Η λειτουργία του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου στην Καλαμάτα ήταν μια υπόσχεση από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που αιωρούνταν για μια δεκαετία περίπου, παρά την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης δομής, αφού ο νομός μας είναι κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγικός.
Στο μεσοδιάστημα αγοράστηκαν υπερσύγχρονα μηχανήματα, αλλά έμεναν στις ζελατίνες και στα κουτιά, αφού δεν υπήρχε η βούληση – άγνωστο γιατί- για τη λειτουργία του.
Ακόμα, όμως, και χθες που, υποτίθεται, ανακοινώθηκε η επίσημη λειτουργία του, «έλαμπαν» στις αίθουσες τα μηχανήματα, αλλά η υποστελέχωσή του σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Με τα άτομα που υπάρχουν δε θα μπορέσει να εκτελέσει ούτε τις βασικές του λειτουργίες.
Και το μέγα ερώτημα είναι γιατί δεν έχει προβλεφθεί η συλλειτουργία του με το ΤΕΙ Καλαμάτας και το δυναμικό κομμάτι του, το Τμήμα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, το οποίο οσονούπω διαπιστεύεται και επίσημα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ποιοτικά άλματα, με αποκορύφωμα το διεθνές συνέδριο πέρυσι.
Πέρα από τις απορίες, το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου είναι το μοναδικό στην Πελοπόννησο και το τρίτο στην Ελλάδα, μετά από εκείνα των Χανίων και της Μυτιλήνης, και χθες είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ελαιοτριβείς, παραγωγοί και τυποποιητές. Όλοι τόνισαν ότι πρόκειται για μια πολύτιμη υπηρεσία για την οικονομία του πρωτογενούς τομέα, διότι με την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών αναδεικνύεται και η αξία του ελαιολάδου μας.
Το εργαστήριο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας και, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός του, Παναγιώτης Κάτσαρης, για τον εξοπλισμό και τη διαμόρφωση του χώρου έχουν δαπανηθεί σχεδόν 1.000.000 ευρώ από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κράτους.
Το πρόβλημα, τόνισε ο κ. Κάτσαρης, είναι ότι το εργαστήριο θα έπρεπε να λειτουργεί με τέσσερις εξειδικευμένους επιστήμονες, όμως, δυστυχώς, υπάρχει μία μόνο ειδική υπάλληλος του Ινστιτούτου συν μία συμβασιούχος χημικός.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα εκδοθεί από τον αρμόδιο φορέα της χώρας και η διαπίστευση του εργαστηρίου, το οποίο, πρόσθεσε, κάνει αναλύσεις με κόστος ανάλογο εκείνου των ιδιωτικών εργαστηρίων.
Από την πλευρά της, η χημικός Βασιλική Σκιαδά μίλησε για τις εξειδικευμένες αναλύσεις που κάνει το εργαστήριο, ενώ αναφέρθηκε και σε συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει με άλλα εργαστήρια, οι οποίες και πιστοποιούν το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του.
Ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς τόνισε ότι η Περιφέρεια κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη στελέχωση του εργαστηρίου, ενώ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τον έχει διαβεβαιώσει ότι θα στείλει μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο της πρόσληψης 100 ερευνητών το επόμενο διάστημα.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, επισήμανε ότι ο Δήμος διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και θέλει να στηρίξει το εργαστήριο, για το σκοπό αυτό προτείνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, ώστε ειδικοί του Δήμου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Την αναγκαιότητα να επικεντρωθεί το εργαστήριο στην πραγματοποίηση εξειδικευμένων ελέγχων υπογράμμισε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.
Η παρουσίαση του εργαστηρίου έγινε από τον Παναγιώτη Κάτσαρη, τη Βασιλική Σκιαδά και την Ασημένια Καρδιμάκη.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη