδειγμα, μια αίτηση από το αρχείο προ κρίσης ήθελε δύο μεγαρόσημα, που κόστιζαν 50 λεπτά το ένα, ενώ τώρα το κόστος είναι 5 ευρώ! Η κατάθεση, δε, απλής μήνυσης έχει φτάσει στα 300 ευρώ.
«Η οικονομική κρίση και η πολιτική των Μνημονίων, που οδηγεί στην ένταση της ύφεσης, στην ανεργία και στην οικονομική εξαθλίωση μεγάλων μερίδων λαϊκών στρωμάτων, πλήττει ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα της δικηγορίας και ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους.
Η επιβολή ΦΠΑ εκτίναξε το κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη κατά 23% και κατέστησε ακόμα πιο απαγορευτική τη σχέση δικηγόρου – εντολέα.
Σημαντικός παράγοντας, που επιδρά στην ανεργία των δικηγόρων, ειδικά των νεότερων, είναι και η μείωση της δικηγορικής ύλης», σχολίασε μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.
Μειωμένη η δουλειά τους
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας αριθμεί 336 μέλη. Από, δε, τα στατιστικά στοιχεία του, προκύπτουν τα εξής:
-47 δικηγόροι δεν είχαν καμία απολύτως παράσταση από 1/1/2013 μέχρι σήμερα και
-57 δικηγόροι είχαν από 1/1/2013 μέχρι σήμερα από 1 έως 5 παραστάσεις.
«Από τους αριθμούς αυτούς προκύπτουν χρήσιμα στοιχεία προς απόκρουση όσων αβασάνιστα συχνά “διακηρύσσονται” από τα τηλεοπτικά παράθυρα περί του προνομιούχου και κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, αν αναλογιστεί κανείς και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία πλήττει, κυρίως, τους νέους δικηγόρους. Σημαντικός αριθμός συναδέλφων δεν κατόρθωσε να καταβάλει εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2012, ενώ το πρόβλημα θα είναι εντονότερο εν όψει της υποχρέωσης του έτους 2013», εξήγησε ο κ. Μαργέλης.
Κατόρθωμα
Από την πλευρά τους, οι νέοι δικηγόροι της Καλαμάτας θεωρούν πλέον κατόρθωμα «να βγάζουν» τα έξοδά τους. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα θεωρώ ότι είναι η επιβολή ΦΠΑ και η αύξηση των μεγαρόσημων. Όλα αυτά είναι έξοδα για τον πελάτη και όταν αυτά έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, αναγκαστικά μειώνεις τη δική σου τιμή.
Όταν ο πελάτης παίρνει μισθό 600 ευρώ το μήνα, πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλα αυτά τα έξοδα και να πληρώσει και δικηγόρο. Γι’ αυτό και πολλοί καταφεύγουν πλέον στο “ευεργέτημα της πενίας” και ζητούν το διορισμό δικηγόρου. Ακόμα και τότε, όμως, όταν ένα ποινικό δικαστήριο σε διορίσει, δεν ξέρεις πότε θα πληρωθείς. Από το Νοέμβριο του 2010 έχουμε καταθέσει χαρτιά για υποθέσεις που διορισθήκαμε και ακόμα δεν έχουμε πληρωθεί», τόνισε νεαρή δικηγόρος.