Συμμετοχή 5 σχολείων της περιοχής στο διακρατικό πρόγραμμα «EDUFOOTPRINT» μέσω της «Εύξεινης Πόλης»
Την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του για την επιλογή 5 σχολείων της Μεσσήνης στο πιλοτικό διακρατικό πρόγραμμα “EDUFOOTPRINT”, που αποσκοπεί στη μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος των σχολείων της Μεσογείου, εξέφρασε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τους φορείς υλοποίησης, χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Μεσσήνης.
Παράλληλα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τόσο τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά όσο και τους υπευθύνους της «Εύξεινης Πόλης» για την επιλογή των σχολείων της Μεσσήνης. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Δήμος, με συμμετοχές σε προγράμματα όπως αυτό, αποδεικνύει ότι «πρωταγωνιστεί» στις προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του και πρωτίστως των μαθητών και νέων ανθρώπων.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς ευχαρίστησε το Δήμο Μεσσήνης για τη συνεργασία στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 6 ακόμα χώρες της Μεσογείου, και αναμένεται να ξεκινήσει σε 5 σχολεία του ευρύτερου Δήμου της Μεσσήνης το αμέσως προσεχές διάστημα. Επίσης ευχαρίστησε το Δήμο Μεσσήνης για τη φιλοξενία των ανθρώπων του προγράμματος όλες αυτές τις ημέρες στην περιοχή, ενώ θερμά ευχαρίστησε και τους υπευθύνους της «Εύξεινης Πόλης», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει θέσει υψηλούς στόχους σ’ αυτή τη συνεργασία.
Αναφορικά με το πρόγραμμα, ο κ. Μαντάς τόνισε ότι η έρευνα έχει ως στόχο τη μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος των σχολείων, αλλά και την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας. Απώτερος στόχος του πιλοτικού αυτού προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους, η στρατηγική εκπαίδευση όσων συμμετάσχουν σ’ αυτό και η αποτύπωση ενός νέου αειφόρου τρόπο ζωής. Στο τέλος του θα υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ενός ενεργειακού εγχειρίδιου, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί σ’ όλα τα σχολεία της περιοχής, και όχι μόνο σ’ όσα θα συμμετάσχουν.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της περιοχής μας, στα διακρατικά αυτά προγράμματα, βοηθά πάρα πολύ και στην εξωστρέφεια, αλλά και την προβολή της Μεσσηνίας πέρα απ’ τα σύνορα της χώρας.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Παππούς, γενικός διευθυντής της «Εύξεινης Πόλης». Ο κ. Παππούς αναφέρθηκε περισσότερο στην ιστορία, καθώς και τους στόχους της. Ο ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί τη μετεξέλιξη του Δικτύου Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για την κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και αγροτική ανάπτυξη, που ιδρύθηκε το 1995 και είχε την επωνυμία «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ».
Υπό τη νέα του μορφή ως Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) δραστηριοποιείται από το Σεπτέμβριο του 2012 και έχει ως στόχο τη διαχείριση έργων εδαφικής συνεργασίας (διασυνοριακά, διαπεριφερειακά, διακρατικά κ.λπ.).
Σήμερα εν έτει 2017, ο ΕΟΕΣ διαθέτει συνολικά 36 –ισότιμα- μέλη, εκ των οποίων τα 31 είναι Δήμοι κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό και τα υπόλοιπα αυτοδιοικητικοί και πανεπιστημιακοί φορείς. Επίσης, ο κ. Παππούς σημείωσε την ιδιαίτερη προτίμησή τους, στη Μεσσηνία, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το δεύτερο που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή παράλληλα με το “Aristoil”, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για την πραγματοποίηση αυτών των δύο προγραμμάτων ευχαρίστησε τον κ. Μαντά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την άψογη συνεργασία τους.
Τελειώνοντας ανέφερε ότι ο ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ, με τη συνεργασία των μελών του, στοχεύει στη διαπεριφερειακή, διακρατική και διασυνοριακή συνεργασία, για τη δημιουργία αειφόρου ανάπτυξης στις περιοχές που καλύπτει το δίκτυο μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, ενώ απώτερος στόχος είναι και η επίτευξη της ευρωπαϊκής συνοχής, κάτι που 60 χρόνια μετά τη διακήρυξη της Ρώμης δεν έχει επιτευχθεί στο βαθμό που όλοι θα ήθελαν.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο συντονιστής του έργου σε διακρατικό επίπεδο, Antonio Zonta, από την Νομαρχία του Τρεβίζο της Ιταλίας. Ο κ. Zonta έκανε γνωστό ότι, εκτός της Ελλάδος, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν η Αλβανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία. Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ικανότητας σχεδιασμού και διαχείρισης της ενέργειας των σχολείων της Μεσογείου. Ανέφερε λεπτομέρειες ως προς τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού εργαλείου που έχει τη δυνατότητα να μετρά το ενεργειακό αποτύπωμα των κτηρίων, αλλά και των δραστηριοτήτων των ανθρώπων που κινούνται σ’ αυτά. Το πρόγραμμα έχει κόστος 1,2 εκ. ευρώ, από τα οποία το 1 εκ. ευρώ προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους, και διάρκεια 28 μήνες. Ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2019. Συνολικά απ’ αυτό θα επωφεληθούν 62 σχολεία και 22 Δήμοι που διαθέτουν σχέδιο αειφόρου ενέργειας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Μεσσήνης. Οι βασικές του δράσεις αφορούν και στην εκπαίδευση των υπευθύνων των κτηρίων, καθώς και των μαθητών και των γονέων τους, με σκοπό να μεταφέρουν αυτή τη γνώση και στο σπίτι τους…
Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος θα αποτελέσουν οδηγό για όλα τα κτήρια που επιθυμούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Zonta.
Τέλος, οι υπεύθυνοι του προγράμματος διευκρίνισαν ότι θα γίνουν μικρού κόστους παρεμβάσεις με στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς των ανθρώπων, αλλά και την περιβαλλοντολογική «αφύπνιση» των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία, τονίζοντας ότι στο τέλος θα εκπλαγούμε από το αποτέλεσμα και το πόσες μεγάλες εξοικονομήσεις μπορούμε να κάνουμε με πολύ μικρές παρεμβάσεις.
Του Κώστα Γαζούλη