Το σχέδιο του Υπουργείου προβλέπει… καλοκαιρινό «λουκέτο»
Κάθε χρόνο περίπου, την τελευταία πενταετία, το στρατόπεδο της Καλαμάτας ανοίγει και κλείνει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), αλλά και την ισχύ των πιέσεων που δέχεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου από τοπικούς παράγοντες.
Σύμφωνα, όμως, με τελευταίες πληροφορίες, οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και αλλάζουν τα στρατόπεδα που θα χρησιμοποιούνται ως κέντρα νεοσυλλέκτων με πιλοτικό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πλέον οι νέοι οπλίτες θα κατατάσσονται σε Αττική, Βοιωτία, Μακεδονία, Θράκη και νησιά του Αιγαίου
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταρτίσει από τις αρχές Φεβρουαρίου σχέδιο αναδιοργάνωσης του συστήματος κατάταξης, υποδοχής και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων Οπλιτών, το οποίο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και την αντικατάστασή τους από 13 Σημεία Κατάταξης.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από έγγραφο του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου, όπου εμμέσως παραδέχεται ότι η αλλαγή στον τρόπο κατάταξης των στρατιωτών θητείας που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα στρατόπεδα που φιλοξενούσαν Κέντρα Νεοσυλλέκτων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η αναδιοργάνωση δομών των Ενόπλων Δυνάμεων αποσκοπεί στη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους και στη βέλτιστη χρησιμοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Υπό το πρίσμα αυτό εξετάζονται τρόποι για τη μέγιστη αξιοποίηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων, με κέντρο βάρους τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών και την επίτευξη οικονομίας κλίμακος.
Τέλος, κάνει γνωστό ότι η εν λόγω διαδικασία θα εφαρμοστεί πιλοτικά, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, κατόπιν συνολικής αξιολόγησης.
Δηλώσεις Καμμένου
Μιλώντας για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, σε δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος σημείωσε: «Μελετάται η δυνατότητα να εκπαιδεύονται κατ’ ευθείαν οι νεοσύλλεκτοι στις Μονάδες που θα υπηρετήσουν, να μη χάνονται δηλαδή αυτές οι 45 ημέρες».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα aegeanews.gr, τα Σημεία Κατάταξης τον Ιούλιο για τους νεοσύλλεκτους δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τα Κέντρα Εκπαίδευσης, αλλά είναι τα ακόλουθα: ένα πλησίον της Αθήνας (ΚΕΤΘ Αυλώνα), ένα Θεσσαλονίκη (πιθανώς στο 586 Μ/Π ΤΠ), ένα πλησίον Ξάνθης (Στρατόπεδο «Υπίατρου Τριανταφυλλίδη»), ένα πλησίον Λάρισας (ΚΕΥΠ), ένα στην Κρήτη, ένα στην Κω, ένα στη Ρόδο, ένα στη Σάμο κι ένα στη Χίο
Ένα ανάλογο σχέδιο είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Νικόλαος Ντούβας, επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου. Το πρόβλημα ήταν ότι οι πιέσεις που άσκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν τέτοιες που σε πρώτη φάση παρέμειναν ανοικτά τα Κέντρα Εκπαίδευσης παράλληλα με τα νέα Κέντρα που άνοιξαν σε όλη την παραμεθόριο.
Το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος χαρακτηρίζει ως “χαμένο χρόνο” τις ημέρες που γίνεται η εκπαίδευση εκτός των μονάδων που οι στρατιώτες υπηρετούν, δείχνει και τι μπορεί να έχει στο μυαλό του για το μέλλον των Κέντρων Εκπαίδευσης.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνουν εάν θα κλείσουν. Θα πωληθούν; Θα παραχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έναντι κάποιου μικρού τιμήματος όπως πρόσφατα το «Στρατόπεδο Μελά», ή ενδέχεται να αποτελέσουν και λύση στο πρόβλημα της στέγασης των μεταναστών; Όπως και να έχει, σε λίγους μήνες λογικά θα μάθουμε, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει υλοποιηθεί το σχέδιο.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης