Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Αντώνης Ραγκαβάς, συνοδευόμενος από στέλεχος της Υπηρεσίας, καθώς και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συναντήθηκαν το δήμαρχο. Το θέμα ήταν η παραχώρηση δημοτικών κτηρίων για την εγκατάσταση τοπικών μονάδων υγείας στον αστικό ιστό.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα συνδράμει την Υγειονομική Περιφέρεια για την εξεύρεση χώρων, ώστε να λειτουργήσουν τα ιατρεία, το συντομότερο δυνατόν.
Από την πλευρά της Υγειονομικής Περιφέρειας καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Μεσσηνία και στην Καλαμάτα ειδικότερα, αλλά και στο γενικότερο σχεδιασμό, ώστε τα πράγματα να γίνουν ακόμα καλύτερα.
Φιλοσοφία του σχεδίου
Η καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας, η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες και η οικονομική προστασία των πολιτών, καθώς σήμερα πληρώνουν αρκετά από την τσέπη τους, είναι οι βασικοί άξονες ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.
Το νέο σύστημα θα ξεκινήσει σε 62 περιοχές, με την ανάπτυξη 240 Τοπικών Μονάδων Υγείας, καλύπτοντας το 25% του πληθυσμού. Οι Τοπικές Μονάδες θα στελεχωθούν συνολικά με 3.053 νέους γιατρούς (γενικούς, παθολόγους, παιδίατρους) και νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέπτες υγείας. Θα προσφέρουν ολιστική φροντίδα, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας σε συγκεκριμένο πληθυσμό, που θα ανέρχεται γύρω στις 10.000.
Πυρήνας του νέου συστήματος θα είναι οι Τοπικές Μονάδες και κέντρα αναφοράς τα Κέντρα Υγείας και οι Μονάδες του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας της περιοχής, όπου έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις αναβάθμισης του εργαστηριακού τους εξοπλισμού.
Το νέο σύστημα θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού φακέλου, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει καμία Μονάδα Υγείας, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη επανασχεδιασμού της κατανομής τους.
Στο σύστημα, πέρα από τις νέες προσλήψεις, οι οποίες θα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αρχικά για τρία χρόνια, και τις εσωτερικές μετακινήσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα ενταχθούν και οι γιατροί του ΠΕΔΥ.
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του νέου συστήματος υπολογίζεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την Καλαμάτα, η χρηματοδότηση θα προέλθει από κοινοτικούς πόρους και σταδιακά, με την επέκταση του συστήματος, θα εισρεύσουν εθνικοί πόροι, καθώς στόχος είναι «το νέο Σύστημα της Πρωτοβάθμιας Υγείας να αποτελέσει συστατικό κομμάτι του ΕΣΥ».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη