Η διασφάλιση της ποιότητας που θα προέλθει μέσα από την αυστηρή τήρηση των νέων προδιαγραφών είναι το ζητούμενο για την παραγωγή του μεσσηνιακού ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, όπως τονίστηκε χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης παραγωγών, ελαιοτριβέων, τυποποιητών και εξαγωγέων, στο αμφιθέατρο «Αλεξ. Κουμουνδούρος» της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, θα υπάρξει αύξηση στο κόστος παραγωγής, ενώ από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αλλάξουν παγιωμένες νοοτροπίες και συνήθειες ετών για τις περιοχές όπου επεκτείνεται το ΠΟΠ Καλαμάτα. Όμως, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αξιοποίησης του μεσσηνιακού ελαιόλαδου, αν και, όπως μας επισήμαναν τυποποιητές, θα είναι τεράστια επιτυχία να τυποποιηθεί για την πρώτη χρονιά το 90% της παραγωγής ως ΠΟΠ Καλαμάτα.
Ποιότητα
Η ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, η οποία σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως μπορεί οι προδιαγραφές να γίνονται αυστηρότερες, αλλά έτσι θα διασφαλίσουν την ποιότητα του προϊόντος και θα του δώσουν μεγαλύτερη αξία.
Επόμενο βήμα, συνέχισε, είναι η κατάκτηση περισσότερων αγορών.
Σχολιάζοντας τις νέες προδιαγραφές ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας, Ι. Κυριακόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα αύξησης της τυποποίησης, που σήμερα είναι μικρότερη του 10% της παραγόμενης ποσότητας, ενώ σημείωσε κι αυτός πως η επέκταση δεν αρκεί αν δεν προσπαθήσουν όλοι να διαφυλάξουν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να υπάρχουν, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους ακύρωσης του ΠΟΠ από καλοθελητές.
Μίλησε στη συνέχεια για τις αλλαγές στις καλλιεργητικές τεχνικές, στη δακοκτονία (επιτρέπονται μόνο δολωματικοί ψεκασμοί και βιολογικά σκευάσματα), στη συγκομιδή (θα γίνεται σε συνθήκες ωρίμανσης περίπου Νοέμβριο ή Δεκέμβριο και όχι νωρίτερα ή αργότερα), στη μεταφορά (θα πρέπει να εκλείψει το πλαστικό σακί), για τις υποδομές που θα πρέπει να διαθέτουν οι ελαιοτριβείς (στεγασμένο χώρο για την αποθήκευση ελαιολάδου που θα γίνει ΠΟΠ, η έκθλιψη να γίνεται σε 24 ώρες, η μάλαξη της ελαιόπαστας να γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 27ο Κελσίου και να μην ξεπερνά τη μισή ώρα, ενώ η αποθήκευση του ελαιόλαδου να γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασία μικρότερη των 24ο Κελσίου).
Οι τυποποιητές θα πρέπει να διαθέτουν κι αυτοί κατάλληλους χώρους (ανοξείδωτες δεξαμενές και θερμοκρασία μικρότερη των 24ο Κελσίου) κ.ά.
Λεπτομέρειες
Λεπτομέρειες παρουσίασε η γεωπόνος της Διεύθυνσης, Κυριακή Αρχοντάκη. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, επιβάλλεται στους ελαιοκαλλιεργητές η καταπολέμηση του δάκου να γίνεται μόνο με δολωματικούς ψεκασμούς από το έδαφος ή με βιολογικές μεθόδους. Η ζιζανιοκτονία να γίνεται με μηχανικό τρόπο σε εδάφη με κλίση μέχρι 5% και με μεγαλύτερη κλίση με εγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα. Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται όταν ο καρπός από πράσινος γίνεται κιτρινοπράσινος και μέχρι να αποκτήσει μελαονοϊώδες χρώμα σε ποσοστό 50%, δηλαδή το διάστημα από τα τέλη Οκτώβρη μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες, ενώ η έκθλιψη του ελαιοκάρπου πρέπει να γίνεται μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή του, αντί των τριών ημερών, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, με στόχο όλων αυτών των ενεργειών η οξύτητα του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα να είναι έως 0,5.
Τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να αποθηκεύουν τον ελαιόκαρπο για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα σε στεγασμένους χώρους, να κάνουν ψυχρή έκθλιψη σε θερμοκρασία 27 βαθμών, να κάνουν μάλαξη για 30 λεπτά περίπου και να αποθηκεύουν το ελαιόλαδο σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασία 24 βαθμών.
Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα είναι το φρουτώδες που πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5, το πικρό που πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 2 και 3 και το πικάντικο που θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ του 2 και του 4. Θα πρέπει να έχει πράσινο έως πρασινοκίτρινο χρώμα, ενώ το λάδι πρέπει να είναι χρώματος πράσινου έως πρασινοκίτρινου.
Ενδιαφέρον έχει και ότι αν διακινηθεί το ελαιόλαδο ΠΟΠ από μία πιστοποιημένη σε μία μη πιστοποιημένη μονάδα (από ελαιοτριβείο σε αποθήκη παραγωγού), τότε θα αποχαρακτηρίζεται και θα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά παρθένο, άσχετα αν πληροί τις υπόλοιπες προδιαγραφές…
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου