Η Μεσσηνία θέλει υπερβάσεις, η Φώφη παίζει καθυστέρηση

Η Μεσσηνία θέλει υπερβάσεις, η Φώφη παίζει καθυστέρηση

«Ανοιχτές πόρτες και παράθυρα» θέλουν οι Μεσσήνιοι για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
 
Κόντρες στην Κ.Ε. του περασμένου Σαββάτου στο ΠΑΣΟΚ
 
Ο Ρώσος συγγραφέας Ιβάν Τουργκένιεφ έχει γράψει μια ιστορία που μιλά για έναν ηλίθιο που συμβουλεύεται έναν έξυπνο, πώς κι εκείνος να γίνει έξυπνος γρήγορα και δίχως κόπο. Ο έξυπνος τον συμβουλεύει να διαφωνεί με όλα όσα ακούει να σχολιάζουν.
Παράδειγμα: Μιλούν κάποιοι για ένα σπουδαίο ζωγράφο; Ο ηλίθιος θα τον απορρίπτει κι ας μην τον έχει καν ακούσει, απλά θα ζητά να αποδείξουν τη σπουδαιότητά του οι άλλοι. Μιλούν για έναν ιδιοφυή μουσικό; Ο ηλίθιος θα τον λοιδορεί. «Αποδείξτε μου την ιδιοφυία του» θα λέει και οι άλλοι μπαίνουν σε σκέψεις.
Έτσι σιγά σιγά όλοι πείθονται ότι αίφνης ο ηλίθιος έγινε πανέξυπνος! Το επιμύθιο; Το θεμέλιο της ηλιθιότητας είναι η άρνηση.
Εξηγούμεθα. Στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, το περασμένο Σάββατο, έγινε συζήτηση γύρω από τις διαδικασίες μέσω των οποίων θα πραγματοποιούνταν το συνέδριο διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου. Απέναντι σ’ αυτές τις «βαρετές» κομματικές διαδικασίες, νεότερα στελέχη του Κινήματος, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, πρότειναν μια περισσότερο ανοικτή διαδικασία με… φρέσκο αέρα. Επειδή θεωρούν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επί της ουσίας, μέχρι σήμερα είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί προς όφελος ορισμένων, πρότειναν ανοιχτές, μη γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επί της ουσίας, πρότειναν ανοιχτό συνέδριο του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, μη εξαιρουμένου και του «Ποταμιού», αλλά και άλλων στελεχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους», με την άποψη αυτή συντάχθηκε τόσο το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από τη Μεσσηνία, Γιώργος Κατσούλης, όσο και ο παρατηρητής της συνεδρίασης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος. Η έτερη εκπρόσωπος από τη Μεσσηνία, πρώην βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, δεν εξέφρασε άποψη, αν και αποχώρησε από την αίθουσα για να μη νομιμοποιήσει, ίσως, την άποψη που κατατέθηκε, η οποία και αμφισβητούσε καθαρά τις πρακτικές της προέδρου Φώφης Γεννηματά. Εξάλλου, είναι πλέον γνωστό τοις πάσι ότι η κα Γιαννακοπούλου έχει σκοπό να δοκιμάσει τις βουλευτικές της… δυνάμεις στη Β’ Αθηνών και δε θα ήθελε να κοντραριστεί σήμερα με την ηγεσία του κόμματος.
Επί των εργασιών της Κ.Ε., η κα Γεννηματά παρουσίασε το πλαίσιο της πορείας προς το συνέδριο του Ιουνίου, με την πλειοψηφία να υιοθετεί την ομιλία της ως απόφαση του οργάνου.
Στον οδικό χάρτη της κας Γεννηματά αντέδρασαν έντονα οι διαφωνούντες, που εκφράζονται ως επί το πλείστον από το γραμματέα της Κ.Ε. Στέφανο Ξεκαλάκη και τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, ζητώντας -μεταξύ άλλων- το συνέδριο να γίνει με διευρυμένη βάση κι όχι με τη συμμετοχή μόνο των 3.000 συνέδρων.
Στη συνέχεια, αρκετοί από την πλευρά της πλειοψηφίας, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, θεωρώντας πως αυτή είχε ολοκληρωθεί.
Παρά τις αντιρρήσεις του προεδρείου, οι διαφωνούντες παρέμειναν στη συνεδρίαση της Κ.Ε., ζητώντας να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή τους, η οποία υπογράφεται από τρία μέλη του πολιτικού συμβουλίου και εγκρίθηκε από τους εναπομείναντες στην αίθουσα. Το αποτέλεσμα ήταν να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση με τη διακίνηση δύο αποφάσεων.
Πάντως, η πλειοψηφία της κας Γεννηματά δεν αναγνωρίζει την απόφαση που κατάθεσαν οι διαφωνούντες, με πηγές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να κατηγορούν τον κ. Ανδρουλάκη και την «ομάδα» του πως επιδιώκουν να διαλύσουν την προσπάθεια που γίνεται, καθώς και να προειδοποιούν πως δε θα ανεχθούν παιχνίδια και Δούρειους Ίππους. Από την πλευρά τους, οι διαφωνούντες εμμένουν στις θέσεις τους και κατηγορούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για λογικές τύπου Ερντογάν.  
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, συνομιλώντας με στελέχη από τη Μεσσηνία φαίνεται ότι το μόνο που ζητείται από την πρόεδρο είναι να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα στη μετεξέλιξη, διοργανώνοντας ένα συνέδριο υπέρβασης και όχι φοβικό απέναντι στην κοινωνία. Άλλωστε και οι αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το 2015 αναφέρονται σε ανάλογες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
Το στίγμα των αντιθέσεων αποδεικνύεται και από την ομιλία του Στ. Ξεκαλάκη, ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν ψάχνουμε για θεατές, αλλά για ενεργά συμμετόχους. Δεν μπαίνουμε στη λογική της οχλοκρατίας. Κάλπες για κάθε απόφαση που θα αφορά πολιτικές θέσεις – προτάγματα, πολιτικές – κοινωνικές συμμαχίες, οργανωτικό μοντέλο – πολιτική λειτουργία, εκλογή οργάνων κ.ά.
Άποψή μου ήταν και είναι ότι για να έχουν νόημα όλα αυτά, το συνέδριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι “οικογενειακό”. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά που ήδη κάνουμε για να φέρουμε τον κόσμο κοντά στην παράταξη. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε προοδευτικό πολίτη να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στο συνέδριο από την κοινωνική βάση της παράταξης επί ίσοις όροις, μέσα από διαδικασίες διαφανείς και χωρίς την ανάγκη έκδοσης κομματικού “διαβατηρίου”».   
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη