Έντονες αντιδράσεις από στελέχη που δεν ενημερώθηκαν
Η ριψοκίνδυνη πολιτικά απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο ανοίγει άλλη μια σελίδα στον ογκώδη τόμο των εμφύλιων πολέμων στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο. Ήδη, απ’ ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχουν ξεκινήσει στην Καλαμάτα συνάξεις και… παρασυνάξεις με σκοπό τον έλεγχο της κατάστασης. Επίσης, όπως μας έλεγαν, χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος, τα…νύχια έχουν βγει και κανείς δε γνωρίζει πού θα οδηγήσει η κατάσταση που διαμορφώνεται.
Ειδικότερα, την περασμένη Κυριακή, σε κεντρικό καφέ στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία διορισμένου περιφερειακού συμβούλου της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», και παρουσία της βουλευτή Αττικής, Εύης Χριστοφιλοπούλου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στελεχών τα οποία συμφωνούν με τον τρόπο που διαχειρίζεται την κατάσταση η Φώφη Γεννηματά, ενώ υπήρξε ενημέρωση για τα τεκταινόμενα, χωρίς η σύναξη να είναι γνωστοποιημένη στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός ήταν φυσικό να υπάρξουν αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Μάλιστα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος που είναι προγραμματισμένη για αύριο, όπου και αναμένεται να συζητηθούν τα τεκταινόμενα στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία, οι τελευταίες εξελίξεις, να ληφθεί απόφαση για τις κεντρικές αποφάσεις, αλλά και να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης για το πώς θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία.
Οι αποφάσεις της Φώφης Γεννηματά μπορεί να επικροτούνται από σημαντικό αριθμό στελεχών, αλλά υπάρχει και μια σημαντική μερίδα του κόμματος που βρίσκεται απέναντι και δε φαίνεται διατεθειμένη να μείνει με…σταυρωμένα τα χέρια. Όπως υποστηρίζουν, δεν πρόκειται να μείνουν απλοί παρατηρητές επιμένοντας στις καθαρές λύσεις, χωρίς εισαγωγικά. Εύλογα αναρωτιούνται αν και πόσο επιτρέπονται οι διαφωνίες και η διαφορετική άποψη στα κόμματα. Επιπρόσθετα, δε θέλουν να πιστέψουν πως «κάποιοι ονειρεύονται ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ, όταν δημόσια επιχειρηματολογούν υπέρ της ενότητας και της διεύρυνσης».
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο και ουσιαστικό ερώτημα παραμένει πάντως αναπάντητο: πόσο ιδεολογικο-πολιτικό βάθος έχουν όλες αυτές οι εσωκομματικές αναταράξεις;
ΤΟ «ΘΑΡΡΟΣ» ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Η νέα Κεντροαριστερά επί τον τύπον των ήλων
Με αφορμή σχετική δημοσκόπηση μιλούν οι Γιάννης Πάζιος, Γιώργος Κατσούλης, Τάκης Αναστόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης
Τη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού με νέους σε ηλικία πολιτικούς πρωταγωνιστές θέλει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε έρευνα γνώμης για τους υπάρχοντες σχηματισμούς της Κεντροαριστεράς.
Σε έρευνα της ProRata, που διενεργήθηκε από τις 24 μέχρι τις 27 Απριλίου και δημοσίευσε χθες η Εφημερίδα των Συντακτών, η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά τη δημιουργία νέου σχηματισμού με νέους σε ηλικία πολιτικούς πρωταγωνιστές.
Η πλειοψηφία αποστασιοποιείται από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον έναν στους τρεις να δηλώνει μεγαλύτερη συγγένεια με την πρώτη. Το 45% θεωρεί πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται σε πολιτικά ίση απόσταση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το 34% τη θεωρεί πιο κοντά στη Ν.Δ. λόγω της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Το 15% την βλέπει πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 6% απάντησε «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».
Σχετικά με το τι θα θεωρούσαν πιθανό να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, το 78% αποκλείει την ψήφο στο Ποτάμι με τη συνεργασία των τριών (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης) και το 64% στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με αρχηγό τη Φώφη Γεννηματά. «Πολύ πιθανό» λέει για το πρώτο σχήμα το 5% και για το δεύτερο το 16%, «ίσως» το 16% και το 18% αντίστοιχα, και «Δ.Ξ/Δ.Α.» 1% και 2%.
Με βάση τα στοιχεία της παραπάνω δημοσκόπησης το “Θάρρος” ζήτησε ένα σχολιασμό από το γραμματέα ης Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Πάζιο, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιώργο Κατσούλη, τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη και τον Τάκη Αναστόπουλο, υποψήφιο βουλευτή με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Μεσσηνία και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.
Γιάννης Πάζιος
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής δεν έδειξε στην ερώτησή μας να εκπλήσσεται από τα αποτελέσματα της έρευνας. Αντίθετα, θεωρεί ότι “φωτογραφίζουν” τις διαθέσεις της κοινωνίας και του τμήματος που ανήκει στο χώρο της Κεντροαριστεράς. «Οι ανοικτές διαδικασίες στη δημιουργία κομματικών σχηματισμών είναι μια πρακτική που εμφανίστηκε στο ελληνικό πολιτικό σύστημα για πρώτη φορά από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς και πολύ περισσότερο τα μέλη του, αφού αποτελούν κτήμα και βασικό στοιχείο της δράσης μας. Χρέος μας είναι, όμως, να τις διαφυλάξουμε και να τις προστατεύσουμε ως “κόρη οφθαλμού”.
Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετοχικές διαδικασίες λειτουργούν μόνο θετικά στα κόμματα, εμβαθύνουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και ενδυναμώνουν τη φωνή των πολιτών, αλλά και των μελών. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι με κανέναν τρόπο δε θα πρέπει να τις αφήσουμε να… ξεφτίσουν από tην κομματική μας κουλτούρα” σχολίασε.
Τάκης Αναστόπουλος
Ο Τάκης Αναστόπουλος είναι… παλιά καραβάνα στο χώρο, οπότε γνωρίζει και πρόσωπα και πράγματα. Το πρώτο του σχόλιο, όταν τον συναντήσαμε, ήταν “ότι οι μη ανοικτές διαδικασίες και ο αρχηγισμός είναι γραμμένα στο DNA του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση, δε σημαίνει ότι τα κόμματα και οι κινήσεις που απαρτίζουν το κόμμα της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης” θα πρέπει να ανεχθούν τέτοιες κινήσεις. Στο υπό διαμόρφωση σχήμα ανάλογες πρακτικές είναι καταδικαστέες. Η μοναδική συνταγή για να πετύχει ένα νέο κομματικό εγχείρημα είναι η ευλάβεια στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Βέβαια, από την πλευρά μας, δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε στα εσωτερικά… δωμάτια του ΠΑΣΟΚ. Οι μεθοδεύσεις, όμως, μας βρίσκουν αντίθετους. Επιδιώκουμε τη συνένωση του χώρου Κεντροαριστεράς, χωρίς, όμως, οι… εκκλησίες του καθενός να επιδιώκουν την κυριαρχία του λόγου και της πολιτικής που εκφέρεται».
Γιώργος Κατσούλης
«Μπαρουτοκαπνισμένος» ακόμα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία προκάλεσε κραδασμούς στο χώρο του κόμματος, ο Γιώργος Κατσούλης, θα λέγαμε, νιώθει σε μεγάλο βαθμό “δικαιωμένος” από τα αποτελέσματα της έρευνας. “Η δημοσκόπηση, κατά τη γνώμη μου, στέλνει ξεκάθαρο αλλά και ενθαρρυντικό μήνυμα. Δείχνει ότι υπάρχει διάθεση από την πλειοψηφία των πολιτών να κινηθούν πολιτικά υπέρ του χώρου της Κεντροαριστεράς, κάτω φυσικά από συγκεκριμένες διαδικασίες. Απαιτεί συμμετοχική διαδικασία και δημοκρατικές πρακτικές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι μας να περάσουμε από τη… βάσανο της κάλπης, κάτι που προτείναμε και στην επίμαχη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Κι αυτό δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μας, αλλά θεωρούμε ότι αποτελεί απόφαση όλων των δημοκρατικών πολιτών της χώρας”.
Νίκος Ανδρουλάκης
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με τον πρώην- πλέον- γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Στέφανο Ξεκαλάκη αποτελούν τα “μαύρα πρόβατα” για τα στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στο πλευρό της προέδρου Φώφης Γεννηματά.
Σε δηλώσεις του στο “Θάρρος” ο ευρωβουλευτής ξεκαθαρίζει ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει δεν έχουν κάποια προσωπική ιδιοτέλεια, ούτε θέλει να γίνει… χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, σημείωσε ότι αυτό που αποδεικνύεται “είναι πως ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών ψάχνει λύσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μακριά από την κυβέρνηση Τσίπρα και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Για να πετύχουμε, όμως, το στόχο μας, να γεννήσουμε κάτι καινούργιο στην ελληνική κοινωνία, θα πρέπει να υπάρχει ενότητα, διάθεση για πραγματική ανανέωση και υλικά για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κόμματος.
Επαναλαμβάνω ότι στόχος της κριτικής μου δεν είναι η καρέκλα του προέδρου, αλλά κάτι περισσότερο ουσιαστικό. Αναζητούμε το μείγμα πολιτικών πρακτικών για να πετύχουμε τη μέγιστη συσπείρωση του χώρου. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη κι αυτό προσπαθώ με όσες δυνάμεις έχω”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη