Οι αγρότες της Μεσσηνίας ξαναμπαίνουν αύριο στην Καλαμάτα!


Σήμερα Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες που εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια χθες. «Το έργο θα ολοκληρωθεί και οι δασικοί χάρτες θα κυρωθούν, αποτελώντας τη βάση της διοίκησης και της ασφάλειας δικαίου», ανέφερε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις αγροτών που δε θέλουν να πληρώσουν αντίτιμο για τις εκτάσεις που έχουν ενταχθεί στο ΟΣΔΕ.
Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή για τους δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας, που συνεδρίασε το Σάββατο (8/4) στους Γαργαλιάνους, αποφάσισε ομόφωνα την κλιμάκωση του αγώνα, με προγραμματισμένη κάθοδο στην Καλαμάτα αύριο Μεγάλη Τετάρτη (12/4) στις 11.00 π.μ. και συγκέντρωση στην πλατεία Αριστομένους.
Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχει και η Πρωτοβουλία Αγροτών από τη Μεσσηνιακή Μάνη.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας που συμμετείχε στη σύσκεψη, «φυσικά και έχουν γίνει καταπατήσεις. Όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών καλούνται άδικα να πληρώσουν. Το 1945 οι αεροφωτογραφίες ήταν από πολύ μεγάλο ύψος και δείχνουν μια στρεβλή εικόνα για τη γεωργία. Είχαν προηγηθεί πέντε χρόνια πολέμου και κατοχής.
Σύμφωνα με την τότε έκθεση Δοξιάδη, η ελληνική γεωργία είχε συρρικνωθεί κατά 75%. Ήταν, επίσης, μια πολυσυλλεκτική γεωργία. Με τη λογική του δασικού νόμου μπορούσαν να θεωρηθούν οι εκτάσεις σαν δασικές, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν. Μιλάμε για χωράφια που λένε ότι είναι δασικά και έχουν ελιές 200 ετών.
Αντί να μιλάμε για “καταπατητές” που πρέπει να πληρώσουν, θα έπρεπε να λέμε για μια θετική εξέλιξη. Και όταν μιλάμε για καταπατήσεις, δε λέμε ότι ξεριζώθηκαν δέντρα, απλά ήταν εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση που καλλιεργήθηκαν. Η ελληνική γεωργία με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να γίνει βιώσιμη και να συγκρατήσει τους πληθυσμούς στα χωριά. Σίγουρα υπήρξαν άνομα συμφέροντα που έκαναν καταπατήσεις και κέρδισαν εκατομμύρια. Αλλά τώρα θα τα πληρώσουν οι παραγωγοί και μην πει κανένας ότι οι αγρότες (πλην λίγων εξαιρέσεων) που καταπάτησαν εκτάσεις έγιναν πλούσιοι».

Νομοσχέδιο
«Δε θέλατε να κάνετε καταγραφή των δασικών χαρτών, δε θέλατε η Ελλάδα να είναι σε τάξη, σε νομιμότητα, για να υπάρχουν πάντα οι ημέτεροι, οι κολλητοί και να λύνονται τα προβλήματα έξω από τη νομοθεσία», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Οι βασικές ρυθμίσεις αφορούν στην απλοποίηση και προώθηση διαδικασίας αιτήσεων εξαγοράς ή και χρήσης εκχερσωμένων εκτάσεων, οι οποίες θα αναστέλλουν την κύρωση του δασικού χάρτη μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης από τα δασαρχεία.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχος του νομοσχεδίου είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου των δασικών χαρτών, η χορήγηση εργαλείων στους πολίτες για τη διαφύλαξη και προστασία των δικαιωμάτων τους και η προσαρμογή της δασικής νομοθεσίας στη σύγχρονη εποχή.
Επίσης, προβλέπεται η μείωση του κόστους εξαγοράς ή και της χρήσης της έκτασης με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των δόσεων.
Προβλέπεται η δυνατότητα ύπαρξης κατασκευών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα σε παραχωρηθείσες εκτάσεις.
Με βάση το σχέδιο νόμου δεν απαιτείται υποβολή οικονομοτεχνικής μελέτης για τις εκχερσωμένες εκτάσεις μεταξύ 1975-2007 που είναι ενταγμένες στο σύστημα ΟΣΔΕ.