Την ακύρωση του αποτελέσματος της τρέχουσας προκήρυξης του Μέτρου 11 για τη Βιολογική Καλλιέργεια και την επαναπροκήρυξη του προγράμματος ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Το μέλλον της βιολογικής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ως έκτακτο θέμα, μετά και σχετικό αίτημα των βιοκαλλιεργητών της Περιφέρειας.
Με την απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά την επαναπροκήρυξη του μέτρου, το συντομότερο δυνατόν, με μεγαλύτερο προϋπολογισμό και με σαφή κριτήρια αξιολόγησης, που να είναι περισσότερα του ενός. Επίσης, ζητά η κατανομή των διαθέσιμων πόρων να γίνει κατά Περιφέρεια, με βάση το ιστορικό προηγούμενο κάθε μίας, ώστε να διαφυλάσσεται και ο καλλιεργητικός χαρακτήρας τους.
Ελάχιστες εγκρίσεις
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία τόνισε ότι το μέτρο για τις βιολογικές καλλιέργειες περιλάμβανε 2 δράσεις (ζωική και φυτική παραγωγή), με προϋπολογισμό 450 εκατομμυρίων ευρώ.
Όταν έγινε η προκήρυξη, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών και συνολικά κατατέθηκαν 49.000 αιτήσεις φυτικής παραγωγής και 15.000 ζωικής παραγωγής. Βασικό κριτήριο αξιολόγησης ήταν η χωροθέτηση των εκμεταλλεύσεων εντός περιοχής δικτύου NATURA.
Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης προκαλούν προβληματισμούς και ερωτηματικά:
-Δεν εγκρίθηκε κανένας υποψήφιος ζωικής παραγωγής λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού
-Στη φυτική παραγωγή εγκρίθηκαν περίπου 11.300 αιτήσεις, δηλαδή εγκρίθηκε το 1/4 των αιτήσεων.
-Στην Πελοπόννησο συνολικά, από περίπου 3.780 αιτήσεις εγκρίθηκαν μόνο 250 (1/15). Συγκεκριμένα, στη Μεσσηνία από 910 εγκρίθηκαν 81 (1/11), στη Λακωνία από 1.293 εγκρίθηκαν 138 (1/10), στην Κορινθία από 552 εγκρίθηκαν 26 (1/21), στην Αργολίδα από 849 εγκρίθηκαν 4 (1/212) και στην Αρκαδία από 178 εγκρίθηκαν 13 (1/13).
Επαναπροκήρυξη
Η κα Τζανετέα σημείωσε ότι υπάρχει σοβαρή μετατόπιση του προγράμματος προς τη Βόρεια Ελλάδα και τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι ικανοποιητικά για καμία Περιφερειακή Ενότητα και την Περιφέρεια ευρύτερα.
Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα οι βιοκαλλιεργητές της Πελοποννήσου είχαν σημαντική παρουσία.
Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού επισημάνθηκε ότι βιοκαλλιεργητές με εμπειρία στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία βιολογικών προϊόντων βρίσκονται σε απόγνωση και όλοι οι εμπλεκόμενοι συγκλίνουν στο ότι η προκήρυξη δεν ήταν επιτυχής. Γι’ αυτό όλοι ζητούν την ακύρωση των αποτελεσμάτων και την επαναπροκήρυξη το ταχύτερο δυνατό του συνόλου του προϋπολογισμού και με πολλαπλά κριτήρια.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη του ότι:
-η βιοκαλλιέργεια είναι μια ξεχωριστή οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα που «ταιριάζει» στο προφίλ της Πελοποννήσου
-στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν εκατοντάδες βιοκαλλιεργητές με επενδύσεις σε υποδομές, με γνώσεις και εμπειρία στην παραγωγή – τυποποίηση και εμπορία βιολογικών προϊόντων
-η οικονομική ενίσχυση του προγράμματος είναι σημαντική για τους παραγωγούς σε μία ιδιαίτερη παραγωγική διαδικασία υψηλού κόστους
-η συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων δικαιούχων από την Πελοπόννησο αποκλείεται
-το σύνολο των εμπλεκομένων (παραγωγοί – γεωπόνοι – οργανισμοί πιστοποίησης) θεωρούν ότι η προκήρυξη είχε κενά, τυπικά και επιστημονικά και δεν πέτυχε το σκοπό της
-το καθολικό αίτημα της ακύρωσης της πρόσκλησης – διαγωνισμού,
αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει ακύρωση της προκήρυξης και την επαναπροκήρυξη του μέτρου, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο του υπάρχοντος και με κριτήρια αξιολόγησης σαφή και περισσότερα του ενός. Τα κριτήρια, όπως τονίζεται, θα πρέπει να διασφαλίζουν την ομαλή συνέχιση του προγράμματος, τη διεύρυνσή του και τη διαφάνεια στην κατανομή των πόρων.
Της Βίκυς Βετουλάκη