Πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης ζητά ο Προκόπης Παυλόπουλος από την Τουρκία


Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ειρήνη και η ειρηνική συνύπαρξη, έχουν ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, επομένως τον πλήρη σεβασμό και της Συνθήκης της Λωζάνης, απηύθυνε από τη Χίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του για την ημέρα μνήμης των θυμάτων της σφαγής της Χίου το 1822.

«Τιμούμε σήμερα την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων των σφαγών της Χίου το 1822. Μάρτυρες στον βωμό της Ελευθερίας, οι σφαγιασθέντες μας δείχνουν, στο διηνεκές, το δικό μας χρέος και τον δικό μας δρόμο: Δεν λησμονούμε το αίμα των Ηρώων- Μαρτύρων. Δεν υποστέλλουμε την Σημαία της Ελευθερίας και, συνακόλουθα, της Εθνικής μας Κυριαρχίας και της Εδαφικής μας Ακεραιότητας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε:

«Με αφετηρία αυτή την Ιερή Ημέρα Μνήμης διαμηνύουμε προς την γείτονα Τουρκία τούτο: Το στυγερό και βάρβαρο έγκλημα των σφαγών της Χίου το 1822 πρέπει να μας εμπνέει και να μας διδάσκει, για το παρόν και το μέλλον, την αξία της Ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης που εμείς, οι Έλληνες, πάντοτε επιδιώκουμε ειλικρινώς. Όμως, καθιστούμε σαφές ότι η Ειρήνη και η ειρηνική συνύπαρξη, έχουν ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, επομένως τον πλήρη σεβασμό και της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς τα σύνορα της Ελλάδας και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίχως ν? αφήνει περιθώρια για οιασδήποτε μορφής γκρίζες ζώνες ή για άλλες ανιστόρητες αμφισβητήσεις».

Aντιφώνηση του ΠτΔ στην εκδήλωση «Europe in my region- Η Ευρώπη στην περιοχή μου».

«Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν και επιδιώκουν εμπράκτως τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία. Το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Αιγαίο μπορούν και πρέπει ν΄ αποδειχθούν για την Τουρκία η θάλασσα που δεν την χωρίζει αλλά, όλως αντιθέτως, την ενώνει με την Ευρώπη και τη Δύση. Υπό την αυτονόητη βεβαίως προϋπόθεση ότι η Τουρκία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του, επομένως σέβεται, στο σύνολό της, και την Συνθήκη της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς τα σύνορα της Ελλάδας και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίχως ν΄ αφήνει περιθώρια για οιασδήποτε μορφής γκρίζες ζώνες ή για άλλες ανιστόρητες αμφισβητήσεις», είναι το μήνυμα που απέστειλε στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντίφωνησή του στην εκδήλωση “Europe in my region”- “Η Ευρώπη στην περιοχή μου”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Χίο.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την βαθιά ικανοποίηση του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και συνεχάρη την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας, η οποία -όπως επισήμανε- «προσλαμβάνει, ιδίως σήμερα, έναν ιδιαίτερο και πολυσήμαντο συμβολισμό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον βασικό στόχο αυτής της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας, που συνίσταται στην συνειδητοποίηση της αξίας της συνεργασίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως δε την εξοικείωση των Ευρωπαίων Πολιτών στο να πληροφορούνται σε βάθος για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάθε εθνική περιοχή.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η συγκεκριμένη εκδήλωση προβάλλει τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των χερσαίων τειχών του Κάστρου της Χίου, τα οποία είχαν ξεκινήσει να εκτελούνται, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους» επισήμανε.

«Πρωτοβουλίες όπως “Η Ευρώπη στην περιοχή μου”, αποκτούν στην σημερινή εποχή βαθιάς κρίσης -όχι μόνο για την Χώρα μας αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια- καθοριστική σημασία, στο μέτρο που τονώνουν την κοινή Ευρωπαϊκή μας Συνείδηση και, επέκεινα, συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της προώθησης της ουσιαστικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Όταν μάλιστα οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν θέματα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, όπως συμβαίνει στην προκείμενη περίπτωση -αφού ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι βασικός πυλώνας του όλου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- η σημασία τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Και τούτο διότι ο κοινός Ευρωπαϊκός μας Πολιτισμός, ως πολύτιμο “θησαυροφυλάκιο” της ευρωπαϊκής πολιτισμικής μας κληρονομιάς αλλά και ως ασφαλής οδηγός του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος, μπορεί να σμιλέψει ανεξίτηλα τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της κοινής Ευρωπαϊκής μας Συνείδησης», κατέληξε στην αντιφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ