Τα μεικτά κλιμάκια δεν μπορούν να κάνουν ελέγχους εκτός ωραρίου
Ανεξέλεγκτη η εορταστική αγορά όταν κλείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες
Τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμοδίων ότι η εορταστική αγορά και στη Μεσσηνία λειτούργησε άψογα κατά την πασχαλινή περίοδο λάβαμε τις προηγούμενες μέρες, ενώ με την ανάλογη επισημότητα και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έδινε τα… εχέγγυά της για την εύρυθμη λειτουργία και την προστασία του καταναλωτικού κοινού!
Πόσοι, όμως, από τους καταναλωτές (γιατί οι επιτήδειοι είναι σίγουρο ότι το ξέρουν) γνωρίζουν ότι, δυστυχώς, όλοι αυτοί οι έλεγχοι «ολοκληρώνονται» εντός του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών; Σε ό,τι, δηλαδή, αφορά την περίοδο του Πάσχα, το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης… Έτσι, μόνο με… ραντεβού και λόγω αφέλειας θα εντοπιστούν τα ακατάλληλα ή παράνομα προϊόντα.
Κανένας έλεγχος
Αυτό σημαίνει ότι τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και το Μεγάλο Σάββατο, τις δύο δηλαδή μέρες με τη μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση, δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος και τα πάντα επαφίενται στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία του κάθε επαγγελματία.
Κι επειδή αυτό στους κύκλους των επαγγελματιών και δη των κακών επαγγελματιών, είναι γνωστό, όπως είναι λογικό, για όποια παρανομία θέλουν να κάνουν, θα επιλέξουν αυτές ακριβώς τις ημέρες.
Δεν έχουν αρμοδιότητα!
Αναζητώντας στοιχεία των ελέγχων από τη μεσσηνιακή αγορά για τις δύο αυτές ημέρες, οπότε καταγράφεται η μεγαλύτερη προσέλευση καταναλωτών στα καταστήματα και τις αγορές και, μάλιστα, για προμήθεια ιδιαίτερα ευπαθών προϊόντων, όπως είναι τα εντόσθια, το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, ενημερωθήκαμε ότι απλώς δεν έγιναν, διότι οι υπηρεσίες δεν έχουν την αρμοδιότητα αυτή!
Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και κλιμάκια έχουν αρμοδιότητα διενέργειας ελέγχων εντός του ωραρίου τους. Και για την περίοδο του Πάσχα, αυτό σταματά το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, μιας και για το Δημόσιο η Μεγάλη Παρασκευή θεωρείται ως επίσημη αργία.
Για να μπορέσουν να διενεργηθούν έλεγχοι εκτός ωραρίου του Δημοσίου, θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση – εντολή από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η οποία όμως δεν υπήρξε. Αρμοδιότητα για να δώσουν τέτοια εντολή δεν έχουν οι Περιφέρειες, ενώ οι Δήμοι δεν έχουν αντίστοιχες υπηρεσίες για τέτοιους ελέγχους. Η δε Δημοτική Αστυνομία ελέγχει μόνο θέματα χωροθέτησης στις λαϊκές αγορές και όχι προϊόντων.
Κατά συνέπεια, για άλλη μια φορά βαυκαλιζόμαστε και η προστασία του καταναλωτή ανήκει αποκλειστικά ως αρμοδιότητα στην ασυδοσία ή μη κάποιων.
Της Βίκυς Βετουλάκη