Τα ελληνικά προϊόντα ελιάς που «ταξιδεύουν» σε 28 χώρες
Τον Ιούνιο του 2015 η «Ελληνικοί Καρποί – Hellenic Crops INC» κάνει τα πρώτα βήματα δραστηριοποίησής της στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης, συνεχίζοντας στην Ελλάδα μια οικογενειακή παράδοση εκατό και πλέον ετών, στο εμπόριο ελαιών και ελαιολάδου. Τα θεμέλια μπήκαν στη Συρία και την Παλαιστίνη, με τη χώρα μας να αποτελεί προέκταση της εξαγωγικής δραστηριότητας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Η «Ελληνικοί Καρποί» επεκτείνει πλέον τις δραστηριότητές της και σε εξαγωγές άλλων ελληνικών προϊόντων, όπως είναι τα φρέσκα φρούτα, τα θαλασσινά και τα προϊόντα γκουρμέ. Διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των συνεργασιών της με ελληνικές εταιρείες, αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς.
«Το 2015, έτος ίδρυσης της εταιρείας, οι πρώτες χώρες δραστηριοποίησής μας ήταν τρεις, το 2016 φτάσαμε τις 11 και ήδη, διανύοντας τον 3ο μήνα του 2017, πλέον είμαστε υπερήφανοι που φτάσαμε τις 28 και προχωρούμε» όπως τονίζει ο Μπασσάμ Άζαρ, CEO της Hellenic Crops INC, τονίζοντας πως «Εξάγουμε ελληνικό ελαιόλαδο και ελιές στην Ευρώπη, στη Βόρεια και Λατινική Αμερική, στην Ασία αλλά και στην Αυστραλία. Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Μ. Βρετανία, Ρουμανία, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Καζακστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Καναδάς, Μεξικό και Πουέρτο Ρίκο είναι μερικοί μόνο από τους «δυνατούς» προορισμούς μας. Ευκαιρίες υπάρχουν, θέλει πολλή δουλειά, καθημερινή αναζήτηση, κυνήγι, παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις, διαρκή ενημέρωση, καλή χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά κυρίως θέλει ζήλο και επιμονή».
Τα ελληνικά προϊόντα ελιάς που «ταξιδεύουν» σε 28 χώρες
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η συνολική αξία των εξαγωγών για τον Ιανουάριο του 2017, σημείωσε αύξηση κατά 6,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016. «Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η εξαγωγική πορεία των τροφίμων, καθώς εμφάνισαν αύξηση κατά 6,4%.
Γίνεται αντιληπτό ότι στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία εξακολουθεί να διέρχεται η Ελλάδα, οι εξαγωγικές εταιρείες τροφίμων, στέκονται στα πόδια τους, ουσιαστικά αντιστέκονται, αναπτύσσονται, τολμούν να ξανοιχτούν, να ρισκάρουν, να βγουν ακόμη περισσότερο προς τα έξω, αναδεικνύοντας ότι ουσιαστικά η εξωστρέφεια είναι ευεργετικός μονόδρομος» όπως τονίζει ο Μπασσάμ Άζαρ.
Ως γόνος οικογένειας με 700 στρέμματα ελαιόδεντρων στην Παλαιστίνη αλλά και στη Λαοδικεία της Συρίας, ήξερε ποιο είναι το καλό λάδι. Η έρευνά του στην Ελλάδα μέχρι να επιλέξει ποιο λάδι να δώσει ως δείγμα στους Κινέζους κράτησε καιρό και κατέληξε στο ΠΟΠ Καλαμάτας.
Η Ελλάδα είναι παγκοσμίως η 3η δύναμη ουσιαστικά υπερδύναμη στην παραγωγή ελαιολάδου και η 2η στις επιτραπέζιες ελιές. «Η ποιότητά μας είναι πάρα πολύ υψηλή και αυτό το καταδεικνύει το γεγονός ότι το 70% της ελληνικής παραγωγής σε ελαιόλαδο αφορά στο έξτρα παρθένο, δηλαδή και παράγουμε πολύ λάδι και εξαιρετικής ποιότητας.
Όσον αφορά στις ελιές, από τα μηνύματα που λαμβάνουμε στις διεθνείς εκθέσεις, σας καταθέτω ότι μας ψάχνουν από όλες τις γωνιές του ανεπτυγμένου κόσμου γνωρίζοντας πολύ καλά τις ελληνικότατες ονομασίες Ελιές Καλαμάτας, Ελιές Χαλκιδικής, Ελιές Θρούμπες όπως όμως και άλλες. Μας ξαφνιάζουν ευχάριστα και αυτό οφείλεται στην πολύ καλή μας ποιότητα, αλλά και στην οργάνωση που υφίσταται στη μεταποιητική βιομηχανία στον κλάδο της ελιάς, εικόνα που δεν παρουσιάζει στον ίδιο βαθμό ο κλάδος του ελαιολάδου στην Ελλάδα», όπως εξηγεί, τονίζοντας πως «δεν μας πτοεί το γεγονός ότι φέτος η παραγωγή ελαιολάδου είχε σοβαρή μείωση, κοντά στο 40%, γεγονός που αντανακλάται και στη μείωση των ελληνικών εξαγωγών κατά 42,8%, όμως αυτό είναι συγκυριακό, καθώς όλη η λεκάνη της Μεσογείου φέτος έχει σοβαρά προβλήματα, με την Ιταλία για παράδειγμα να έχει μείωση στην παραγωγή που αγγίζει ακόμη και το 70%.»
Παρουσία στην Κίνα
Ως ο πρώτος που τόλμησε, επιχείρησε και επέτυχε στην εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου στη μακρινή Κίνα. Το 2015, μετά τα capital controls, αποφασίζει να ιδρύσει την επιχείρηση και η εμπορία του ελαιολάδου πρωτοστατεί. Η εταιρεία ανοίγει τα φτερά της και σε άλλα ανταγωνιστικά αγαθά εξαιρετικής, εγνωσμένης ποιότητας όπως οι ελιές Καλαμών και Χαλκιδικής.
Οι διεθνείς παίκτες που προμηθεύονται ελληνικές ελιές και ελαιόλαδο γνωρίζουν πολύ καλά την απαράμιλλη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και γι’ αυτό κατά κανόνα δύσκολα προτιμούν άλλες ποικιλίες προέλευσης άλλων χωρών. Ταυτόχρονα, εδώ και 5 περίπου χρόνια σε έκταση 48 στρεμμάτων, στο νομό Ηλείας, έχει φυτέψει ροδιές και παράγει ήδη 40 -50 τόνους ετησίως, με δυνατότητα η συνολική παραγωγή να φθάσει έως το 2018 τους 70 τόνους.
Τα σχέδια της Hellenic Crops INC, για την επόμενη 3ετια πέραν την νυν δραστηριότητας στο trading και την παραγωγή είναι η δημιουργία πρότυπου τυποποιητηρίου στην Κορώνη Μεσσηνίας, τόσο για το ελληνικό ελαιόλαδο όσο και για τις ελιές.
ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ- Ημερησία