Στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του αντιδημάρχου Δημήτρη Δημόπουλου, για τα υπό δημοπράτηση έργα στο Δήμο Καλαμάτας, τέθηκε από το «Θάρρος» το θέμα των προτάσεων του τεχνικού κόσμου της πόλης, με αφορμή το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Δημόπουλος στάθηκε, κυρίως, στο ζήτημα της πεζοδρόμησης της Ναυαρίνου και ξεκαθάρισε ότι με την υπάρχουσα κατάσταση ένα τέτοιο μέτρο είναι ανέφικτο. Ανατρέχοντας στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, σχολίασε ότι όποια μέτρα κι αν ελήφθησαν, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Σημείωσε, δε, ότι για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την κυκλοφορία στην παραλιακή ζώνη πρέπει να προχωρήσει η διάνοιξη των κάθετων δρόμων, μια προϋπόθεση που αναφέρει και ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, όταν τίθεται το ανάλογο θέμα.
Από την άλλη πλευρά, κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου κάποιος, θα ρωτούσε: από τη στιγμή που έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, γιατί από το 2007 έως το 2017 η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε στην υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων, προτιμώντας να χρησιμοποιήσει δημοτικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για κάποια έργα αμφίβολης αξίας και αποτελεσματικότητας;
Πάντως, ο αντιδήμαρχος σχολίασε ότι οι προτάσεις του τεχνικού κόσμου λαμβάνονται υπόψη από τη Δημοτική Αρχή, η οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι ανοικτή στο διάλογο. Εξάλλου, πρόσθεσε, στην υλοποίηση του προγράμματος της Αστικής Βιώσιμης Ανάπτυξης η ανταλλαγή απόψεων είναι μια διαδικασία γόνιμη για την πόλη της Καλαμάτας.
Υπενθυμίζουμε ότι οι φορείς που εκπροσωπούν τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο, με κοινό κείμενό τους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προτείνουν παρεμβάσεις που βάζουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, κάτοικο, εργαζόμενο, επαγγελματία, επισκέπτη της πόλης, και θέλουν να του δώσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ειδικότερα, προτείνουν πεζοδρομήσεις στην παραλία και το κέντρο και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, επαρκούς και ευέλικτου δικτύου αστικών συγκοινωνιών.
Στο κείμενο τονίζεται ακόμη ότι το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης πρέπει να δώσει την ευκαιρία για έναν καθολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των προβλημάτων και για αποκατάσταση της συμμετοχής του τεχνικού επιστημονικού κόσμου στη μορφοποίηση του δημόσιου χώρου…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη