Οι Καλαματιανοί τις βλέπουν ως εσωκομματικό ξεκαθάρισμα στο ΣΥΡΙΖΑ
Θεωρούν επιβεβλημένη τη συμφωνία για να υπάρξει χρηματοδότηση
«Λευκός καπνός» βγήκε χθες, κατά τις συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, στην επίτευξη της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της χώρας τα επόμενα χρόνια και την υπογραφή του 3ου Μνημονίου.
Για να φθάσουμε ως εδώ περάσαμε διάφορα «επεισόδια» από το Φεβρουάριο και ύστερα. Στα μέσα του καλοκαιριού η απόφαση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος έκλεισε τις τράπεζες, επέφερε την επιβολή ελέγχου στα κεφάλαια και η χώρα έφθασε στο «χείλος» της εξόδου από το κοινό νόμισμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την πλάτη στον τοίχο οδηγηθήκαμε στη «σκληρή» συμφωνία με τους εταίρους, της 12ης Ιουνίου. Χθες, έκλεισε, και σχετικά γρήγορα, ο κύκλος που άνοιξε τα ξημερώματα της 13ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Το μέλλον μόνο αισιόδοξο δεν προβλέπεται, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο πώς η ήδη ρημαγμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μπορέσει να περάσει αλλά και να εφαρμόσει το 3ο Μνημόνιο, που η ίδια θα φέρει λίαν συντόμως προς ψήφιση στη Βουλή.
Ήδη τα σενάρια για άμεση προσφυγή στις κάλπες, μέσα στο Σεπτέμβριο, δίνουν και παίρνουν. Στην πλειονότητά τους αυτοδιοικητικοί παράγοντες αλλά και πολίτες της Καλαμάτας, δεν αντιλαμβάνονται το όφελος που θα έχει η χώρα από τυχόν πρόωρες εκλογές, και τις βλέπουν ως ένα εσωτερικό ξεκαθάρισμα του Αλέξη Τσίπρα με την Αριστερή Πλατφόρμα.
Το «Θάρρος» επικοινώνησε με το δήμαρχο της Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, καθώς και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, που τοποθετήθηκαν τόσο για την επίτευξη της συμφωνίας όσο και για τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ενώ παράλληλα ζήτησε την άποψη και πολιτών της Καλαμάτας.
Του Κώστα Γαζούλη
Π. Νίκας: «Ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας… δε χρειάζονται εκλογές»
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών εξέφρασε σε δηλώσεις του στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Καλαμάτας. Συγκεκριμένα ο κ. Νίκας δήλωσε: «Αισθάνομαι χαρούμενος και μεγάλη ικανοποίηση που η κυβέρνηση έφθασε σε συμφωνία με τους θεσμούς. Η χώρα ανήκει στην Ευρώπη και εκεί έπρεπε να μείνει. Αυτή τη στιγμή δεν έχει σημασία να συζητάμε τι συνέβη τους τελευταίους έξι – επτά μήνες, αλλά όλοι να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση να περάσει και να εφαρμόσει αυτή την αναγκαία και δύσκολη σε αρκετά σημεία συμφωνία… Μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προκύψει η ανάπτυξη, αλλά και η ευημερία, που έχει ανάγκη η πατρίδα.
Όσον αφορά στα σενάρια για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, γιατί η οικονομία δεν αντέχει εκλογές κάθε πέντε μήνες. Αυτή η κυβέρνηση, που έχει νωπή λαϊκή εντολή, πρέπει να εφαρμόσει το συνταγματικό της καθήκον και να κυβερνήσει και για τα υπόλοιπα 3,5 χρόνια. Βέβαια, αν οι βουλευτές της δεν τη στηρίξουν, τότε πιστεύω ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Οι εκλογές δεν έχουν να μας δώσουν τίποτα, άλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δηλώνει απερίφραστα ότι θέλει να παραμείνει η χώρα μας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο κοινό νόμισμα… Οι πρόωρες εκλογές θα έστελναν ένα λανθασμένο μήνυμα στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή το μόνο που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι η στήριξη όλων μας, για την υλοποίηση της συμφωνίας»
Πέτρος Τατούλης: «Εκλογές θα έχουμε εντός Σεπτεμβρίου ούτως ή άλλως»
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι με 120 βουλευτές και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων δε διαθέτει την πλειοψηφία, αλλά τη μειοψηφία στη Βουλή, συνεπώς δε θα πρέπει να συμπεριφέρεται αλαζονικά και να αυθαιρετεί. Παρατηρείται αυτή τη στιγμή το παράδοξο η κυβερνώσα παράταξη να μην ψηφίζει και να μην πιστεύει στη συμφωνία που φέρνει στη Βουλή και εν τούτοις να παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των συμφερόντων του λαού.
Περιμένουμε εδώ και 7 μήνες να καταθέσει η κυβέρνηση τις απόψεις της για το αναπτυξιακό μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει, γιατί οποιαδήποτε συμφωνία και αν επιτευχθεί, χωρίς την επανεκκίνηση της οικονομίας, δε θα είναι βιώσιμη. Η χώρα πρέπει, επιτέλους, να αρχίσει να παράγει, δεν μπορεί να ζει μόνο με δανεικά.
Εκλογές θα έχουμε εντός Σεπτεμβρίου ούτως ή άλλως. Αυτό θα συμβεί όχι γιατί το θέλει ο πρωθυπουργός της χώρας, αλλά γιατί θα το επιβάλλουν οι πολιτικές εξελίξεις που με βεβαιότητα θα προκύψουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύει, το οποίο, ωστόσο, στηρίζει με την ψήφο της η αντιπολίτευση, τη στιγμή που διαφωνεί με την κυβέρνηση.
Πρέπει, επιτέλους, να επικρατήσει σοβαρότητα και να μιλήσουμε πολιτικά και πατριωτικά. Όλα τα υπόλοιπα είναι πρόσκαιρα και δεν οδηγούν πουθενά και η παραμονή τους υποδηλώνει την κρίση και την παρακμή του τόπου.
Γιώργος Σπίνος – επιχειρηματίας, πρώην αντιδήμαρχος Καλαμάτας
«Δεν έχουμε ηγέτες που θα βάλουν την πατρίδα πάνω από το κόμμα τους»
Ύστερα από μισή χαμένη τουριστική σεζόν, μετά το κλείσιμο των τραπεζών, έπειτα από ταλαιπωρία μιας εβδομάδας με δημοψήφισμα… φτάσαμε στο σημείο η ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει ένα μνημόνιο, που κατά τα λεγόμενα όλων είναι το χειρότερο απ’ τα προηγούμενα. Άρα, πολύ κακό για το τίποτα… Τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, με τους χειρισμούς τους, μας φθάνουν πάντα στο σημείο, ώστε η συμφωνία που επιτυγχάνεται στο τέλος να εμφανίζεται ως μονόδρομος και ο κόσμος να την αποδέχεται. Αν, τελικά, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θα πρόκειται για ακόμα μια κακή απόφασή της. Το χειρότερο, για την αγορά, τις επιχειρήσεις και γενικότερα για την ήδη ρημαγμένη οικονομία της χώρας, θα ήταν, αυτή τη στιγμή, οι εκλογές. Δυστυχώς, έχουμε ηγέτες μόνο στα κόμματά τους και όχι για την πατρίδα… Όλοι κοιτούν το μικροκομματικό τους συμφέρον και κανείς το συμφέρον της χώρας, γι’ αυτό και κάθε τρεις και λίγο έχουμε εκλογές.
Διονύσης Μάλαμας – ελεύθερος επαγγελματίας
«Οι εκλογές χρειάζονται για να καθαρίσει το τοπίο»
Η συμφωνία ήταν αναμενόμενη και φοβάμαι ότι σύντομα θα έρθουν και χειρότερα μέτρα… Οι εκλογές χρειάζονται, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να φύγουν οι «λάτρεις» της δραχμής από το κόμμα του και να μπορέσει να κυβερνήσει απερίσπαστα. Όπως και να έχει, η ομαλότητα σε εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα καταστήματα θα έρθει έπειτα από δυο χρόνια τουλάχιστον.
Γιάννης Μανούσος – ιδιωτικός υπάλληλος
«Δε χρειάζονται άμεσα εκλογές, αλλά θα είναι αναπόφευκτες»
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ δύσκολη για όλο τον κόσμο. Η συμφωνία ίσως ήταν μονόδρομος έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, όμως νομίζω ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δε νομίζω ότι θα έχουμε άμεσα εκλογές… Οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, δε χρειάζονται, αλλά ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου αυτές να είναι αναπόφευκτες.
Παναγιώτης Καλογερόπουλος – γυμναστής
«Αφού δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι γιατί να γίνουν εκλογές;»
Η συμφωνία ήταν αναμενόμενη εδώ και αρκετούς μήνες… Εκλογές δε νομίζω ότι χρειάζονται, γιατί ούτως ή άλλος δεν πρόκειται να αλλάξει και κάτι. Οπότε, αν γίνουν, θα είναι μόνο αναστάτωση για το τίποτα στην ουσία.
Βασίλης Φωτόπουλος – φοιτητής
«Ο κόσμος δυσανασχετεί με τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις»
Η αναμενόμενη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών έρχεται να προστεθεί στο μακρύ “λογαριασμό” των τελευταίων πέντε χρόνων, τον οποίο πλήρωναν και πληρώνουν όλοι αυτοί που έχαναν και χάνουν κάθε φορά που ξεσπά παγκόσμια οικονομική κρίση. Την κρίση αυτή στο χωριό μου τη λένε καπιταλιστική, αν με ρωτάτε…
Όσο για τις πιθανές εκλογές, έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος δυσανασχετεί με τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Η ουσία των επερχόμενων εκλογών για τον πρωθυπουργό είναι να “καθαρίσει” το κόμμα του από τους διαφωνούντες, ώστε με μια συνεκτική κυβέρνηση και κοινοβουλευτική ομάδα να συνεχίσει να κάνει αυτό που, κόντρα στο κοινό αίσθημα, κάνει και τώρα: εφαρμόζει μνημόνιο… Για όλους εμάς δε νομίζω ότι θ’ αλλάξει κάτι, μιας και το 62% του ΟΧΙ μέσα σε μια νύχτα εξαϋλώθηκε και έγινε ένα ωραιότατο, “Πρώτη φορά αριστερό” ΝΑΙ.
Δημήτρης Θεοδωρόπουλος – ιδιωτικός υπάλληλος
«Δεν αντέχει η οικονομία κάθε πέντε μήνες εκλογές»
Εδώ που οδηγήθηκαν τα πράγματα η συμφωνία ήταν επιβεβλημένη. Όμως, το πολιτικό σύστημα έχει μεγάλες ευθύνες. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο μνημόνιο στις πλάτες του… Δεν αντέχει να πληρώσει άλλα λεφτά. Θα έπρεπε να υπάρξουν άλλα μέτρα, αλλά δε τα πήραν ποτέ… Υπάρχει ένα κόλπο που έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια και είναι σε πλήρη εξέλιξη… Στόχος τους είναι η Ελλάδα, οι περιουσίες των Ελλήνων και ολόκληρο το έθνος γενικότερα. Κάθε πέντε μήνες εκλογές δεν το σηκώνει η ελληνική οικονομία. Άλλωστε, δεν αλλάζει και τίποτα με τις εκλογές κάθε τρεις και λίγο. Ο Τσίπρας είναι νέος πολιτικός και ακόμα άφθαρτος, θα πρέπει να πετάξει έξω την Αριστερή Πλατφόρμα το συντομότερο και να κυβερνήσει ενώνοντας την κεντροαριστερά.
Γιώργος Αναγνωσταράς – ελεύθερος επαγγελματίας
«Μόνο αναστάτωση μπορούν να προκαλέσουν οι εκλογές»
Η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει το Φεβρουάριο… Δυστυχώς, αυτό το εξάμηνο διέλυσε την ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία, με τελευταίο θύμα τον τουρισμό. Οι εκλογές μόνο αναστάτωση μπορούν να δημιουργήσουν χωρίς να δώσουν λύση. Δυστυχώς, με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, η μόνη διέξοδος που βλέπω για τους νέους είναι η μετανάστευση στο εξωτερικό.
Γιώργος Καρνούσκος – ιδιωτικός υπάλληλος
«Μονόδρομος οι εκλογές έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση»
Η συμφωνία ήταν αναπόφευκτη και αρκετά σκληρή για όλους. Όσον αφορά στις εκλογές, νομίζω ότι είναι μονόδρομος για να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός το εσωκομματικό του τοπίο και να μπορέσει να κυβερνήσει μακριά από άτομα που θέλουν τη χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βασίλης Αποστολίδης – ελεύθερος επαγγελματίας
«Αχρείαστες αλλά… αναπόφευκτες οι εκλογές»
Η συμφωνία, καλώς ή κακώς, έκλεισε με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, νομίζω πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος… Οι εκλογές δε χρειάζονται, αλλά φοβάμαι ότι εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα είναι αναπόφευκτες, ώστε ο πρωθυπουργός να καθαρίσει το εσωκομματικό του πεδίο και να κυβερνήσει απερίσπαστος.
Κώστας Λυμπερόπουλος – ελεύθερος επαγγελματίας
«Κυβέρνηση συνασπισμού και όχι εκλογές είναι η λύση»
Η συμφωνία ήταν αναγκαία, δεν υπήρχε άλλη διέξοδος για τη χώρα. Από το 2009 έπρεπε να υπάρχει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση συνασπισμού από το ευρύτερο φάσμα των πολιτικών κομμάτων. Αν αυτό είχε γίνει, τώρα ίσως να είχαμε ξεπεράσει τα προβλήματα. Όταν οι βασικές πολιτικές χαράζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορώ να καταλάβω τι νέο θα προκύψει από τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πρέπει κάποια στιγμή και οι πολιτικοί να αρχίζουν να βάζουν τη χώρα πάνω από το κόμμα τους.