«Έδωσα εντολή στον κ. Έξαρχο, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να ετοιμαστεί για να συμπεριλάβει τις ζημιές στην ακαρπία της ελιάς στο εθνικό πρόγραμμα ΠΣΕΑ, που άμα τη λήξει του έτους η χώρα θα υποβάλει στην Ε.Ε. για έγκριση» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στη WebTv του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ειδικότερα, τόνισε: «Με αφορμή τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) πληρωμή του ΕΛΓΑ αποζημιώσεων ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 5.000 δικαιούχους, τόσο της φυτικής όσο και της ζωικής παραγωγής για ζημιές που έχουν υποστεί και την ενημέρωση που είχα από τον κ. Έξαρχο, για το πρόγραμμα των πληρωμών για το νέο έτος, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής στοιχεία σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση της ελιάς και του ελαιολάδου σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, όπως και τις ενδείξεις που έχουμε από την επιστημονική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, έδωσα εντολή στον κ. Έξαρχο, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να ετοιμαστεί να συμπεριλάβει τις ζημιές αυτές στην ακαρπία της ελιάς στο εθνικό πρόγραμμα ΠΣΕΑ, που άμα τη λήξει του έτους η χώρα θα υποβάλει στην Ε.Ε. για έγκριση.
Εμείς θα αγωνιστούμε, το πρόγραμμα αυτό να εγκριθεί γρήγορα και εφόσον εγκριθεί, θα έχουμε την ευχέρεια να βοηθήσουμε τις περιοχές αυτές που έχουν υποστεί αυτή τη μείωση της παραγωγής ένεκα της ακαρπίας.
Θέλω να πω ότι υπάρχει δέσμευση και έγκριση των συγκεκριμένων ποσών από το οικονομικό επιτελείο και απόφαση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να βοηθήσουμε τους ελαιοκαλλιεργητές σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνούν, ένεκα της μείωσης της παραγωγής τους.
Μια και μιλάμε για την καλλιέργεια της ελιάς και τους ελαιοκαλλιεργητές, αλλά και τη μεταποίησή της, να μου επιτρέψετε, επίσης, να πω ότι στην προκήρυξη του προγράμματος για τη μεταποίηση –σας θυμίζω ότι έχουν εξοικονομηθεί πόροι για ένα καινούργιο πρόγραμμα μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων- λάβαμε ειδική μέριμνα, προκειμένου να υπάρχει ένας άξονας υποστήριξης των ελαιοτριβείων για τον εκσυγχρονισμό τους. Πρέπει να φτιάξουμε 2-3 καινούργια ελαιοτριβεία, προκειμένου να δείξουμε στον κόσμο και τους ανθρώπους που χειρίζονται τα ελαιοτριβεία αυτά πώς πρέπει να γίνεται η εκχύλιση της ελιάς. Λυπάμαι που το λέω, αλλά από αυτόν τον ελληνικό χρυσό, γιατί πρόκειται περί χρυσού προϊόντος για τον τόπο μας, χάνουμε ένα τμήμα της ποιότητάς του κατά 70%, γιατί εφαρμόζουμε λανθασμένους τρόπους για την εξαγωγή του στο ελαιοτριβείο. Θέλω να πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτόν θα φτιάξουμε ορισμένα ακόμη καινούργια ελαιοτριβεία, θα εκσυγχρονίσουμε ορισμένα υπάρχοντα, προκειμένου μαζί με την εκπαίδευση που θα υποστούν οι άνθρωποι που χειρίζονται τα ελαιοτριβεία, να συμβάλουμε στο να βελτιωθεί η ποιότητα του εξαγόμενου προϊόντος μας, και μαζί με αντίστοιχες δράσεις που αφορούν στο κομμάτι της καλλιέργειας, η οποία επίσης συμβάλλει, αλλά κατά το 30% της ποιότητας, γι’ αυτό αγωνιώ. Κι εκεί θα βοηθήσουμε, προκειμένου αυτό το προϊόν να έχει καλύτερη τύχη και, φυσικά, πολύ υψηλότερες τιμές, εφόσον το κάνουμε με το σωστό τρόπο.
Τώρα, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. και οι κανονισμοί επιτρέπουν να δείξουμε αυτές τις ποιοτικές διαφορές, τα εξαιρετικά συστατικά και χαρακτηριστικά του ελαιολάδου μας και να πάρουμε καλύτερες τιμές διεθνώς».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ