Ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο πείραμα για την άρδευση και τη λίπανση του καρπουζιού βρίσκεται σε εξέλιξη, για πρώτη φορά, στην Τερψιθέα Τριφυλίας.
Έτσι, χθες βρέθηκαν στα καρπουζοχώραφα του Μπάμπη Παπαδόπουλου ο κορυφαίος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπύρος Φουντάς, με καταγωγή από τα Φιλιατρά, που υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα στην περιοχή, μαζί με το συνεργάτη του, υποψήφιο διδάκτορα κ. Αναστασίου και 12 φοιτήτριες και φοιτητές από Γεωπονικά Πανεπιστήμια που κάνουν την πρακτική τους στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας.
Σχετικά ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, σημείωσε: «Γίνεται ένα πείραμα, με πολύ καλή εφαρμογή, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τον επίκουρο καθηγητή κ. Φουντά και τον υποψήφιο διδάκτορα και συνεργάτη του, κ. Αναστασίου και σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και τον κ. Παπαδόπουλο, τον παραγωγό, που πάντοτε διαθέτει τα χωράφια του στη διάθεση των επιστημόνων και της υπηρεσίας για αξιολόγηση πολλών παραμέτρων και τη βελτίωση των τεχνικών παραγωγής.
Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και εξοικειωνόμαστε μ’ αυτές, βελτιώνοντας τεχνικές και μεθόδους σε θέματα πολύ σοβαρά για την καλλιέργεια, όπως είναι η άρδευση και η θρεύση. Εδώ, λοιπόν, το πείραμα στόχο είχε να προσδιορίσουμε την ακριβή δόση άρδευσης και τον ακριβή χρόνο άρδευσης, διότι έτσι πετυχαίνουμε πάρα πολλά πράγματα, όπως είναι εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος, αύξηση της παραγωγής, βελτίωση της ποιότητας, λιγότερες προσβολές από παθογόνα κ.ά. Μπορούμε, εμείς οι γεωπόνοι της περιοχής, να καταστρώσουμε προγράμματα λίπανσης, γνωρίζοντας τις ανάγκες, τις ακριβείς, σε νερό για κάθε καλλιεργητική περίοδο…».
Ο ίδιος εξήρε το έργο και την προσφορά του κ. καθηγητή στην περιοχή και γιατί «είναι κορυφή και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και ειδικός σ’ αυτά τα θέματα με τη γεωργία ακριβείας, τη γεωργία του σημείου, για να μπορούμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση στη γεωργία…».
Από την πλευρά του, ο κ. Φουντάς επισήμανε: «Κοιτάζουμε να διαφοροποιήσουμε τη λίπανση και την άρδευση, αλλά ταυτόχρονα μας ενδιαφέρει να μετρήσουμε και την παραγωγή και την ποιότητα των καρπουζιών, σε συνεργασία και με άλλα εργαστήρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, κοιτάζουμε, δηλαδή, να έχουμε καλύτερη άρδευση και λίπανση, αλλά κι τι επίπτωση αυτό έχει στην παραγωγή και την ποιότητα. Το πείραμα που έχουμε φέτος: Παίρνουμε μετρήσεις με δύο όργανα που έχουμε για τη θρέψη και έχουμε φτιάξει κι ένα σύστημα αυτόματο για την άρδευση. Αυτό πρώτη φορά εφαρμόζεται σε καρπούζι στην περιοχή μας! Γενικά, έχει ενδιαφέρον η υπαίθρια καλλιέργεια, γιατί είναι μη ελεγχόμενη. Έχουμε φτιάξει ένα μετεωρολογικό σταθμό, ασύρματο, που μετράει την εξατμισοδιαπνοή και έχουμε βάλει και αισθητήρες υγρασίας του εδάφους, που μετράνε ακριβώς τις ανάγκες του φυτού. Μ’ ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο έχουμε βρει ακριβώς τις ανάγκες και έχουμε κάνει διαφοροποιούμενη άρδευση σ’ ένα μέρος του χωραφιού».
Με τη σειρά του, ο κ. Αναστασίου σημείωσε: «Προσπαθούμε με μη καταστροφικές μεθόδους να δούμε την ευρωστία της καλλιέργειας του καρπουζιού, μ’ ένα όργανο όπου βλέπεις το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Παράλληλα, σ’ αυτό τον πειραματικό αγρό έχουμε εγκαταστήσει ένα μετεωρολογικό σταθμό. Αυτός ο σταθμός έχει γίνει με τη συνεργασία μιας ελληνικής εταιρείας, της Συνέλιξης. Στη μεταβλητή δόση άρδευσης σκοπός είναι να πετύχουμε τα βέλτιστα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη…».
Για μια ακόμη φορά, η γη της Τριφυλίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων και της επιστήμης…