Το παιδικό βιβλίο «ανθίζει» κόντρα στο ρεύμα της τεχνολογίας …

Το παιδικό βιβλίο «ανθίζει» κόντρα στο ρεύμα της τεχνολογίας …

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
 
  Οι εκπαιδευτικοί και οι νέοι γονείς «επενδύουν» στη βιβλιοθήκη στο παιδικό δωμάτιο!
 
«Θυμούμαι ως τώρα τη γιαγιά έτοιας λογής ν’ αρχίζει και σε καιρούς αλλοτινούς ο νους τση ν’ αρμενίζει… Κι όντεν ο ύπνος ο γλυκύς δόξευγε το μυαλό μου στον κόσμο των παραμυθιών γύριζ’ ο λογισμός μου» γράφει, μεταξύ άλλων, στους στίχους του ο Δημήτρης Αποστολάκης, τραγουδώντας της «Γιαγιάς τα παραμύθια» με τους Χαϊνηδες.  Μεγαλώνοντας σε μια εποχή που η τεχνολογία δεν είχε δείξει ακόμα τη δυναμική της, η πρώτη μου επαφή με τα παραμύθια και τα παιδικά βιβλία, ήταν, όπως των περισσοτέρων, η γιαγιά που «συντρόφευε» τα βράδια μας, μέχρι να μας πάρει ο ύπνος.Τα παραμύθια ή τα βιβλία γραμμένα για παιδιά, που μας διάβασαν ή διαβάσαμε στην παιδική μας ηλικία είναι τα κείμενα, που μας καθόρισαν έμμεσα, δίχως να το καταλαβαίνουμε πάντα, μερικές φορές και ύπουλα ακόμα,  στο υπόλοιπο της ζωής μας. Η 2α Απριλίου γιορτάζεται παγκοσμίως ως ημέρα του παιδικού βιβλίο. Σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει εισβάλει πιο δυναμικά από ποτέ στην καθημερινότητα μας, τι συμβαίνει σήμερα με το παιδικό βιβλίο; Η εικόνα της γιαγιάς να διηγείται ιστορίες στα εγγόνια, χάθηκε μέσα στα χρόνια; Το «tablet» κερδίζει ή όχι το παραμύθι; Για όλα αυτά τα ερωτήματα, απευθυνθήκαμε στους «ειδικούς», τους ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων της Καλαμάτας που μας περιέγραψαν  με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο του παιδικού βιβλίου.
 

Βιβλιοπωλείο «Δημητριάδη»
Κωνσταντίνος Δημητριάδης: «Ο κόσμος δεν έχει χάσει τις αξίες του…»

IMG_5595 (1).jpg
 
«Ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται και να αγοράζει πολλά παιδικά βιβλία. Ξεκινά, δε, από πολύ μικρή ηλικία ακόμα και από δυο ετών με εικονογραφημένα βιβλία, με ερεθίσματα για τα παιδιά. Από τα 5-6 ξεκινά την παιδική λογοτεχνία και τα παραμύθια.  Στα 12 μπαίνουν στα εφηβικά. Ιδιαίτερη ζήτηση παρουσιάζουν ακόμα και σήμερα τα διηγήματα της Πηνελόπης Δέλτα  ή του Μενέλαου Λουντέμη. Φυσικά και η σύγχρονη λογοτεχνία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Όσοι διάβαζαν βιβλία εξακολουθούν να διαβάζουν και μεταφέρουν και στα παιδιά τους αυτά τα ερεθίσματα. Μπορεί να μην αγοράζουν πολλά βιβλία, όπως παλιά, αλλά προτιμούν το βιβλίο από την τεχνολογία»
 
Βιβλιοπωλείο «Παπαχρήστου»
Βενέτα  Παπαχρήστου: «Έχει ανέβει η ζήτηση στις μικρότερες ηλικίες»

IMG_5607.jpg
 
«Έχει ανέβει η ζήτηση παιδικών βιβλίων για τις πιο μικρές ηλικίες, εκεί που μπορεί και επεμβαίνει ο γονιός περισσότερο.Όσο το παιδί μεγαλώνει στρέφεται προς την τεχνολογία. Φυσικά, τα παραδοσιακά παραμύθια, αλλά και ότι διαφημίζεται αρκετά ή παίζεται στον κινηματογράφο παρουσιάζουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι το παιδικό βιβλίο «κρατά» γερά»
 
Βιβλιοπωλείο «Κονταργύρη»
Κατερίνα Κονταργύρη: «Οι γονείς προτιμούν να αγοράσουν βιβλίο για τα παιδιά τους παρά για τους ίδιους»

IMG_5612 (1).jpg
 
«Τα σημερινά παιδιά έχουν απορροφηθεί αρκετά από την τεχνολογία τα «tablet» τα «smartphones» κ.ο.κ.Το ενθαρρυντικό είναι όμως, ότι οι γονείς προσπαθούν να τα στρέψουν προς τα βιβλία, και αυτό είναι κάτι που φαίνεται στη ζήτηση των παιδικών βιβλίων. Με τα βιβλία τα παιδιά μπορούν να «πλάθουν» τη φαντασία τους και να δημιουργούν τα ερεθίσματα τους, που θα τα επηρεάσουν και στο υπόλοιπο της ζωής τους, κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία. Στο βιβλιοπωλείο μας προσπαθούμε να φέρουμε τα παιδιά δίπλα στο βιβλίο έχοντας καθιερώσει στο χώρο μας κάθε Σάββατο 12μ.μ. – 1μ.μ. για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού το «παραμυθάκι». Η παραδοσιακή ξένη λογοτεχνία με τους κλασικούς τίτλους όπως π.χ. “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες” κ.τ.λ., συνεχίζει και σήμερα να παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση αλλά και οι Έλληνες συγγραφείς, όπως η Πηνελόπη Δέλτα αλλά και νεότεροι, που έχουν καθιερωθεί όπως η Άλκη Ζέη και άλλο. Το αισιόδοξο για το παιδικό βιβλίο είναι, ότι οι σημερινοί γονείς προτιμούν να αγοράσουν ένα βιβλίο στα παιδιά τους παρά για τους ίδιους»
 
 
Βιβλιοπωλείο «Bookmark»
Λυκούργος Καρολεμέας: «Οι εκδοτικοί οίκοι αλλά και οι γονείς επενδύουν στο παιδικό βιβλίο»

IMG_5617 (1).jpg
 
«Μπορεί να νιώθουμε ότι υπάρχει μια μείωση στις πωλήσεις βιβλίων γενικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο κόσμος δε διαβάζει βιβλία.  Όλοι οι εκδοτικοί οίκοι προσπαθούν να προσαρμόσουν , με πολύ προσεγμένες εκδόσεις, τα παιδικά τους βιβλία στη νέα εποχή και φαίνεται ότι «επενδύουν» στο παιδικό βιβλίο. Οι πωλήσεις των παιδικών βιβλίων είναι αρκετά ανεβασμένες και αυτό εκτός των εκδοτικών οίκων οφείλεται και στους γονείς που δίνουν μεγάλο βάρος και δημιουργούν «βιβλιοθήκες» μέσα στα παιδικά δωμάτια,  δίνοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα στα παιδιά τους από πολύ μικρές ηλικίες. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να μεγαλώνει δίπλα σε βιβλία και το βοηθά αφάνταστα στο να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του, αλλά και στο σχολείο. Εκτός των παραδοσιακών παραμυθιών και της κλασικής λογοτεχνίας μεγάλη απήχηση σήμερα παρουσιάζουν και τα βιβλία που έχουν «επενδύσει» στη συναισθηματική νοημοσύνη και περνούν μηνύματα…»
 
Βιβλιοπωλείο «Λυμπερόπουλος»
Κώστας Λυμπερόπουλος: «Όσο περισσότερο ασχολούνται με τον υπολογιστή τα παιδιά τόσο περισσότερο αφήνουν το βιβλίο ως αντικείμενο»

IMG_5621.jpg
 
«Το παιδικό βιβλίο κρατάει ακόμα αλλά περισσότερο στις μικρότερες ηλικίες… Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και αρχίζουν να ασχολούνται με τον υπολογιστή ,διαβάζουν μεν, αλλά αφήνουν το βιβλίο ως «αντικείμενο». Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τα εικονογραφημένα παραμύθια για μικρές ηλικίες, που πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί προτείνουν στους γονείς. Επίσης, τα μικρά παιδιά προτιμούν τα πολύχρωμα εξώφυλλα και τα μεγάλα βιβλία. Στις μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά προτιμούν τα κλασικά αναγνώσματα. Εν πολλοίς, το αν τα παιδιά διαβάζουν σήμερα, οφείλεται στην κάθε οικογένεια και το τι ερεθίσματα θα δώσει στα παιδιά της.»
 
 
Βιβλιοπωλείο «Μακρής»
Λεωνίδας Μακρής: «Ο γονιός πάντα θα επενδύει στο παιδί του»

IMG_5606.jpg
 
«Τα παιδικά βιβλία εξακολουθούν και στις ημέρες μας να παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση για τον απλούστατο λόγο, ότι ο γονιός πάντα επενδύει στο παιδί του. Αυτό αποτελεί το «τελευταίο κάστρο» στην ελληνική κοινωνία και άποψη μου είναι ότι δεν θα πέσει ποτέ… Η εικόνα της γιαγιάς και της μαμάς που διαβάζει το παραμύθι στο παιδί που γαλούχησε γενιές και γενιές υφίσταται και στις ημέρες μας. Υπάρχουν εικονογραφημένα βιβλία ακόμα και για την ηλικία των 6 μηνών! … Η τεχνολογία δεν θεωρώ ότι επηρεάζει το βιβλίο… Μιλάμε για δυο διαφορετικά πράγματα… Η τεχνολογία είναι ένα υπέροχο πράγμα και μας βοηθά και το βιβλίο είναι κάτι τελείως το διαφορετικό που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει…»
 
 
Βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις»
Δήμητρα Δημοπούλου: «Οι εκπαιδευτικοί και οι νέοι γονείς βάζουν το βιβλίο στη ζωή των παιδιών»

vivlio3.jpg
 
«Το παιδικό βιβλίο παρουσιάζει μια άνθιση τα τελευταία χρόνια. Οι εκπαιδευτικοί και οι νέοι γονείς, προσπαθούμε να δώσουμε μια καινούργια προοπτική βάζοντας το βιβλίο στην καθημερινότητα των παιδιών μας, όχι όμως σαν μια καταναγκαστική συνήθεια όπως το σχολείο. Εδώ και χρόνια στο «Βιβλιόπολις» έχουμε ξεκινήσει διάφορες δράσεις, όπως και τώρα κάθε Παρασκευή απόγευμα,  φέρνοντας τα μικρά παιδιά κοντά στο βιβλίο, εξάπτοντας με αυτό τον τρόπο την φαντασία και τα όνειρα τους. Στις μικρότερες ηλικίες «καθοδηγητές» στις προτιμήσεις των παιδικών βιβλίων είναι οι εκπαιδευτικοί. Μεγαλώνοντας  τα παιδιά προτιμούν μεγάλες εικονογραφήσεις με βιβλία τύπου «κόμικ»,  οι έφηβοι προτιμούν πολύ μυστήριο και περιπέτεια. Η εικόνα της γιαγιάς να διαβάζει παραμύθια στα παιδιά υπάρχει ακόμα και σήμερα αλλά περισσότερο στην επαρχία που τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να είναι κοντά στον παππού και τη γιαγιά.»
 
 
Του Κώστα Γαζούλη