Έντονο ενδιαφέρον μελισσοκόμων για το σεμινάριο που ξεκίνησε χθες

Έντονο ενδιαφέρον μελισσοκόμων για το σεμινάριο που ξεκίνησε χθες

Με έντονο ενδιαφέρον από επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους ξεκίνησε χθες το πρωί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας το τριήμερο ταχύρρυθμο εκπαιδευτικό σεμινάριο μελισσοκομίας. Μελισσοκόμοι από την Τριφυλία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και από γειτονικούς νομούς, έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους εχθρούς και τις ασθένειες των μελισσών, τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους (συμβατικές και εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης), για τις μεθόδους εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών, για την πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ), για την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, όπως και για μια σειρά ζητήματα που θέτουν οι ίδιοι σχετικά με την τυποποίηση, την εμπορία και το μάρκετινγκ των προϊόντων μελιού, για τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά, καθώς και τον τρόπο παραγωγής προϊόντων κυψέλης.
Την εκπαίδευση κάνει η γεωπόνος Μαρία Μπίστη, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα μελισσοκομίας, καθώς έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο Τμήμα Μελισσοκομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως με το σεμινάριο αυτό ολοκληρώνεται ο κύκλος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας έχει αναλάβει σε Αρκαδία, Καλαμάτα και αυτές τις μέρες στην Κυπαρισσία!
Σε δηλώσεις της στο «Θ», η κα Μαρία Μπίστη τόνισε: «Ελπίζουμε οι μελισσοκόμοι μας να πάρουν κάτι αυτό το τριήμερο, να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις, να ενημερωθούν για ό,τι πιο τελευταίο υπάρχει στη μελισσοκομία και, γενικά, να κάνουμε άλλο ένα βήμα! Το μέλι είναι ένα προϊόν που έχει τεράστιες προοπτικές και στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. και στην παγκόσμια αγορά, βέβαια, και ευχόμαστε καλύτερη οργάνωση και προσοχή, να προσέξουμε λίγο την προώθηση, γιατι ποιοτικά είναι πολύ καλό και έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ελπίζουμε να κερδίζουμε όλο και καλύτερη θέση στην αγορά!».
Με τη σειρά του ο προϊστάμενος του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας, Γιώργος Τσουμάνης, σημείωσε: «Ξεκίνησε στην Κυπαρισσία το τριήμερο ταχύρρυθμο σεμινάριο μελισσοκομίας και με αυτό κλείνει ο κύκλος των φετινών σεμιναρίων που υλοποιήσαμε σε Αρκαδία και Καλαμάτα. Το παρακολουθούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι από την ευρύτερη περιοχή και γύρω περιοχές. Αρκετοί μελισσοκόμοι συμμετέχουν, παρά το δύσκολο και της χρονικής συγκυρίας και της οικονομικοκοινωνικής, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για εμάς και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να υλοποιούμε σεμινάρια σε τέτοιους ευαίσθητους γνωστικούς κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής!».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι η μελισσοκομία είναι από τους δυναμικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία, η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα, μετά την Ισπανία, στην Ευρώπη στην παραγωγή μελιού, έχουμε περίπου 23.000 μελισσοκόμους, 1,5 εκατομμύριο μελισσοσμηνών και η παραγωγή ξεπερνά τους 14.000 τόνους!