Νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων ζητά ο Π. Νίκας
Την έγκριση του περιφερειακού σχεδίου για τα απορρίμματα πριν από τη λήψη οποιασδήποτε άλλης απόφασης ζητούν οι Δήμοι της Πελοποννήσου. Οι δήμαρχοι βρίσκονται τις ημέρες αυτές σε ζυμώσεις και όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις δεν είναι εύκολα προβλέψιμες.
Αίνιγμα αποτελεί η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση. Πάντως, η ακύρωση του διαγωνισμού, εκτός της πολυετούς καθυστέρησης, πιθανόν να οδηγήσει τον ιδιώτη στη διεκδίκηση αποζημίωσης.
Η κυβέρνηση, βέβαια, έχει «χαρτιά» για να πιέσει τους Δήμους: από τη μεταβίβαση των ευρω-προστίμων για τις χωματερές (η διαδικασία έχει ξεκινήσει, ως απειλή) έως την εμπλοκή εισαγγελέα για το πού καταλήγουν σήμερα τα σκουπίδια, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να καταλήξει με αρκετούς δημάρχους διωκόμενους πειθαρχικά και ποινικά.
Από την άλλη πλευρά, νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, ώστε να δοθεί λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, ζήτησε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, με δηλώσεις του, που έχουν ως εξής:
«Την περασμένη Δευτέρα έγινε μία κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου – στο Δ.Σ. μετέχουν 50 αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι και άλλοι -, όπου έπρεπε να ψηφιστεί μία προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και την εταιρεία, για να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων. Δυστυχώς, δεν υπήρξε απόφαση. Μήπως γιατί το πολιτικό σύστημα, εν τη ευρεία εννοία, δε θέλει να καταλήξουμε, 30 χρόνια τώρα;
Λυπούμαι, αλλά ζητώ ως δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Πελοποννήσου να αναλάβει η κυβέρνηση νομοθετικές πρωτοβουλίες, να κάνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να τελειώνουμε με τις… πλέριες διαδικασίες και τη συζήτηση 30 χρόνων. Να μπει ένα τέλος! Έχουν περάσει γενιές, οι οποίες συζητούσαν…
Δυστυχώς, αποδεικνύουμε ότι δεν μπορούμε, επειδή ο λαϊκισμός, η ψηφοθηρία, το πολιτικό κόστος έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση και στεναχωριέμαι για τη συμπεριφορά όλου του φάσματος του πολιτικού συστήματος. Αλήθεια, τι άλλο έχει κατατεθεί, πέρα από το ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου – με προβλήματα, συμφωνώ -, το οποίο όμως έχει λάβει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Τι άλλο έχει κατατεθεί και από ποια κυβέρνηση; Έχει υπάρξει τίποτε άλλο; Δεν είναι προτιμότερο να έχουμε ακριβή λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, από το να γεμίσουν οι πόλεις σκουπίδια; Σκέφτεστε την Καλαμάτα γεμάτη σκουπίδια μέσα στο καλοκαίρι, τι καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα θα έχει για τις επιχειρήσεις και την εικόνα της πόλης;
Και εγώ θα προτιμούσα ένα διαγωνισμό με διαφορετικό περιεχόμενο, αλλά αυτόν έχομε και δεν έχομε τίποτε άλλο. Θα μπορούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση να κάνει τις διαδικασίες και να μην προωθήσει το σχετικό διαγωνισμό και η σημερινή κυβέρνηση, δύο χρόνια τώρα, να έχει σταματήσει τη σχετική διαδικασία και να έχουμε πάει σε ένα νέο διαγωνισμό.
Είναι μαχητά πολλά αρνητικά στοιχεία του διαγωνισμού, μπορούμε να τα βελτιώσουμε και επειδή δεν έχομε τίποτε άλλο, παρακαλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να λύσει το ζήτημα αυτό κεντρικά, αφού δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε».
Πρόσθεσε δε ότι, πριν ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση απορριμμάτων, «θα πρέπει να συνεννοηθούμε με την κυβέρνηση, για να υπάρξει υποστήριξη προς τους Δήμους σε αρχικό στάδιο, και να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση τελών», τονίζοντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί το αυξημένο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων το πληρώνει εδώ και χρόνια.
Τέλος, σε ερώτηση του “Θάρρους” για τις θέσεις του στο συγκεκριμένο θέμα και την πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε: “Δεν έχω αποκλίνει ποτέ από τις ιδεολογικές μου θέσεις, για πολλά χρόνια. Για το θέμα της κεντρικής θέσης της Ν.Δ. για τα απορρίμματα, να ρωτήσετε τον κ. Κικίλια… Για μένα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η πόλη, η Καλαμάτα, που έχω την τιμή να είμαι δήμαρχος…”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη