Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση και βασικό πυλώνα της στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στο συνέδριο με τίτλο «Πολιτικές και Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ανάπτυξη των ΜμΕ στην Ελλάδα». Το συνέδριο διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι δεν αρκεί να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος, αλλά «πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος».
Όπως ανέφερε, πρέπει «να διαμορφώσουμε μία νέα στρατηγική και αντίληψη για τη θέση και το ρόλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη μεταμνημονιακή Ελλάδα», για να σημειώσει ότι η ανάπτυξη βιώσιμων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη μετάβαση σε ένα νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε στο συνέδριο ότι το Μάιο θα ξεκινήσει η εκταμίευση για το ΕΣΠΑ από τον ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό (escrowaccount), ενώ ετοιμάζεται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, που θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ, το οποίο με τη μόχλευση θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέσα στο Μάιο ξεκινά και η διαδικασία επιλογής των διοικητών των 12 υποταμείων του Ταμείου Συνεπενδύσεων.
«Ενισχύουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με πόρους άνω των 2 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης και σημείωσε ότι μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό πλεονέκτημα το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων στο σημερινό διεθνές περιβάλλον των στοχευμένων προϊόντων και υπηρεσιών και των εξειδικευμένων αγορών.
«Αλλά χρειάζεται και οι ίδιες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ισχυρές διασυνδέσεις και συνέργειες, να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς, συστάδες επιχειρήσεων και χωρικά κλαδικά συστήματα ικανά να παράξουν οικονομίες κλίμακας και ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας που θα μπορούν να σταθούν στο διεθνές περιβάλλον. Χρειάζεται η στενή και οργανωμένη διασύνδεση όλων των δραστηριοτήτων από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την μεταποίηση και τη διάθεση των προϊόντων στις αγορές» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη θέληση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΤαΕ Πιέρ, Λουίτζι Τζίλιμπερτ, στο ίδιο συνέδριο
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, είπε ο κ. Τζίλιμπερτ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων -που αποτελεί τον κύριο πυλώνα του σχεδίου Γιούνκερ- θα επιτρέψει στο ΕΤαΕ να στηρίξει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
«Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις και οι τέσσερις εγγυήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων COSME και Innovfin θα δημιουργήσουν καίριες επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις» πρόσθεσε.