Το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιουλίου ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη θάλασσα τα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου από τον Κυπαρισσιακό κόλπο!
Οι εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό κόλπο αντίκρισαν με ενθουσιασμό, για άλλη μία χρονιά, το θαύμα της ζωής μέσα από τα ίχνη δεκάδων μικρών νεοσσών.
Όπως είναι γνωστό, ο Κυπαρισσιακός φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο (τη δεύτερη μετά τη Ζάκυνθο) και, μάλιστα, το 2013 αναδείχθηκε πρώτος Μεσογειακός σταθμός, με τον πυρήνα του βιοτόπου να εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του κόλπου και δη στα 10 χλμ. περίπου παραλίας, μεταξύ του ποταμού Νέδα και της περιοχής του Καλού Νερού.
Μέχρι στιγμής, δε, οι φωλιές στον πυρήνα του βιοτόπου έχουν ξεπεράσει τις 1.000 και η ωοτοκία συνεχίζεται, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος και υπενθυμίζει στην Ελληνική Πολιτεία ότι πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας!
Μιλώντας στο «Θ», η υπεύθυνη Προγραμμάτων, Πρόγραμμα Πελοποννήσου, Πολύμνια Νεστορίδου, σημείωσε: «Η σημασία του Κυπαρισσιακού κόλπου για τη φωλεοποίηση της απειλούμενης με εξαφάνιση θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta έχει επανειλημμένως τονιστεί. Ο Κόλπος φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο. Αυτή η σημασία έρχεται να επιβεβαιωθεί για ακόμη μία φορά από τον αριθμό των φωλιών κατά τη φετινή περίοδο ωοτοκίας. Συγκεκριμένα ο αριθμός των φωλιών μεταξύ Νέδας και Καλού Νερού έχει ξεπεράσει τις 1.000, με την ωοτοκία να συνεχίζεται. Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιουλίου τα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου ξεμύτισαν από τη φωλιά τους, στην παραλία του Κυπαρισσιακού κόλπου και έτρεξαν γρήγορα να βουτήξουν στα νερά του Ιονίου Πελάγους. Οι εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό κόλπο αντίκρισαν με ενθουσιασμό για άλλη μία χρονιά το θαύμα της ζωής μέσα από τα ίχνη δεκάδων μικρών νεοσσών. Τα ίχνη των νεοσσών με αφετηρία την προστατευμένη φωλιά τους, εκεί που για περίπου δύο μήνες εκκολάπτονταν, είχαν προορισμό την θάλασσα. Τη θάλασσα αυτή που θα αποτελέσει το σπίτι τους αδιάκοπα για δύο δεκαετίες μέχρι να ενηλικιωθούν και να γυρίσουν πίσω ως ώριμοι πια αναπαραγωγικά οργανισμοί για να δημιουργήσουν τις δικιές τους φωλιές. Με την ελπίδα πως “στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε”, οι δεκάδες εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζουν να προστατεύουν αδιάλειπτα το υπό εξαφάνιση είδος της Caretta caretta στην Πελοπόννησο με προσωπική και ομαδική αφοσίωση, για να εξασφαλίσουν την επιτυχημένη εκκόλαψη κάθε μίας φωλιάς ξεχωριστά, έχοντας ως ανώτερο σκοπό την επιβίωση του είδους αυτού. Ορμώμενοι από αυτά τα ίχνη μίας νέας ζωής του είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, που υπάρχει στον πλανήτη μας πολύ πριν υπάρξουμε εμείς, ας αναλογιστούμε όλοι τις επιδράσεις των ανθρώπινων πράξεων στη γη και στα είδη που αποτελούν συνοδοιπόρους του ανθρώπινου είδους και, τελικά, ας αναλογιστούμε τον πλανήτη που ονειρευόμαστε. Μόνο αν σταθούμε με σεβασμό και συγκίνηση δίπλα στη ζωή που μας περιτριγυρίζει θα καταφέρουμε να δούμε και τον άνθρωπο όπως είναι, κομμάτι μίας βιοποικιλότητας και ενός οικοσυστήματος που είναι μαγικό στην κάθε μορφή ζωής του».
Η ίδια ανέφερε και κάποιες απλές οδηγίες που καθένας από εμάς μπορεί να εφαρμόσει για να προστατέψει τα χελωνάκια και έτσι να συμβάλει στην επιβίωση του σπάνιου αυτού είδους: «Μην αγγίζετε τα χελωνάκια. Το ταξίδι από τη φωλιά τους στη θάλασσα είναι πολύ σημαντικό για να εξασκηθούν τα πτερύγιά τους, ώστε να ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι τους στη θάλασσα. Επίσης, σε αυτή την μικρή πρώτη τους διαδρομή αποτυπώνουν πληροφορίες για την παραλία που γεννήθηκαν, έτσι ώστε να γυρίσουν πίσω για να δημιουργήσουν τις δικιές τους φωλιές. Εάν δείτε χελωνάκια την ημέρα, προστατέψτε τα από τον καυτό ήλιο κάνοντάς τους σκιά με το σώμα σας. Μπορείτε, επίσης, να ισιώσετε την άμμο μπροστά τους για να διευκολύνετε την πορεία τους. Συνιστάται, επίσης, να επικοινωνήσετε άμεσα με τους ερευνητές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Αποφύγετε να κινηθείτε γύρω από τους προστατευτικούς κλωβούς. Οι κραδασμοί γύρω από τη φωλιά μπορεί να κάνουν τα χελωνάκια να βγουν από τη φωλιά τους πρόωρα. Εάν δείτε φώτα να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, ζητήστε από τους ιδιοκτήτες να τα σβήσουν, ώστε να μην αποπροσανατολιστούν οι νεοσσοί. Τα χελωνάκια εντοπίζουν τη θάλασσα από την αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού στον ορίζοντα. Αν υπάρχει φως σε άλλη περιοχή ορατή από την παραλία, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό των νεοσσών».