Αν έχεις τύχη διάβαινε, υποστηρίζει η λαϊκή ρήση, η οποία φαίνεται ότι επαληθεύτηκε πλήρως στη Μεσσηνία και ειδικότερα στην Τριφυλία, σε ό,τι αφορά την παραγωγή καρπουζιού.
Έτσι, σε περισσότερες χώρες από κάθε άλλη χρονιά ταξίδεψε φέτος το καρπούζι της Τριφυλίας (πρώτη φορά έγινε εξαγωγή στην Κύπρο), η παραγωγή του οποίου έφτασε τους 40.000 τόνους και η συγκομιδή του ολοκληρώθηκε πριν από το «ξέσπασμα» της οικονομικής κρίσης μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περιοχή φέτος σημειώθηκαν 800 αναγγελίες για εξαγωγές, ενώ ένας πολύ μεγάλος όγκος κατευθύνθηκε από εξαγωγικούς φορείς σε όμορους νομούς και κυρίως στο Νομό Ηλείας, απ’ όπου και κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό.
Κύριες χώρες εξαγωγής ήταν αυτές της Βόρειας Ευρώπης, με επίκεντρο την Πολωνία, αλλά και χώρες, όπως Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Σουηδία και Νορβηγία. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία και Αυστρία. Αλλά και οι χώρες των Βαλκανίων, όπως Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Κροατία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Από την άλλη πλευρά, όμως, στα χωράφια μένουν τα καρπούζια τύπου «βαρέλες» στην Ηλεία και την Αχαΐα, που αυτή την περίοδο αποτελούν τις δύο βασικές περιοχές παραγωγής στη χώρα (η Τριφυλία συγκομίζει στις αρχές του καλοκαιριού), αφού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, δεν υπάρχει ζήτηση. Την ίδια στιγμή, τα «στρογγυλά» πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές που δεν ξεπερνούν σήμερα τα 12 – 15 λεπτά το κιλό (το προηγούμενο διάστημα σε πολλές περιοχές η τιμή έπεσε ακόμα και στα 5 λεπτά το κιλό).
Ασφυξία στους παραγωγούς δημιουργείται και λόγω του περιορισμού των εξαγωγών, παρά την υπάρχουσα σε άλλες χώρες ζήτηση, αφού οι εξαγωγείς δυσκολεύονται να πληρώσουν τα μεταφορικά έξοδα, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά πολύ το τελευταίο διάστημα λόγω έλλειψης επιστρεφόμενου φορτίου.
Το πρόβλημα με τις επιστροφές – σύμφωνα με όσα μας επισημαίνουν παραγωγοί – είχε παρατηρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις και πριν από την εφαρμογή των capital control, αφού λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δύσκολα βρίσκονταν επιστρεφόμενο φορτίο για την Ελλάδα. Ωστόσο, με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων το φαινόμενο οξύνθηκε.
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η φετινή ζήτηση τόσο από τις Βαλκανικές χώρες όσο και από αυτές της κεντρικής Ευρώπης για τα ελληνικά καρπούζια ήταν αισθητά αυξημένη σε σχέση με το καλοκαίρι του 2014 – λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στις ευρωπαϊκές χώρες – οι Έλληνες δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να ανταποκριθούν σε αυτή.
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Ιουλίου η τιμή παραγωγού στα καρπούζια κυμάνθηκε στα 8-10 λεπτά το κιλό σε Ηλεία και Αχαΐα (προηγουμένως ήταν 15-20 λεπτά/κιλό).