Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Με στόχο την ίδρυση κίνησης που θα σταθεί ασπίδα προστασίας, προκειμένου να μη γίνουν πλειστηριασμοί στις κατοικίες, να μη διακοπεί το νερό ή το ηλεκτρικό ρεύμα, πραγματοποιείται σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, σχετική συνάντηση.
Όπως υπογράμμισαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, οι αναλαμβάνοντες την πρωτοβουλία, σκοπός είναι να κρατήσει ο κόσμος την αξιοπρέπειά του.
Ο συνταξιούχος της ΔΕΗ, Ευάγγ. Μάινας, ανέφερε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος του λαού είναι σαν ορός ευθανασίας και κάθε σταγόνα του δημιουργεί πλήρη αποχαύνωση και στέρηση στις αντιδράσεις των συμπολιτών. «Είναι αναγκαίο να ενώσουμε πολλά πλατιά λαϊκά στρώματα και να υψώσουμε ασπίδα προστασίας σε ζητήματα που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα, όπως η πρώτη κατοικία, η ρευματοδότηση, η υγεία και το νερό», είπε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε όλους να συμμετέχουν στην επιτροπή αλληλεγγύης, να πλουτίσουν τους τρόπους παρέμβασης «ώστε να διαλύσουμε το φόβο που διακατέχει τους συμπολίτες και να τους δώσουμε την ελπίδα του μοναδικού αντίδοτου».
Η δράση, όπως είπε, «δε θα περιλαμβάνει μόνο λόγους, αλλά και επισκέψεις σε κάθε γειτονιά και κάθε σπίτι με έντυπο υλικό, προκειμένου να βρεθούν οι δοκιμαζόμενοι, να σταθούμε δίπλα τους και να τους τονώσουμε».
Άλλες απόψεις
Ο Ευάγγελος Ποτέας, δημοσιογράφος που απολύθηκε, όπως είπε, παράνομα από την ΕΡΤ χωρίς να του έχει καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση, σημείωσε ότι προβάλλεται ως μεγάλη ανάγκη η δημιουργία μιας αλυσίδας με κρίκους αλληλεγγύης, ενός τοίχου αντίστασης, κινηματικής δράσης και ασπίδας προστασίας ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων με ανθρώπους που θα βοηθήσουν όσους πλήττονται περισσότερο.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ι. Χριστόπουλος ανέφερε πως οι πλειστηριασμοί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα από τη μεταπολίτευση, καθώς θα βρεθούν οικογένειες στο δρόμο και θα ξεσπιτωθούν παιδιά.
Επισήμανε πως, όποιος λέει ότι δεν ενδιαφέρεται για τους πλειστηριασμούς, μάλλον δεν έχει αισθήματα και ανέγνωσε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος, που προστατεύουν την κατοικία.
Τέλος, παρατήρησε ότι, ενώ η απελευθέρωση των πλειστηριασμών προβάλλεται ως μέτρο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, τελικά το βλάπτει, γιατί θίγει το κοινωνικό συμφέρον.
Με τη σειρά του ο γιατρός Ηλίας Μαυρέας περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα όσα πρόκειται να συμβούν, λέγοντας πως θα υπάρχουν άνεργοι και άστεγοι με δημευμένη περιουσία, που θα ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων για φαγητό. «Θα ζήσουμε καταστάσεις άγριας επίθεσης σε στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι της κατάστασης που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία συμπεριφέρονται ως κατήγοροι. Σημείωσε ακόμη πως πρέπει να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης με αλληλοβοήθεια και μαχητικότητα, προκειμένου να αποτραπούν αυτά που σχεδιάζονται..
Η δικηγόρος Μαρία Βεργινάδη ανέφερε ότι το κράτος συμπεριφέρεται στους πολίτες σαν να είναι εγκληματίες, όταν ο καθένας τους δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην οικονομική του αδυναμία και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να παραστούν στη σημερινή συνάντηση. Τέλος, επισήμανε πως η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων δείχνει τη βαθμίδα πολιτισμού της κοινωνίας.