Ένα μακάβριο και τραγικό λάθος στο νεκροταφείο Μεσσήνης έφερε σε αμηχανία το Δημοτικό Συμβούλιο

Ένα μακάβριο και τραγικό λάθος στο νεκροταφείο Μεσσήνης έφερε σε αμηχανία το Δημοτικό Συμβούλιο

Η μοίρα είναι γνωστό ότι παίζει «τρελά» παιχνίδια, κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης το βράδυ της Τετάρτης, όπως και κανείς δε θα ήθελε να είναι στη θέση του αρμόδιου αντιδημάρχου Κώστα Γεωργακόπουλου, στον οποίο «έλαχε» να δώσει λύση σ’ ένα μακάβριο και φριχτό λάθος, για το οποίο όμως δεν ευθύνεται αυτός.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπήρχε αίτημα για παράταση ταφής πέραν της τριετίας από οικογένεια θανούσης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει ακόμα αποσυντεθεί…
Η μακάβρια αυτή ιστορία άρχισε να περιπλέκεται, όταν διαπιστώθηκε προ αρκετού διαστήματος ότι ο τάφος όπου κηδεύτηκε η θανούσα, ανήκε σε οικογενειακό τάφο άλλης οικογένειας από τη Μεσσήνη, λόγω λάθους του υπαλλήλου του Δήμου στο Νεκροταφείο. Η εν λόγω οικογένεια εν συνεχεία είχε δώσει τη συγκατάθεσή της να παραμείνει εκεί η θανούσα για τρία χρόνια, αν και είχε εντολή εισαγγελέα για εκταφή.
Αυτό, όμως, που δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί, ήταν ότι λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο πέθανε μέλος της οικογένειας στην οποία ανήκει ο τάφος, με αποτέλεσμα να βρεθούν όλοι μπροστά σ’ ένα πρωτοφανές και μακάβριο αδιέξοδο.
Το «παρών» στο Σώμα έδωσε ο αδερφός του θανόντος και μέλος της οικογένειας στην οποία ανήκει ο τάφος, όσο και μέλη της οικογένειας της προ τριετίας θανούσης που βρίσκεται στον «λάθος» τάφο. Μάλιστα, σημειώθηκε και λεκτικό επεισόδιο μεταξύ των δυο οικογενειών, με τον αδερφό του θανόντος να αναρωτιέται «πού θα θάψω τον αδερφό μου».
Το Σώμα αναγκάστηκε σε ολιγόλεπτη διακοπή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ έκδηλη ήταν και η αμηχανία στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων γι’ αυτό το πρωτοφανές περιστατικό, για το οποίο και έπρεπε να λάβουν απόφαση.
Όταν συνεχίστηκε η διαδικασία, ο αρμόδιος για το θέμα αντιδήμαρχος, Κώστας Γεωργακόπουλος, εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα για την παράταση της ταφής της γυναίκας από το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίσει για το θέμα η νομική υπηρεσία του Δήμου.
Δικηγόρος, εκπρόσωπος των συγγενών της γυναίκας, αφού εξέφρασε συλλυπητήρια στο αδερφό του θανόντος, σημείωσε ότι ο Δήμος Μεσσήνης, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του νεκροταφείου, δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην εκταφή πριν συμπληρωθεί πενταετία.
Ο γιος της γυναίκας από τη δική του πλευρά εξέφρασε τα παράπονά του προς το Σώμα για το λάθος του υπαλλήλου που τους αναγκάζει να έρχονται σε τόσο δύσκολη θέση. 
Από την πλευρά του, ο αδελφός του νεκρού, και μέλος της οικογένειας στην οποία ανήκει ο τάφος, ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι από καλοσύνη, ευγένεια και σεβασμό προς τους νεκρούς αποδέχτηκε την ταφή της γυναίκας στον τάφο της οικογένειάς του, αν και είχε εντολή εισαγγελέα και μπορούσε να προχωρήσει σε εκταφή. Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του και την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η οικογένεια της θανούσης, όχι μόνο δεν είπε ευχαριστώ γι’ αυτή την πράξη, αλλά ζητά και την παράταση της  ταφής πέραν της τριετίας στον «ξένο» τάφο… Πρόσθεσε, δε, ότι μερικά από τα αδέρφια του δε γνωρίζουν γι’ αυτό το μακάβριο λάθος και ότι στον οικογενειακό τους τάφο βρίσκεται θαμμένη μια ξένη γυναίκα, εκφράζοντας παράλληλα την απόγνωσή του για το τι θα γίνει με τον αδερφό του, που επιθυμία του ήταν η ταφή στον οικογενειακό τάφο στη Μεσσήνη.
Το Σώμα ψήφισε ομόφωνα την πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Γεωργακόπουλου.
 
Του Κώστα Γαζούλη